Σειρά εργαστηρίων για τα βιώσιμα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Κύπρο

Σειρά εργαστηρίων με θέμα τις βιώσιμες μεταφορές και την υγεία, υπό τον τίτλο «Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που Αναπνέουν» εγκαινιάζουν το University College London (UCL), η AECOM (συμβουλευτική εταιρεία μεταφορών) και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), με στόχο την ανάπτυξη συγκεκριμένης στρατηγικής ώστε οι Κύπριοι να στραφούν προς τη χρήση μέσων μεταφοράς που αυξάνουν την κινητικότητά

τους και θα συνεισφέρουν στην ουδετεροποίηση της εκπομπής ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η πρωτοβουλία για τα εργαστήρια «Βιώσιμες Μεταφορές και Υγεία» πάρθηκε με βάση τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με το περιβάλλον, που δημοσιεύονται στη Eurostat, και τα οποία είναι ανησυχητικά για την Κύπρο. Η Κύπρος, ενώ είναι η χώρα με τον 3ο μικρότερο πληθυσμό στην ΕΕ, έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό αγοράς ιδιωτικών οχημάτων κατά κεφαλή (645 αυτοκίνητα ανά 1000 κατοίκους) και κατέχει την έκτη υψηλότερη θέση στην εκπομπή καυσαερίων στην ΕΕ (>10 τόνοι καυσαερίων κατά κεφαλή το 2019), τα οποία συνδυαστικά, ευθύνονται για την μείωση της ποιότητας του αέρα και επηρεάζουν αρνητικά την υγεία. Επιπλέον, λόγω της καθιστικής τους ζωής, οι Κύπριοι συμμετέχουν σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν σωματική άσκηση λιγότερες φορές μέσα στο χρόνο απ’ ό,τι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Όπως αναφέρεται, τα εργαστήρια «Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που Αναπνέουν» χρηματοδοτεί η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στην Κύπρο, στα πλαίσια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2021. Στόχος των εργαστηρίων είναι να παρέχουν το βήμα σε ενδιαφερόμενους φορείς, συμβούλους μεταφορών, ακαδημαϊκούς και φοιτητές ώστε να συζητήσουν από κοινού το όραμά τους για την αστική κινητικότητα του μέλλοντος. Θα πραγματοποιηθούν τέσσερα εργαστήρια, δύο στο ακαδημαϊκό πεδίο και δύο με τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων φορέων, στα οποία θα συζητηθούν ιδέες για πιο οικολογικές δημόσιες μεταφορές, λαμβάνοντας υπόψη πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, υγειονομικές, οικονομικές και άλλες παραμέτρους.

Η ακαδημαϊκή πτυχή των εργαστηρίων, σημειώνεται, θα επικεντρωθεί στους μελλοντικούς επαγγελματίες των οποίων οι σπουδές σχετίζονται άμεσα με τις μεταφορές, όπως για παράδειγμα πολεοδομικό σχεδιασμό, αρχιτεκτονική, μηχανική κ.λπ. Τα εργαστήρια για τους ενδιαφερόμενους φορείς έχουν οργανωθεί έτσι, ώστε να συγκεντρώσουν εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων ομάδων της τοπικής κοινότητας, πχ ακτιβιστές, δημόσιοι λειτουργοί και άτομα με αναπηρία. Τα διαδραστικά αυτά εργαστήρια, αναφέρεται, θα επιχειρήσουν να  γεφυρώσουν το κοινωνικό χάσμα που υπάρχει μεταξύ των χρηστών μέσων μεταφοράς και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων για τον σχεδιασμό τους, οι οποίοι, θα κληθούν μέσω καινοτόμων μεθόδων να συνεργαστούν για τον καθορισμό μιας ρεαλιστικής στρατηγικής για την αλλαγή των μεταφορών στην Κύπρο.

Αναφέρεται επίσης ότι τα εργαστήρια «Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που Αναπνέουν» θα ηγηθούν ο καθηγητής Nick Tyler (από το UCL) και η Ξένια Καρεκλά (από την AECOM), εμπειρογνώμονες στη βιώσιμη αστική κινητικότητα και στην ανάπτυξη στρατηγικών προσέλκυσης χρηστών προς τα μέσα μεταφοράς που αυξάνουν την κινητικότητά τους. Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και διεξαγωγή των εργαστηρίων θα έχουν και οι Στέλιος Γιατρός και Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης (από το ΤΕΠΑΚ), εμπειρογνώμονες στην εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων στη μηχανική και στην ανάπτυξη πλαισίων πολιτικής που επικεντρώνονται στην κλιματική αλλαγή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σειρά, Κύπρο,seira, kypro