Σε κλοιό καύσωνα η Κύπρος- Τίθεται σε ισχύ νέα κίτρινη προειδοποίηση

Κίτρινη προειδοποίηση για εξαιρετικά ψηλή θερμοκρασία εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας για το Δεκαπενταύγουστο.

Όπως αναφέρει, η προειδοποίηση ισχύει από τις 1200 το μεσημέρι μέχρι τις 1700.

Η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 32 στα ψηλότερα ορεινά.

Επίσης, σε επίπεδο «κόκκινου συναγερμού» θα παραμείνει και το Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020, ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών, αναφέρει το Τμήμα Δασών σε ανακοίνωσή του.

Προσθέτει ότι «απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια και ότι συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα

με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί».

Το άναμμα φωτιάς, για ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων.

Απευθύνεται, επίσης, θερμότατη έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίγλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση.

Τέλος,  σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά καλείται να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Αναλυτικά ο καιρός

Εποχική χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή.

Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν το πρωί βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και σταδιακά, στα ανατολικά, μέχρι νοτιοανατολικοί, ασθενείς και στα ανατολικά μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Τοπικά, στα νοτιοανατολικά, θα πνέουν παροδικά μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ.

Το απόγευμα θα καταστούν σταδιακά νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς και τοπικά μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί λίγο ταραγμένη και παροδικά, στα ανατολικά, μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 36 στα νότια και στα ανατολικά παράλια και γύρω στους 32 βαθμούς στα υπόλοιπα παράλια και στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς και τοπικά μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει τοπικά λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό, στα νοτιοανατολικά και στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 23 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 19 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, στο εσωτερικό και στα ορεινά, για να παραμείνει πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, αλλά στα παράλια θα σημειώσει τοπικά μικρή πτώση, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Τη Δευτέρα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, στο εσωτερικό και στα ορεινά, για να παραμείνει πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, αλλά στα παράλια θα σημειώσει τοπικά μικρή πτώση, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Την Τρίτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.  Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, στο εσωτερικό και στα ορεινά, για να παραμείνει πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, αλλά στα παράλια θα σημειώσει τοπικά μικρή πτώση, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα