Σε φουλ ρυθμούς κόμματα κι επιτελεία - Εν αναμονή Debate

Συνεχίζεται και σήμερα, Τετάρτη, ο πυρετός διεργασιών ανάμεσα σε κόμματα κι επιτελεία υποψηφίων, σε μια προσπάθεια να διαφανεί κατά πόσο μπορούν να προκύψουν συνεργασίες εν όψει του Β' Γύρου των Προεδρικών Εκλογών.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά από επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων, πλην του ΕΛΑΜ, έκλεισε ραντεβού στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, στις 12:00

και με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, στη 13:00. Διαβάστε επίσης σχετικά: Μ. Σιζόπουλος: Προσέρχομαι με πολύ χαμηλές προσδοκίες στην συνάντηση με Αναστασιάδη – VIDEO

Δεν αποκλείονται κι άλλες συναντήσεις τις επόμενες μέρες.

Στο μεταξύ απόψε, Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο τηλεοπτικό debate. Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ

Ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει έτοιμος για συνεργασία, με όλους όσοι συμφωνούν με τις βασικές αρχές των προγραμματικών του δηλώσεων. Υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη τάχθηκε χθες ο Δήμαρχος Λευκωσίας και αδελφός του Νικόλα Παπαδόπουλου, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Αύριο θα συναντηθεί στις 12.00 με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργο Περδίκη.

Ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει έτοιμος για συνεργασία, με όλους, όσοι συμφωνούν με τις βασικές αρχές των προγραμματικών του δηλώσεων.

Δημόσια στήριξη στην υποψηφιότητα Αναστασιάδη εξέφρασαν, επίσης, ΣΕΚ, ΚΕΒΕ και Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών, την οποία το επιτελείο Αναστασιάδη ερμηνεύει ως ψήφο εμπιστοσύνης.

Διαβάστε επίσης σχετικά: Η απόφαση της Αυτόνομης Πλατφόρμας Πολιτών για τον Β’ γύρο των Προεδρικών Εκλογών

Το Κυπριακό χωρίζει τον Σταύρο Μαλά από τους ηγέτες του ενδιάμεσου χώρου και τον Γιώργο Λιλλήκα.

Αύριο ο κ. Μαλάς θα έχει συνάντηση στις 10.00 και ε τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργο Περδίκη.

Χθες, ο κ. Μαλάς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο και ακολούθως με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα και με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο.

Tη στήριξή της στον Σταύρο Μαλά ανακοίνωσε η Αριστερή Πτέρυγα και η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Κοινωνικής Οικολογίας.

Οι τέσσερις ηγέτες των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου που στήριξαν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, συναντώνται από τις 9:00 στο Επιτελείο του κ. Παπαδόπουλου, για να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

Οι δυνάμεις που στήριξαν την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου, σύμφωνα με τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών, εξετάζουν τη δυνατότητα κοινής θέσης για το β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, "χωρίς ωστόσο να καταργείται η αυτοτέλεια των κομμάτων», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Έχοντας ενώπιόν της εισήγηση για ψήφο σε κανέναν εκ των δύο υποψηφίων, θα συνέλθει στις 18:30 σήμερα, εξάλλου, η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ, για να λάβει την τελική απόφαση.

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θ΄ αποφασίσει αύριο τη στάση που θα τηρήσει κατά την Παγκύπρια Εκλογική Συνδιάσκεψή του.

Την Παρασκευή αναμένεται η απόφαση της ΕΔΕΚ κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής της Επιτροπής.

Εντός 48 ωρών θα λάβει την οριστική του απόφαση το Κίνημα Αλληλεγγύη, το οποίο έχει ενώπιόν του εισήγηση για ''λευκή ψήφο''. Διαβάστε επίσης σχετικά: Ε. Θεοχάρους: «Είχαμε αυτό το καρναβάλι στην πολιτική ζωή του τόπου»

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται η απόφαση της Συμμαχίας Πολιτών. Στο μεταξύ, στο ΔΗΚΟ άρχισαν να «πέφτουν κεφάλια».

Το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος αποφάσισε όπως τα μέλη του, Μάριος Καρογιάν, Αντιγονή Παπαδοπουλου, Μιχάλης Γιακουμή, Χρίστος Φλουρέντζου και Γιάννος Λακκοτρύπης, καθώς και άλλα 17 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, παραπεμφθούν τελικά στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, επειδή παραβίασαν τις ομόφωνες αποφάσεις και εργάστηκαν ενάντια στην υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα από την Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ.

Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση Καταστατικού και ακολούθως Τακτικού Συνεδρίου, μέχρι την 1η Ιουνίου.

Έγκυρες πηγές από τον κύκλο των πέντε στελεχών, δήλωσαν στο ΣΙΓΜΑ ότι αυτό που προέχει τη δεδομένη στιγμή είναι οι Προεδρικές Εκλογές και όχι τα τερτίπια και τα καμώματα μιας ανομιμοποίητης και εκ των πραγμάτων ακατάλληλης ηγεσίας, η οποία στόχο έχει την αυτοϊκανοποίησή της.

Η συνέχεια θα δοθεί, με τρόπο δυναμικό και κατάθεση στοιχείων, αμέσως μετά τις εκλογές, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Το ΕΛΑΜ παρέδωσε στους δύο υποψήφιους το ερωτηματολόγιό του, που περιλαμβάνει 20 ερωτήσεις οι οποίες αφορούν το Κυπριακό, την οικονομία, την ενέργεια και κοινωνικά θέματα.

Ο Σταύρος Μαλάς επέστρεψε τον φάκελο στους αποστολείς του, χωρίς να τον ανοίξει. Ο Νίκος Αναστασιάδης θα απαντήσει μέχρι αύριο το μεσημέρι. Αναλόγως πότε θα ληφθεί η απάντηση, θα συνέλθει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΕΛΑΜ, για να λάβει την απόφαση του για τη στάση, που θα τηρήσει την Κυριακή.


Keywords
Τυχαία Θέματα