Ελλάδα:Πορείες διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά σε αρκετές πόλεις

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά που κατέληξε ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου» στη Θεσσαλονίκη, έχοντας δεχθεί πυρά από αστυνομικό της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ, κατά την διάρκεια καταδίωξης.

Στην διαμαρτυρία που λαμβάνει χώρα αυτή την ώρα στα Προπύλαια συμμετέχουν περισσότερες από 10 οργανώσεις, αναρχικοί και

συλλογικότητες.

Κλειστή είναι αυτή την ώρα η οδός Πανεπιστημίου ενώ με εντολή της αστυνομίας αποφασίστηκε να κλείσει και ο σταθμός του μετρό Πανεπιστήμιο, στις 18:00.

Πάτρα: Επεισόδια στο κέντρο της πόλης

Επεισόδια προκλήθηκαν απόψε στο κέντρο της Πάτρας, στο τέλος δεύτερης πορείας που οργανώθηκε με αφορμή τον θάνατο του 16χρονου στην Θεσσαλονίκη, έπειτα από τον πυροβολισμό αστυνομικού, κατά την διάρκεια καταδίωξης.

Ειδικότερα, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου κατευθύνθηκαν, μέσω της οδού Ερμού, στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας και πέταξαν πέτρες προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με την ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ στην συνέχεια τα ίδια άτομα επιχείρησαν να στήσουν οδοφράγματα στην οδό Κορίνθου.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ που ακολουθούσαν, τους απομάκρυναν προς την περιοχή της Αγίας Σοφίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα.

Νωρίτερα, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Πάτρας, με κύριο σύνθημά τους «ενάντια στην κρατική βία και καταστολή», η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να δημιουργηθούν απρόοπτα.

Θεσσαλονίκη: Πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης για το θάνατο του 16χρονου

Σε εξέλιξη είναι πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τον θάνατο του 16χρονου ρομά από πυρά αστυνομικού στη διάρκεια καταδίωξης.

Στην πορεία συμμετέχουν μέλη φοιτητικών οργανώσεων, συλλογικοτήτων, κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καμάρας απ όπου ξεκίνησαν την πορεία. Κυριαρχούν τα συνθήματα κατά της αστυνομίας.

Συγκέντρωση στο άγαλμα Ελ. Βενιζέλου πραγματοποίησαν νωρίτερα εργατικά Σωματεία και Φοιτητικοί Σύλλογοι, καταγγέλλοντας τον πυροβολισμό του 16χρονου ρομά από αστυνομικές δυνάμεις.

«Δεν θα συνηθίσουμε σε τέτοιες εικόνες φρίκης! Δε θα συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα!», τονίζουν σε ψήφισμά τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Οι συγκεντρωθέντες πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία σε κεντρικούς δρόμους που κατέληξε στο ΥΜΑΘ όπου φώναξαν συνθήματα και έγραψαν με κόκκινη μπογιά στον δρόμο, στην είσοδο του υπουργείου, "Φτώχεια, βαρβαρότητα , καταστολή, το σύστημα της σήψης δολοφονεί".

Πηγή: Skai.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης: Την Πέμπτη η κηδεία του 16χρονου Ρομά

Keywords
Τυχαία Θέματα
16χρονου Ρομά,16chronou roma