Σε τι προσδοκά η Κύπρος από την άτυπη σύνοδο στις Βρυξέλλες

Σε δήλωση στήριξης απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία παράλληλα να στέλνει μηνύματα στην Τουρκία, προσδοκά η Κυβέρνηση από την άτυπη σύνοδο στις Βρυξέλλες

Επιπλέον, εκείνο που θα προσπαθήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι να επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει σε όλους τους ηγέτες ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίζει την εν λόγω πολιτική δεν υπάρχει περίπτωση για προχωρήσει η εμβάθυνση.

Διαβάστε επίσης: Να υπάρξει συγκεκριμένη αντίδραση από ΕΕ, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ

Σημειώνεται ότι το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έχει ήδη περιληφθεί μαζί με τα άλλα θέματα στην ατζέντα της άτυπης συνόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του απεσταλμένου μας στις Βρυξέλλες, Γιάννου Χαραλαμπίδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης σε μια ενδελεχή συζήτηση και ανάλυση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σχετικά με το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι αφενός η ΕΕ δεν έχει ένοπλες δυνάμεις με τις οποίες να μπορεί να προστατεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία, αφετέρου για να γίνει οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να συνέλθει συμβούλιο στο οποίο να συζητηθεί συγκεκριμένο θέμα με την Τουρκία. Επίσης, υπάρχει μια εκκρεμότητα στο ζήτημα της συνάντησης των ηγετών στην Βάρνα, η πρόσκληση της οποίας είχε σταλεί στις 5 Ιανουαρίου, πριν ξεσπάσει η κρίση.

Σημειώνεται ότι επί του συγκεκριμένου η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει δικαίωμα «βέτο», αλλά μπορεί να ζητήσει από τους θεσμούς, δηλαδή τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, να αναβάλουν αυτή τη συνάντηση, εφόσον η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να απειλεί κράτος μέλος της ΕΕ.

Ωστόσο, για να μπορεί να ενεργήσει η ΕΕ, θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα αιτήματα από την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι το οποίο η Κυβέρνηση εξετάζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα