«Σεισμός στην οικονομία» κατεχομένων από την κόντρα ΗΠΑ- Τουρκίας

Οι αρνητικές επιπτώσεις από την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας στη συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας και τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται για τα κατεχόμενα, η σύλληψη «αστυνομικού επιθεωρητή» με την κατηγορία για ρουσφέτι, τα καλλιστεία ομορφιάς, όπως και η διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ των καλλιεργητών ντομάτας και των εμπόρων λόγω της εισαγωγής ντοματών από την Τουρκία, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η

εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Είναι συνωμοσία;», αναφέρεται στη σύλληψη του «αστυνομικού επιθεωρητή» Αλί Σαβάς Αλτάν για υπόθεση ρουσφετιού και παραποίηση επίσημου εγγράφου. Ο αρθρογράφος διερωτάται αν είναι σύμπτωση ή συνωμοσία η σύλληψή του, αφού πρόκειται για τον «αστυνομικό επιθεωρητή» που ερευνούσε την υπόθεση των επιθέσεων εναντίον της εφημερίδας τον Ιανουάριο. Αλλού γράφει ότι επίσκεψη στα γραφεία της εφημερίδας πραγματοποίησε ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αντρέας Κεττής, κατά την οποία και εξέφρασε τη στήριξη του ΕΚ. Αναφορά γίνεται και στη διάσκεψη Τύπου της πλατφόρμας συνδικαλιστικών οργανώσεων, κατά την οποία καταδικάστηκαν οι επιθέσεις εναντίον της εφημερίδας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Οι τράπεζες ζορίζονται στην είσπραξη», δημοσιεύει δηλώσεις του «διοικητή» της «κεντρικής τράπεζας» Ριφάτ Γκιουνάϊ σχετικά με τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα λόγω της οικονομικής κρίσης που δημιουργήθηκε από την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας. Προβάλλει, ακόμα, τα καλλιστεία ομορφιάς για την ανάδειξη της «μις βόρεια Κύπρος», που πραγματοποιήθηκαν ψες στα κατεχόμενα. Αναφορά γίνεται και στη σύλληψη του «αστυνομικού επιθεωρητή» Αλί Σαβάς Αλτάν, ο οποίος παρόλο που βρισκόταν στο νοσοκομείο κατά τη χθεσινή εκδίκαση της υπόθεσής του, εντούτοις το δικαστήριο αποφάσισε την τετραήμερη κράτησή του.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Σεισμός στην οικονομία», γράφει ότι η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας επηρεάζει αρνητικά τη συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας, με αποτέλεσμα να συνεχίσει την κατρακύλα της. Δημοσιεύει, ακόμα, τη συνέντευξη Ελληνοκύπριου και Τ/κ, βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε δημοσιογράφο του ΚΥΠΕ. Αναφέρεται, ακόμα, στη σύλληψη του «αστυνομικού επιθεωρητή» Αλί Σαβάς Αλτάν, ο οποίος θεωρείται ως ύποπτος για υποθέσεις ρουσφετιού. Ο Αλτάν, μετά τη σύλληψή του αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου και τελικά υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση καρδίας.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Καβγάς για τις ντομάτες», αναφέρεται στη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ των καλλιεργητών ντομάτας και εμπόρων λόγω της εισαγωγής ντοματών από την Τουρκία και τη μη προώθηση των τοπικών προϊόντων. Γράφει, ακόμα, ότι πραγματοποιήθηκαν ψες τα καλλιστεία ομορφιάς για γυναίκες και άντρες σε ξενοδοχείο στα κατεχόμενα. Γράφει, επίσης, ότι σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί, ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι το ψευδοκράτος θα αντιμετωπίσει από κοινού με την Τουρκία τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις λόγω της πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Αυτοί δεν θα γίνουν ‘σύμβουλοι’», αναφέρεται στην απόφαση για τον μη επαναδιορισμό ως «συμβούλων» σε διάφορα «υπουργεία» 26 προσώπων, οι οποίοι θα επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους στο «δημόσιο». Αναφορά γίνεται και στη χθεσινή συνάντηση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με τον «πρωθυπουργό» Τουφάν Ερχιουρμάν, κατά την οποία συζητήθηκε και το θέμα της οικονομικής κατάστασης του ψευδοκράτους. Αναφέρει αλλού ότι σύμφωνα με έρευνα αγοράς της εφημερίδας, τα λαχανικά στα κατεχόμενα είναι πιο φθηνά από τις ελεύθερες περιοχές, ενώ το κρέας είναι πιο φθηνό στις ελεύθερες περιοχές από ό,τι στα κατεχόμενα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα