Σε τεντωμένο σχοινί η Γαλλία -Συμπλοκές μετά τη δολοφονία εφήβου από αστυνομία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη το πρωί μετά τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν σε ολόκληρη τη χώρα τη νύχτα μετά τον θάνατο ενός έφηβου από αστυνομικούς σε προάστιο του Παρισιού, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

«[Ήταν] μια νύχτα αφόρητης βίας εναντίον συμβόλων της Δημοκρατίας: δημαρχεία, σχολεία και αστυνομικά τμήματα [δέχθηκαν] επιθέσεις ή κάηκαν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι

150 άτομα συνελήφθησαν.

Μιλώντας στον Τύπο πριν εισέλθει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Μακρόν χαρακτήρισε τη βία «αδικαιολόγητη».

«Οι επόμενες ώρες πρέπει πρώτα από όλα να είναι ώρα για προβληματισμό και σεβασμό», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με τη Le Monde.

Διαβάστε επίσης: Κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον αστυνομικό που σκότωσε έφηβο

Σύμφωνα με το Politico, o θάνατος του  17χρονου που πυροβολήθηκε από την αστυνομία την Τετάρτη κατά τη διάρκεια διακοπής κυκλοφορίας στη Ναντέρ, ένα δυτικό προάστιο του Παρισιού, πυροδότησε αναταραχές σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Στην περιοχή του Παρισιού, οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών έγιναν βίαιες σε ορισμένες πόλεις, με δεκάδες κάδους απορριμμάτων και αυτοκίνητα να κάηκαν.

Πολλά αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα έγιναν στόχος πυροτεχνημάτων, συμπεριλαμβανομένου του Vaulx-en-Velin, κοντά στη Λυών, δήλωσαν αστυνομικές πηγές στο γαλλικό AFP.

Στη βόρεια πόλη Mons-en-Barœul, κοντά στη Λιλ, το δημαρχείο πυρπολήθηκε χρησιμοποιώντας πυροτεχνήματα από «περίπου 50 άτομα που φορούσαν κουκούλες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της περιοχής Rudy Elegeest.

Ο θάνατος του εφήβου έχει αναζωπυρώσει ερωτήματα σχετικά με την κατάλληλη χρήση βίας από αστυνομικούς, μετά την εμφάνιση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο βίντεο, ένας αστυνομικός φαίνεται να στρέφει ένα όπλο στον οδηγό ενός αυτοκινήτου ενώ στέκεται δίπλα στο παράθυρο του οδηγού κατά τη διάρκεια διακοπής κυκλοφορίας πριν ακουστεί ένας πυροβολισμός. Το αυτοκίνητο τράκαρε λίγο μετά. Ο έφηβος πέθανε από πυροβολισμό στο στήθος.

Την Τετάρτη, ο Μακρόν είπε ότι η δολοφονία ήταν «ανεξήγητη» και «ασυγχώρητη».

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε έχει συλληφθεί και έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για «εκούσια ανθρωποκτονία από δημόσιο λειτουργό».

Keywords
Τυχαία Θέματα