ΣΕΑ: Η Τουρκία θα συνεχίσει τη διαμεσολάβησή της μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς και την εκπλήρωση των ευθυνών της, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της Σύμβασης του Μοντρέ, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) η οποία διήρκησε 3 ώρες και 45 λεπτά. Αναφέρεται ακόμη ότι «τονίστηκε η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει την ασφάλεια των συνόρων και τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο».

Στην ανακοίνωση του ΣΕΑ το οποίο συγκλήθηκε υπό την προεδρία

του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν πριν τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Αρχηγών του ΝΑΤΟ, αναφέρεται ότι «συζητήθηκαν όλες οι πτυχές των τελευταίων εξελίξεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» και «επισημάνθηκε ότι υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό των επιθέσεων το συντομότερο δυνατό, την επίτευξη εκεχειρίας και τη μόνιμη επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών, λαμβάνοντας υπόψη την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Προστίθεται ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και διευκόλυνσης καθώς και την εκπλήρωση των ευθυνών της, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της Σύμβασης του Μοντρέ με σχολαστικότητα, για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μαύρη Θάλασσα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη συνεδρίαση «τονίστηκε η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει την ασφάλεια των συνόρων και τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο». «Επιστήθηκε η προσοχή στη σημασία της ισορροπημένης στάσης της Τουρκίας στις εξελίξεις στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας και στις προσπάθειες για την επίτευξη παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης», αναφέρεται επίσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΕΑ, Τουρκία, Ρωσίας – Ουκρανίας,sea, tourkia, rosias – oukranias