Σε κομβικό σημείο οι διαβουλεύσεις ΠΙΣ- Κυβέρνησης (vid)

Συγκρατημένα αισιόδοξοι ήταν ο Υπουργός Υγείας και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το ΓΕΣΥ.

Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο το πρωί.

Υπουργός Υγείας και ΠΙΣ χαρακτήρισαν την σημερινή συνάντηση δημιουργική, ενώ όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν κατά την αυριανή συνάντηση.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε: «Συζητήθηκαν όλα τα αιτήματα του ΠΙΣ και για αυτό έχει οριστεί και η συνάντηση αύριο με τον ΟΑΥ, που είναι και ο Οργανισμός που κάνει τις διαπραγματεύσεις,

για να μπορεί να δώσει τις δέουσες απαντήσεις».

Ερωτηθείς αν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών, ο Υπουργός απάντησε αρνητικά υπογραμμίζοντας ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει το όποιο αποτέλεσμα.

Όσον αφορά στο πολυασφαλιστικό σύστημα, ο Υπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση συνεχίζει χωρίς αλλαγή της φιλοσοφίας της.

Πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τον ΠΙΣ να καταθέσει ενώπιον του τις θέσεις του και σε ευθεία αντιπαραβολή με τα δεδομένα και τις θέσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, να διαφανούν οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε στους γιατρούς: «Το ΓΕΣΥ θα εφαρμοστεί, βάσει νομοθεσιών που δεν επιτρέπουν να υπάρξει ιδιωτική ιατρική».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γιατροί θα ζητήσουν διευκρινίσεις και δεσμεύσεις εφ' όλης της ύλης, τόσο για την πρωτοβάθμια φροντίδα όσο και για την δευτεροβάθμια.

Όρος των γιατρών είναι:

«Δεν θα υπάρξει συμφωνία εάν δεν συμφωνηθούν όλα από την αρχή, για ένα ποιοτικό και λειτουργικό ΓΕΣΥ, με αποτύπωση των συμφωνηθέντων στα συμβόλαια των γιατρών, κάτι που θα αφορά στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια φροντίδα».

Το απόγευμα, ανακοίνωση εξέδωσε και η Δερματολογική Εταιρεία, αναφέροντας πως δεν ικανοποιήθηκαν οι προϋποθέσεις για ένταξη της στο Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Καθημερινά λαμβάνουμε από όλους τους συναδέλφους έντονες ανησυχίες για την απώλεια της ποιότητας παροχής υπηρεσιών, την απώλεια της άμεσης εξειδικευμένης δερματολογικής φροντίδας και την μη βιωσιμότητα των ιατρείων σε περίπτωση ένταξης στο ΓΕΣΥ υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες».

Η Δερματολογική Εταιρεία ωστόσο, χαιρετίζει τις συναντήσεις του ΠΙΣ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ευελπιστεί, έστω και την υστάτη, να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα