Σεμινάριο για να μειώσετε το στρες στις κυπριακές πόλεις

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου με επικεφαλής την Δρ. Τζούλια Τζώρτζη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρο Τμήματος Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών, διοργάνωσε Σεμινάριο Βιοκλιματικού Σχεδιασμού στο οποίο δίδαξε ο καθηγητής Ματζαράκης, του Πανεπιστημίου του Freiburg της Γερμανίας και Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ανθρωποβιομετεωρολογίας της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο καθηγητής Ματζαράκης

ανέπτυξε τη μεθοδολογία πώς μπορούμε να μειώσουμε το στρες στις πόλεις της Κύπρου μέχρι και 10 ° C θερμικής δυσφορίας στα αστικά κέντρα και στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Αυτό μπορεί -όπως είπε- να επιτευχθεί με την κατάλληλη φύτευση δέντρων, τοποθέτηση σκιάστρων και με τη χρήση κατάλληλων δομικών υλικών (π.χ. πλακοστρώσεις, χρωματισμός κτιρίων).

Επιπρόσθετα, ανέπτυξε στους μεταπτυχιακούς φοιτητές Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις το βιοκλιματικό μοντέλο Ray Man που έχει αναπτύξει και το οποίο εφαρμόζεται ερευνητικά και έμπρακτα από Δήμους, Περιφέρειες και σε Τουριστικούς Οργανισμούς διεθνώς από τη Βραζιλία μέχρι και την Κίνα, ώστε να μπορεί να προβλεφθεί το μικροκλίμα σε τουριστικούς προορισμούς για τη βελτιστοποίηση του κλίματος για τον άνθρωπο.

Όπως ανέφερε, είναι αυτός που λόγω των αναλύσεων που είχε εφαρμόσει στο Κατάρ άλλαξαν την εποχή διενέργειας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (FIFA 2022) λόγω της υπερβολικής ζέστης για τους θεατές.

Ο Διευθυντής Μετεωρολογίας Κύπρου Δρ. Κλεάνθης Νικολαΐδης, ο οποίος παρευρέθηκε στο σεμινάριο, επεσήμανε τη σπουδαιότητα των μετεωρολογικών δεδομένων για τις εφαρμοσμένες επιστήμες π.χ. Αρχιτεκτονική, Αρχιτεκτονική Τοπίου και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Κυβερνητικών Υπηρεσιών και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα