Σεισμός Μεξικό: Πέντε νεκροί και υλικές ζημιές μετά την ισχυρή δόνηση

Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,4 βαθμών έπληξε περιοχή στα μεξικανικά παράλια στον Ειρηνικό Ωκεανό χθες Τρίτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, κατά τον πρώτο απολογισμό των αρχών, να αποκοπούν απομακρυσμένα χωριά, αλλά και να προκληθούν ζημιές σε κτίρια που απείχαν εκατοντάδες χιλιόμετρα από το επίκεντρο, στην πρωτεύουσα.

Οι θάνατοι αναφέρθηκαν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, στην πολιτεία Οαχάκα, ορεινή περιοχή γνωστή για τον καφέ της, το μεσκάλ και τα δείγματα αρχιτεκτονικής της περιόδου

των ισπανών αποικιοκρατών.

Πτώσεις βράχων απέκλεισαν ορεινούς δρόμους ανάμεσα στην ομώνυμη πρωτεύουσα της πολιτείας και τις ακτές. Τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν ακόμη μπορέσει να φθάσουν σε όλα τα χωριά όπου έχουν αναφερθεί ζημιές, γεγονός που εγείρει φόβους πως τα θύματα ενδέχεται να αποδειχθούν πολύ περισσότερα.

Πολιτειακός αξιωματούχος εξήγησε πως σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμη να φθάσουν στην κοινότητα Σάντα Καταρίνα Σαναγκία, κοντά στο επίκεντρο, όπου ο σεισμός προκάλεσε καταρρεύσεις σπιτιών και ολόκληρων κομματιών από πλαγιές βουνών, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν κάτοικοι. Οι αρχές λαμβάνουν μηνύματα από κινητά τηλέφωνα ανθρώπων που ζητούν βοήθεια, τόνισε ο αξιωματούχος.
 

Η Αμερικανική Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι, αλλά ήρε αργότερα τον συναγερμό.

The city of Oaxaca shows damage to old buildings in the downtown area after the earthquake this morning.

Via Sismologico pic.twitter.com/anEAJs41gC#temblor #earthquake #mexico #oaxaca #tembloroaxaca #sismo #alertasismica pic.twitter.com/PaMVyiflW9

— Corelion, LLC (@corelionnews) June 23, 2020

Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS μέτρησε το σεισμό σε μέγεθος 7,4. Επίκεντρο της σεισμικής δόνησης ήταν η πολιτεία Οαχάκα. Η Εθνική Σεισμολογική Υπηρεσία του Μεξικού ανέφερε το μέγεθος του σεισμού σε 7,5 στην κλίμακα Ρίχτερ.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ζήτησε από τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις παράκτιες περιοχές. Η προειδοποίηση ίσχυε για ακτίνα 1.000

χιλιομέτρων στις ακτές του Ειρηνικού του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων του Μεξικού, της Γουατεμάλας, του Ελ Σαλβαδόρ και της Ονδούρας. Πλέον έχει αρθεί.

Όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης της Οαξάκα, Αλεχάντρο Μουράτ, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην εν λόγω περιοχή, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί το πού έχασε τη ζωή του το δεύτερο άτομο.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα