Σε στάση εργασίας κατέρχονται σήμερα οι Καθηγητές

Στάση εργασίας μιας ώρας θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι καθηγητές, εξαιτίας νέου κρούσματος βίας στην Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με την απόφαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, οι καθηγητές Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, θα απέχουν κατά την πέμπτη διδακτική περίοδο στις 11.00

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτη Λυσάνδρου,

σε σύσκεψη, που πραγματοποίησαν χθες βράδυ οι ηγεσίες της ΟΛΤΕΚ και της ΟΕΛΜΕΚ αποφασίστηκε στις 09.00 το πρωί οι Γραμματείες των δύο εκπαιδευτικών Οργανώσεων να επισκεφθούν την Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου.

Σε κοινή ανακοίνωση οι δύο εκπαιδευτικές οργανώσεις στέλνουν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλο την αδράνεια του Υπουργείου Παιδείας, την ώρα που κινδυνεύει η ασφάλεια και υγεία, τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και των μαθητών, εξαιτίας της αύξησης των ακραίων συμπεριφορών βίας και παραβατικότητας.

Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις προτίθενται να ζητήσουν κατ’ επείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και τους άλλους εκπαιδευτικούς εταίρους για συζήτηση του θέματος και για λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

Η φύση του χθεσινού περιστατικού μας έχει σοκάρει και το ποτήρι έχει πλέον, ξεχειλίσει δήλωσε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του Σίγμα ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους.

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης κατανοεί την αγανάκτηση των εκπαιδευτικών και στηρίζει την απόφαση των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ &ΟΛΤΕΚ για αποχή από τα μαθήματα, για μία διδακτική περίοδο.

Παράλληλα καταδικάζει σθεναρά τέτοιες ανάρμοστες συμπεριφορές, εκφράζει βαθιά ανησυχία, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά βίας και δηλώνει ότι θα στηρίξει τις όποιες προσπάθειες για άμεση λήψη μέτρων.

Χθες το μεσημέρι μαθητής, ηλικίας 18 ετών, φέρεται να επιτέθηκε σε 17χρονο συμμαθητή του, ο οποίος ζήτησε βοήθεια από καθηγητή.

Ο καθηγητής μπήκε στη μέση, για να χωρίσει τους δύο μαθητές, με αποτέλεσμα ο 18χρονος, φερόμενος ως δράστης, να του επιτεθεί.

Δεύτερος καθηγητής, που, επίσης, επενέβη για να σταματήσει τον καυγά, έγινε στόχος επίθεσης από τον 18χρονο.

Ο 17χρονος μαθητής διακομίσθηκε στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε ήπια κρανιοεγκεφαλική κάκωση και κρατήθηκε για προληπτικούς λόγους.

Οι καθηγητές μετέβησαν ο ένας σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο στη Λάρνακα, όπου από εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε, διαπιστώθηκε ότι έφερε κάταγμα ρινικού οστού και θλάση κεφαλής και κρατήθηκε για νοσηλεία και ο άλλος σε ιδιωτική κλινική στην Λευκωσία, όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε εκχυμώσεις.

Αυτούσια η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ-ΟΛΤΕΚ:

Είναι με έντονη ανησυχία, προβληματισμό αλλά και με αγανάκτηση, που παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα να εκδηλώνονται πολύ σοβαρά κρούσματα βίας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς σε σχολικές μονάδες. Αποκορύφωμα στη μακρά αλυσίδα των περιστατικών ήταν το χθεσινό πολύ σοβαρό επεισόδιο τραυματισμού ενός μαθητή και δύο συναδέλφων εκπαιδευτικών από μαθητή συγκεκριμένου σχολείου.

Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, μετά και το χθεσινό πολύ σοβαρό περιστατικό, αποφάσισαν να καλέσουν τα μέλη τους να κατέλθουν σήμερα Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019, σε μονόωρη στάση εργασίας σε όλα τα Γυμνάσια, Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές, την 5η περίοδο, στέλνοντας έτσι ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλο την αδράνεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, την ώρα που κινδυνεύει η ασφάλεια και υγεία τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών, εξαιτίας της αύξησης των ακραίων συμπεριφορών βίας και παραβατικότητας.

Ως εκ τούτου, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις προτίθενται:

1. Να ζητήσουν κατ’ επείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού για συζήτηση του θέματος και για λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων,

2. Να ζητήσουν συναντήσεις με άλλους εκπαιδευτικούς εταίρους (Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, Οργανωμένους Γονείς, Σύνδεσμο Διευθυντών, ΠΣΕΜ κ.ά.) για λήψη κοινών αποφάσεων και ανάληψη δράσεων.

Σημειώνουμε ότι οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις διαμόρφωσαν εδώ και καιρό συγκεκριμένες εισηγήσεις, τις οποίες διαβίβασαν στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Συνεπώς, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αξιοποιήσει επιτέλους αυτές τις εισηγήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με αποτελεσματικό τρόπο και όχι με πρόχειρα και αποσπασματικά μέτρα.

Τέλος, θεωρούμε δεδομένο ότι οι Διευθύνσεις των σχολείων και οι εκπαιδευτικοί, θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την Ασφάλεια των μαθητών/-τριών μας, κατά τη διάρκεια της εν λόγω στάσης εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα