Σε συνθήκες lockdown τα κατεχόμενα

Υπό τον τίτλο «Επιστρέψαμε στην αρχή», η Kıbrıs (31.12.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας έλαβε πρόσθετα αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από απόψε μέχρι και τις 4 Ιανουαρίου, 2021, θα εφαρμοσθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και οι ενδιάμεσες σχολικές διακοπές για την δημοτική και μέση εκπαίδευση θα αρχίσουν από τις 4 Ιανουαρίου έως και τις 15 Ιανουαρίου.

Το τμήμα τουρκικών θεμάτων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών καταγράφει τον τ/κ Τύπο ο οποίος κατά κύριο λόγο καταπιάνεται με τα νέα

μέτρα που θα τεθούν στο ψευδοκράτος.

Δείτε εδώ: Νέα μέτρα στα κατεχόμενα: Απαγόρευση κυκλοφορίας -Τι ισχύει για οδοφράγματα

Στο πλαίσιο των μέτρων αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Η επέκταση μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 23.59 των προηγούμενων αποφάσεων που αφορούσαν την καραντίνα για αφίξεις από άλλες χώρες και ίσχυαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

2. Τα άτομα, που έχουν δηλωθεί ως στενές επαφές των κρουσμάτων που βρίσκονται στο δημοτικό σχολείο «9ης  Σεπτεμβρίου», θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία καραντίνας. Όλοι οι μαθητές, οι οικογένειες τους, οι δάσκαλοι και το προσωπικό του σχολείου εκτός από αυτούς που είναι ήδη σε καραντίνα θα μείνουν σε αυτοπεριορισμό στις οικίες τους μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου. Θα αρχίσουν «νομικές» διαδικασίες εναντίον όσων δεν τηρούν τους κανονισμούς του αυτοπεριορισμού. Μέχρι την αναφερθείσα ημερομηνία, αυτές οι οικογένειες δεν μπορούν να δέχονται επισκέψεις στα σπίτια τους.

3. Οι ενδιάμεσες σχολικές διακοπές όλων των σχολείων δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης θα ξεκινήσουν από τις 4 Ιανουαρίου μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2021, συμπεριλαμβανομένων και των δύο ημερομηνιών.

4. Κατά την περίοδο 31 Δεκεμβρίου 2020 – 18 Ιανουαρίου 2021 (και των δύο ημερομηνιών συμπεριλαμβανομένων) τερματίζεται η λειτουργία των φροντιστηρίων και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, με εξαίρεση την συμμετοχή σε διεθνείς εξετάσεις.

5. Κατά την περίοδο 31 Δεκεμβρίου 2020 – 10 Ιανουαρίου 2021 (και των δύο ημερομηνιών συμπεριλαμβανομένων), απαγορεύεται η είσοδος από τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας χωρίς καραντίνα, εξαιρουμένου της διέλευσης των διπλωματών. Ακυρώνεται η άδεια που δόθηκε σε άτομα, που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, για διέλευση χωρίς καραντίνα την Πρωτοχρονιά μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου 2021.

6. Κατά την περίοδο 31 Δεκεμβρίου 2020 – 04 Ιανουαρίου 2021 (και των δύο ημερομηνιών συμπεριλαμβανομένων), απαγορεύεται η κυκλοφορία στους δρόμους από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται του μέτρου εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, υπηρεσίες ασφαλείας και άλλα άτομα με παρόμοια καθήκοντα.

7. Κατά την περίοδο 31 Δεκεμβρίου 2020 – 03 Ιανουαρίου 2021 (και των δύο ημερομηνιών συμπεριλαμβανομένων), απαγορεύονται οι συναθροίσεις στις οικίες πέρα των 10 ατόμων.

Σε συνέχεια απόφασης που δημοσιοποιήθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» στις 29 Δεκεμβρίου και απαγορεύει τις εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους καθώς και τις τελετές εγκαινίων ή άλλων εκδηλώσεων ψυχαγωγίας, προστίθεται και απαγόρευση μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2021 σε θέατρα κινηματογράφους, μαζικές προσευχές καθώς και σε εκδηλώσεις όπως τελετές γάμων, αρραβώνων, γενεθλίων και παρόμοιες άλλες.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι η επιδημιολογική επιτροπή θα συνεδριάσει στις 4 Ιανουαρίου για επαναξιολόγηση της κατάστασης.

Στα 16 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

Η Güneş (31.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 2,678 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 16 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα από τα οποία τα 8 είναι εγχώρια. Ο Πιλλί ανέφερε ότι το ένα από τα νέα κρούσματα έφθασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς, τα πέντε ατμοπλοϊκώς και τα δύο αποτελούν επαφή ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος και βρισκόταν σε απομόνωση. Πρόσθεσε επίσης ότι χθες 23 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.

Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου διενεργήθηκαν 328,394 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,555 κρούσματα Covid-19, 1,332 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 217 ασθενών, 43 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 173 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και έξι άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Ένας ασθενής με Covid-19 βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

Παρελήφθησαν δύο ειδικά ψυγεία αποθήκευσης των εμβολίων Pfizer στα κατεχόμενα

Η Kıbrıs (31.12.20) γράφει ότι έφθασαν χθες στα κατεχόμενα δύο ειδικά ψυγεία για την φύλαξη των εμβολίων από την Τουρκία και εγκαταστάθηκαν στο νοσοκομείο πανδημίας.Σύμφωνα με προηγούμενη δήλωση του λεγόμενου υπουργού υγείας Αλί Πιλλί, τα ψυγεία είναι χωρητικότητας 700 και 250 λίτρων και έχουν την δυνατότητα φύλαξης του εμβολίου Pfizer σε θερμοκρασία -70ο C. Σημειώνεται ότι θα υπάρχει η δυνατότητα για αποθήκευσης περίπου 300 χιλιάδων εμβολίων σε αυτά τα δύο ειδικά ψυγεία.

Ζητούν ενημέρωση του κοινού πριν τον εμβολιασμό για τον Covid-19 οι γιατροί

Η Havadis (31.12.20) γράφει ότι η πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων γιατρών Οζλέμ Γκιουρκούτ δήλωσε ότι ως ένωση θεωρούν ότι προτού εμβολιαστούν τα άτομα πρέπει να ενημερωθούν οπωσδήποτε για το εμβόλιο για τον Covid-19 που θα έρθει στα κατεχόμενα. Μιλώντας χθες στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, η Γκιουρκούτ είπε ότι ανέφεραν και σε αξιωματούχους του «υπουργείου» υγείας την σημασία της ενημέρωσης του κοινού για τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν στα κατεχόμενα.

Η Γκιουρκούτ σημείωσε ότι συμμετείχε σε μια σύσκεψη διευθυντών και αρχιάτρων στο «υπουργείο» υγείας όπου συζητήθηκε ο σχεδιασμός σε σχέση με τα εμβόλια που θα φτάσουν στα κατεχόμενα από την ΕΕ και την Τουρκία, το ποια εμβόλια μπορούν να έρθουν, πώς θα φυλαχθούν και θα μεταφερθούν, ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, πόσα εμβόλια χρειάζονται και πού και από ποιους θα γίνονται οι εμβολιασμοί.

Η Γκιουργκούτ είπε επίσης ότι στην σύσκεψη αναφέρθηκε ότι η ένωση θα εγκρίνει μόνο εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση από οργανισμούς όπως η Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).  Αναφερόμενη στο κινεζικό εμβόλιο Sinovac που βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο, σημείωσε ότι αν θα χρησιμοποιηθεί στα κατεχόμενα πριν την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των δοκιμών πρέπει να ενημερωθούν όσοι θα εμβολιαστούν με αυτό ότι πρόκειται για δοκιμαστικό εμβόλιο.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα