Σε ισχύ η ΑΤΑ με τη νέα χρονιά-Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί

Τους μισθούς τους να αυξάνονται αναμένεται να δουν οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2018 έχει τεθεί σε ισχύ η αναπροσαρμογή των αποδοχών προς τα επάνω, μετά την επαναφορά της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).

Η επαναφορά της ΑΤΑ πραγματοποιήθηκε μετά από την πρόσφατη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή της Κυβέρνησης των εργοδοτών και των συντεχνιών των εργαζομένων και θα παραχωρείται στο 50% της ετήσιας

αύξησης των τιμών του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή μία φορά το χρόνο, δεδομένου ότι το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους, έχει επιτευχθεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης.

Σε γραπτή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών υπαλλήλων Κύπρου ΟΙΥΚ-ΣΕΚ αναφέρει ότι κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2017, το οποιοδήποτε ποσοστό ΑΤΑ παραχωρούταν στους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο ή επιχείρηση κατά τα προηγούμενα χρόνια, ενσωματώνεται στους μισθούς.

Ως εκ τούτου και με βάση τα αποτελέσματα του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2017, υπήρξε αύξηση του δείκτη κατά 0.56%.

Έτσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στον ιδιωτικό τομέα η ΑΤΑ θα διαφοροποιηθεί ως εξής

- Για προηγούμενο μισθό ύψους 1.000 ευρώ, το συσσωρευμένο ποσό ΑΤΑ διαμορφώνεται σε 30%, με το νέο βασικό μισθό να φτάνει τα 1.300 ευρώ.

- Για νέο βασικό μισθό ύψους 1.300 ευρώ, η ΑΤΑ την 1η Ιανουαρίου διαμορφώνεται στο 0,28%, με τον συνολικό μισθό να φτάνει τα 1.304.64 ευρώ.

Στην ανακοίνωση, η ΟΙΥΚ-ΣΕΚ καλεί τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην διαφοροποίηση της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα