Σε ισχύ από σήμερα τα νέα μέτρα:Μάσκες παντού,μίνι Lockdown σε Λεμεσό και Πάφο

Ενίσχυση των μέτρων κατά της διασποράς της νόσου Covid-19, αλλά και μερικό Lockdown στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, αποφάσισαν οι κυπριακές αρχές, καθώς ο ρυθμός αναπαραγωγής της νόσου στην Κύπρο πλέον ξεπερνά το 1,5, που καταδεικνύει αυξητική τάση των περιστατικών.

Τα νέα μέτρα είναι:

Χρήση μάσκας και σε ανοικτούς δημόσιους χώρους πλην των προσώπων που αθλούνται.

Επιτρέπεται

η παρουσία σε συναθροίσεις σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων εξαιρουμένων των χώρων εστίασης με μέγιστο αριθμό συναθροισμένων τα 10 άτομα.

Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης ορίζεται στα 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 σε εξωτερικούς, ενώ ισχύουν οι ρυθμίσεις για 3 τετραγωνικά σε εσωτερικούς και 2 τετ. μέτρα σε εξωτερικούς χώρους.

Ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά κράτηση σε τραπέζι σε χώρο εστίασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έξι άτομα.

Ο εκκλησιασμός σε εκκλησίες και σε θρησκευτικές τελετές τελούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων χωρίς την παρουσία θεατών, νοουμένου ότι τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα.

Επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών και ανοικτών κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων με πληρότητα το 50% της χωρητικότητας.

Απαγορεύεται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις και επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα 350 άτομα.

Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, ποτών και τροφίμων καθώς και τα φαρμακεία μέχρι τις 9:00 το πρωί εξυπηρετούν άτομα άνω των 60 και άτομα με αναπηρίες.

Μερικό Lokcdown σε Λεμεσό και Πάφου

Πιο αυστηρά μέτρα ανακοινώθηκαν για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου ανακοινώθηκαν, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στις  δύο επαρχίες. Ενδεικτικά ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η αθροιστική επίπτωση τις τελευταίες 14 μέρες ανήλθε σε πέραν των 180 ατόμων ανά 100.000 στη Λεμεσό, ενώ στην Πάφο υπερέβη τα 80 άτομα ανά 100.000 με ανοδική τάση, ενώ το όριο που χρησιμοποιεί το ECDC για να τοποθετήσει μια περιοχή στη κόκκινη ζώνη ανέρχεται σε 150 ανά 100.000.

Έτσι για τις δύο επαρχίες αποφασίστηκε όπως:

Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες πιτσαρίες σνακ μπαρ κ.λπ.) μέχρι τις 10:30 το βράδυ. Επιτρέπονται όμως οι υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης μετά τις 10:30.

Απαγορεύεται η μετακίνηση πολιτών μετά τις 11:00 το βράδυ και μέχρι τις 5:00 το πρωί εξαιρουμένων μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους, όπως μετακίνηση από και προς φαρμακείο ή νοσηλευτήριο η για σκοπούς εργασίας με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου.

Αναστέλλονται όλες οι απογευματινές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών κάτω των 18 ετών, όπως ποδόσφαιρο, χορός, μαθήματα κολύμβησης, πολεμικές τέχνες, θέατρο κ.λπ.

Αναστέλλονται επίσης οι αγώνες πρωταθλημάτων αθλητών όλων των αθλημάτων κάτω των 18 ετών των ομάδων οι έδρες των οποίων βρίσκονται στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Αυτό σημαίνει ότι αγώνες που δίνουν ομάδες με έδρες στις επαρχίες με ομάδες των άλλων επαρχιών αναβάλλονται μέχρι τη λήξη των μέτρων.

Επικαιροποιημένη οδηγία για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Με στόχο την προστασία των πολιτών και της Δημόσιας Υγείας από τη νόσο COVID-19, με σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η χρήση προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και άνω, καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς όπου υπάρχουν περισσότερα του ενός ατόμων και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, καθώς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ταξί, λεωφορεία, κοκ).

Ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι από την πιο πάνω ρύθμιση, εξαιρούνται τα ακόλουθα: οικίες, άτομα που ενεργά πίνουν ή τρώνε, άτομα που ταξιδεύουν με προσωπικό όχημα μόνοι ή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους (περιλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων), άτομα κατά τη διάρκεια άθλησης/σωματικής άσκησης (π.χ. γυμναστήρια, σχολές χορού, κτλ), ψήστες/μάγειρες, μόνο κατά τη διάρκεια ψησίματος, άτομα με ειδικές γνωσιακές ικανότητες/ψυχικές/αναπτυξιακές διαταραχές που δεν συμμορφώνονται με την εφαρμογή μάσκας, άτομα με σοβαρό νευρολογικό/νευρομυϊκό νόσημα που δεν τους επιτρέπει να χειριστούν τη μάσκα, και άτομα με ανατομικές γναθοπροσωπικές παραλλαγές/δυσμορφίες ή/και τραυματισμό.

Η πιο πάνω ρύθμιση θα έχει ισχύ από σήμερα, 23 Οκτωβρίου 2020, με την έκδοση του σχετικού Διατάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος από τον ίδιο τον πολίτη και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση/υποστατικό.

Σημειώνεται ότι η ανώτατη χονδρική και λιανική τιμή πώλησης μασκών καθορίζεται στο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, ημερομηνίας 20 Αυγούστου 2020. Οποιαδήποτε παραβίαση του συγκεκριμένου Διατάγματος θα πρέπει να καταγγέλλεται αμέσως στο τηλέφωνο 1429 (Γραμμή Καταναλωτή) για να λαμβάνονται τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Διαβάσε επίσης:

188 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο - Τα 140 από ιδιωτική πρωτοβουλία

Οι χώροι που είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας-Ποιοι εξαιρούνται

Keywords
Τυχαία Θέματα