«Σεισμός», ρήγματα και συναγερμός στον ΔΗΣΥ - Πιέσεις σε ΠτΔ να ξεκαθαρίσει

Κλιμακώνουν τις πιέσεις προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τα στελέχη του ΔΗΣΥ προκειμένου να ξεκαθαρίσει την θέση του σχετικά με τον υποψήφιο που στηρίζει στις Προεδρικές εκλογές.

Αφορμή η δήλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου στην Εκπομπή του Σίγμα «Χωρίς Περιστροφές» όπου μίλησε για  σκιές που αφήνονται για τα περί στήριξης της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη από τον Πρόεδρο, γεγονός που προκαλεί συζήτηση στα ΜΜΕ και επιφέρει  ζημιά στην παράταξη

Διαβάστε επίσης:

Αναστασιάδης: Όπως διαφαίνεται Πρόεδρος θα είναι ένας εκ των συνεργατών μου

«Θεωρώ ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου  και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας,έθεσε ένα θέμα που υπάρχει. Έχουν δημιουργηθεί κάποιες σκιές που τις βλέπουμε και στα δημοσιεύματα που υπάρχουν στον Τύπο», δήλωσε σήμερα (26/10) στο Πρωτοσέλιδο το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους.

«Θεωρώ ότι είναι στο χέρι του Προέδρου της Δημοκρατίας που ξέρει καλύτερα από όλους μας πώς να ξεκαθαρίσει αυτές τις σκιές και να επικεντρωθούμε και να προχωρήσουμε στον αποκλειστικό μας στόχο που είναι να διατηρηθεί η χώρα σε μια πορεία ανάπτυξης, ευημερίας και διαχείρισης των πολύ σοβαρών κρίσεων που έχουμε μπροστά μας δίνοντας την δική μας επιλογή στον Κύπριο πολίτη.

Ο ΔΗΣΥ δεν λειτουργεί εν κρυπτώ αλλά λειτουργεί στην επιφάνεια. Αυτά τα ζητήματα δεν έχει νόημα να συζητούνται στις παρέες και σε δημοσιεύματα στον Τύπο και να μην συζητούνται δημοσίως», είπε.

Παρόμοιες δηλώσεις έκανε στο Sport FM και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς. Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι ο Νίκος Αναστασιάδης πρέπει να ξεκαθαρίσει την θέση του για το ποιον στηρίζει, ο κ. Κουλλάς υποστήριξε ότι «επειδή τίθενται τέτοιες αμφισβητήσεις, πολύ καλά έπραξε ο κ. Νεοφύτου και έθεσε το θέμα για να ξεκαθαριστεί μια και καλή η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις».

Αποστάσεις από Χάρη Γεωργιάδη

Ρόλο πυροσβέστη φαίνεται πως ανέλαβε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στο Ραδιόφωνο του «Πολίτη» κράτησε αποστάσεις και εξέφρασε την άποψη πως δεν θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιλέγει κάτι άλλο, αφού, όπως, είπε, στις δηλώσεις του ήταν ξεκάθαρος. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Γεωργιάδης τόνισε την ανάγκη να μην υπάρχει κάποια σκιά, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν θεωρεί πως επί της ουσίας υπάρχει οποιαδήποτε σκιά. «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει ζήτημα, αλλά μόνο και μόνο που γίνεται δημόσια συζήτηση, δεν μας βοηθά», ανέφερε.

Τοποθέτηση έκανε και ο νομικός Κρις Τριανταφυλλίδης (Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ). 

Ηγετική/ξεκάθαρη τοποθέτηση Α Ν στο Σίγμα.
Ο ΠτΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση του ποιον υποστηρίζει για εκλογή ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα επόμενα 5 χρόνια.
Το ολίγον έγκυος δεν περπατά.
Υποστηρίζει το Κόμμα του η τάσσεται με εκείνους που αποκαλούν τη Κυβέρνηςη διεφθαρμένη;;

— Christos Triantafyllides (@TriantaCY) October 24, 2022

Το όλο ζήτημα τυγχάνει σχολιασμού και από άλλους βουλευτές/βουλεύτριες. Συγκεκριμένα η κα. Ατταλίδου με ανάρτησή της στο twitter αναφέρει. «Άργησε πολύ να θέσει ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο επίσημος Δημοκρατικός Συναγερμός το θέμα της στάσης του Αναστασιάδη. Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση; Αυτή είναι η απορία;»

Άργησε πολύ να θέσει ο ⁦@AverofCY⁩ και ο επίσημος Δημοκρατικός Συναγερμός το θέμα της στάσης του ⁦@AnastasiadesCY⁩ . Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση; Αυτή είναι η απορία; #ElectonsCY_2022 pic.twitter.com/tBKF3Ju3bQ

— Alexandra ATTALIDES MP (@AAttalides) October 25, 2022

Φήμες για «αντάρτικο» Υπουργών

Η εφημερίδα Πολίτης σε δημοσίευμά της σήμερα 26/10 κάνει λόγο για ιδιαίτερα οξυμένη κρίση μεταξύ ΠτΔ και σχεδόν της ολότητας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το δημοσίευμα προχωρά ένα ακόμη βήμα σημειώνοντας πως τέθηκε ζήτημα αποχώρησης μερικών Υπουργών «σε μια προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα ότι δεν μπορούν να ανεχθούν εσωτερική υπόσκαψη του κόμματος και των επιλογών του από τον ίδιο τον ΠτΔ». Ωστόσο μια τέτοια κίνηση φαίνεται να απορρίφθηκε αφού συνεκτιμήθηκε ότι η «κίνηση διαμαρτυρίας» δεν θα έφερνε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι Υπουργοί Οικονομικών και Μεταφορών σχολίασαν (26/10) το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» περί δυσφορίας Υπουργών για τη στάση του Προέδρου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές, με τον πρώτο να τονίζει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εκφράσει στήριξη στην υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΣΥ και τον Γιάννη Καρούσο να λέει «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

«Εγώ έχω δηλώσει την στήριξή μου στην υποψηφιότητα του κόμματος από το οποίο προέρχομαι, το ίδιο έχει κάνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης κληθείς να σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα του "Πολίτη", μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και πρόσθεσε πως δεν έχει κάποιο άλλο σχόλιο επί δημοσιευμάτων.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Καρούσος είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και δεν έχω διαβάσει το δημοσίευμα και έτσι δεν έχω να προσθέσω κάτι».

«Νομίζω είναι ξεκάθαρο», συμπλήρωσε.

=

Οι προηγούμενες δηλώσεις ΠτΔ

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει κατά καιρούς εκφράσει δημόσια την στήριξή του προς τον Πρόεδρο του Κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου. Συγκεκριμένα  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λίγη ώρα μετά την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη 12/5/22 ξεκαθάρισε ότι δεν θα σχολιάσει ούτε θετικά αλλά ούτε και αρνητικά τις αποφάσεις κομμάτων ή προσωπικοτήτων που ενδιαφέρονται για τις Προεδρικές.

 Σε σχετική επιστολή του σημειώνει τα εξής: «Ως ενεργός πολίτης και επί σειρά ετών ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού έχω δημόσια εκφράσει την πλήρη υποστήριξη μου προς την υποψηφιότητα του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, προέδρου του ΔΗΣΥ, αναγνωρίζοντας τόσο τις ηγετικές του ικανότητες όσο και την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας της ιστορικής παράταξης».

Σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ τον επόμενο μήνα ο ΠτΔ ερωτηθείς αναφορικά με την στάση την οποία θα τηρήσει ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών, επανέλαβε τη στήριξή του στον Αβέρωφ Νεοφύτου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία, εκτός κι αν κάποιος εκ των υποψηφίων ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, που χρήζει απάντησης.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, στο πολιτικο-ιδεολογικό συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού 17/6/22 είπε «Κωφεύσατε εις όσα λέγονται ή εσκεμμένα διαδίδονται. Για μένα μία είναι η επιλογή. Η επιλογή του ηγέτη της παράταξης, του ικανού και δοκιμασμένου μου συνεργάτη, του Αβέρωφ Νεοφύτου. Από σήμερα καλείστε όλοι να εργαστείτε κατά τρόπο που εμείς ξέρουμε, όλοι να συστρατευτείτε φίλοι αγαπημένοι, φίλοι που με στηρίξατε για δεκαετίες. Σας καλώ να σταθείτε στο πλευρό της παράταξης μας. Μην γκρεμίσετε το σπίτι που εσείς κτίσατε. Σταθείτε δίπλα και στηρίξτε τον Αβέρωφ Νεοφύτου».

Τον Σεπτέμβριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε επίσης το παρών του στη συγκέντρωση Φίλων και Υποστηρικτών του Αβέρωφ Νεοφύτου στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα