Σε κλίμα συγκίνησης αποχαιρέτησαν Κασουλίδη οι Ευρωπαίοι

Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Μέσα σε εγκάρδιο και συγκινητικό κλίμα, αποχαιρέτησαν τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κα Federica Mongherini.

Λαμβάνοντας τον λόγο, η κα Mogherini αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που χαρακτηρίζει τη μακρά σχέση που είχε με τον κ. Κασουλίδη,

τόσο από τη θέση της ως Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας όσο και μετέπειτα από τη θέση της Υπάτης Εκπροσώπου. Στάθηκε ιδιαίτερα στη σοφία της ανάλυσής του και το αποφασιστικό πνεύμα που χαρακτήριζε τις παρεμβάσεις του, τονίζοντας ότι υπό την πολιτική του καθοδήγηση, η εξωτερική πολιτική της Κύπρου απέκτησε μιαν καθόλα ευρωπαϊκή προσέγγιση. Τις θερμές ευχαριστίες των Υπουργών Εξωτερικών προς τον κ. Κασουλίδη, εξέφρασε και ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργο, κ. Jean Asselborn ως ο αρχαιότερος εκ των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Last #FAC for @IKasoulides. A special farewell from colleagues around the table with warm words from @FedericaMog and @MFA_Lu #Asselborn https://t.co/OPY9rIn53E #MEPP #Moldova pic.twitter.com/9ktnJjFkTt

— CY Perm Rep (@CyprusinEU) February 26, 2018

Τις εργασίες του Συμβουλίου απασχόλησαν οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, με τους Υπουργούς Εξωτερικών να ανταλλάζουν απόψεις για τους τρόπους αναζωογόνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η συζήτηση προετοίμασε και το γεύμα των ‘28’ με τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών (ΣΑΚ) κ. Ahmed Aboul Gheit, και τους Υπουργούς Εξωτερικών που είναι μέλη της Επιτροπής Επακολούθησης του ΣΑΚ (Ιορδανία ως Προεδρεύουσα, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Μαρόκο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Παλαιστίνη).

Μιλώντας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, καλωσόρισε την πρωτοβουλία της Υπάτης Εκπροσώπου να διεξαχθεί η σημερινή ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη της Επιτροπής Επακολούθησης του ΣΑΚ. Σημειώνοντας ότι η στάση της ΕΕ παραμένει υπέρ της λύσης δύο κρατών, ο κ. Κασουλίδης, επισήμανε τη σημασία όπως υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ προτού αναληφθούν οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες εκ μέρους των ΗΠΑ. Προς την κατεύθυνση αυτή, εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή των μετριοπαθών αραβικών κρατών στο πλαίσιο της Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών απασχόλησε επίσης η κατάσταση στη Μολδαβία. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ταξίδι του στη Μολδαβία όπου, όπως είπε, διαπίστωσε τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Θεωρούμε τη Μολδαβία μια ευρωπαϊκή χώρα και η δική μας δράση πρέπει να στοχεύει σε οφέλη για το λαό της Μολδαβίας, υπογράμμισε. Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη όπως διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή ισορροπία μεταξύ της αρχής της αιρεσιμότητας και των κινήτρων που η ΕΕ παρέχει στη Μολδαβία.

Αύριο, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο θα απασχολήσει η προετοιμασία του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 22-23 Μαρτίου, καθώς και η πορεία των εργασιών για το Brexit (σε σύνθεση των ‘27’).

Keywords
Τυχαία Θέματα