Σε εξέλιξη η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη προτελευταία συνάντηση μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκεται το κεφάλαιο του Περιουσιακού αλλά και συγκεκριμένες πτυχές που άπτονται της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Προηγήθηκε συνάντηση, το πρωί της Πέμπτης, μεταξύ Αναστασιάδη-Έιντε, μετά την οποία ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ΟΗΕ, εξέφρασε τη σθεναρή αποφασιστικότητα του ΟΗΕ

να συμβάλει όσο μπορεί ούτως ώστε οι δύο ηγέτες να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για λύση του Κυπριακού.

Είπε, ακόμα, ότι στη συνάντηση των ηγετών στις 17 Μαΐου θα γίνει μια αξιολόγηση των συνομιλιών και πρόσθεσε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο μέχρι τότε όσο καλύτερα μπορούμε.

NOW: @MustafaAkinci_1 and @AnastasiadesCY are meeting under the auspices of @EspenBarthEide. #Cyprustalks pic.twitter.com/jrLKp9AZgR

— UN Cyprus (@UN_CYPRUS) May 11, 2017

Ο κ. Έιντε είχε στις 15:00 το απόγευμα συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα.

Η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί πραγματοποιείτε στον απόηχο της αποστολής επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας στον ΓΓ του ΟΗΕ, Antόnio Guterres, στην οποία γίνεται σύντομη αξιολόγηση των όσων επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες και σημειώνονται οι υπαναχωρήσεις της τ/κ πλευράς, μετά τη Διάσκεψη της Γενεύης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην επιτολή του, καταγγέλλει τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εν μέσω, μάλιστα, των κρίσιμων διαπραγματεύσεων και την παρεμπόδιση της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει την ετοιμότητα και αποφασιστικότητά του να συνεχίσει με ειλικρινή διάθεση τις διαπραγματεύσεις.

Καθιστά, ωστόσο, σαφές ότι πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, πριν από νέα συνάντηση στη Γενεύη, κάτι, που αναμένεται ότι θ’ αξιολογήσουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην τελευταία τους συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στις 17 Μαίου.

Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα και τη μη ύπαρξη της αναγκαίας προόδου, τόσο στα εσωτερικά ζητήματα, όσο και στα θέματα ασφάλειας εγγυήσεων, θα ήταν πρόωρο στις 17 Μαΐου να αποφασίσουμε για μια πολυμερή Διάσκεψη αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην επιστολή προς τον ΓΓ.

Η συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης θα πρέπει, υποδεικνύει, να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη, ώστε να μην εκτεθούμε ως εμπλεκόμενοι στη διαδικασία και να προκαλέσουμε νέα απογοήτευση στον κυπριακό λαό, όπως στο Μοντ Πελεράν και τη Γενεύη τον Ιανουάριο.

Τόσο η σημερινή συνάντηση, όσο και η συνάντηση της επόμενης Τετάρτης κρίνονται καθοριστικές, καθώς αναμένεται να καταδείξουν κατά πόσο υπάρχουν, ακόμη, ρεαλιστικές προοπτικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα