Σε εξέλιξη η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ισλαμικής Τζιχάντ

Από τη δύση του ηλίου της Παρασκευής συνεχίζονται συνεχείς ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ εκτοξευσε ρουκέτες κατά ισραηλινών αστικών κέντρων. Όπως αναφέρουν πηγές του ισραηλινού στρατού, η Ισλαμική Τζιχάντ εκτόξευσε περί τις 40 ρουκέτες εκ των οποίων οι 30 καταρρίφθηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος» ενώ οι υπόλοιπες κατέπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές είτε εντός της Λωρίδας της Γάζας, είτε εντός της

ισραηλινής επικράτειας. Αντιθέτως, η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε συνολικά 100 ρουκέτες. Σε μια άλλη εξέλιξη,όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Ισραηλινές δυνάμεις σε επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη συνέλαβαν 19 μέλη της οργάνωσης.

Σειρήνες ενεργοποιήθηκαν σε ισραηλινές κωμοπόλεις της μεθορίου με τη Γάζα, ως επίσης και στις πόλεις Ασντόντ, Ασκελόν και Χολόν, χωρίς να αναφερθούν θύματα ή σημαντικές υλικές ζημιές. Τη στιγμή κατά την οποία ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Γιαΐρ Λαπίντ, και ο Υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, παραχωρούσαν συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους, ήχησαν οι σειρήνες στις πόλεις Ρισιόν ΛεΤσιόν και Μπατ Υάμ, δύο μεγάλες πόλεις του κεντρικού Ισραήλ, που βρίσκονται σε απόσταση 12 και 6 χιλιομέτρων από το Τελ Αβίβ αντίστοιχα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι στόχοι που έπληξε στη Γάζα η ισραηλινή πολεμική αεροπορία είναι εγκαταστάσεις κατασκευής οπλισμού της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ. Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν 10 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ένα κορίτσι 5 ετών, και 65 τραυματίες ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών. Από ισραηλινής πλευράς, δεν αναφέρθηκαν θύματα ούτε σοβαρές υλικές ζημιές.  Νωρίτερα το απόγευμα, 16 ηγετικά στελέχη της οργάνωσης έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πρώτης ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στην Γάζα, με την οποία και άρχισε η επιχείρηση «Χαραυγή».

Η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ κάλεσε τους πυρήνες της στην Δυτική Όχθη «να κινητοποιηθούν κατά των δυνάμεων της κατοχής», ενώ με επανειλημμένες δηλώσεις αξιωματούχων της, κάλεσε την οργάνωση Χαμάς να κινητοποιηθεί και εκείνη κατά των ισραηλινών βομβαρδισμών. Η Χαμάς μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου δεν προέβη σε ένοπλη δράση σε απάντηση των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Τομ Νάιντς, με ανάρτησή του στο twitter δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ξεκάθαρα ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του» και πρόσθεσε ότι «πραγματοποιούμε επαφές με διάφορους φορείς με στόχο την εκτόνωση της έντασης».

Ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Τορ Βένσλαντ, εξέδωσε χθες βράδυ, λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, ανακοίνωση. «Εκφράζω την ανησυχία μου από τον συνεχή εκτροχιασμό της κατάστασης εκ μέρους ένοπλων παλαιστινίων και του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης και της επιχείρησης με αποτέλεσμα τον θάνατο ηγετικού στελέχους της Ισλαμικής Τζιχάντ εντός της Γάζας. Αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που αυξάνεται η ένταση σε όλη την Δυτική Όχθη και στην Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων", ανέφερε. Τις τελευταίες ώρες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, σημείωσε.

"Εκφράζω τη λύπη μου από τις πληροφορίες που φέρουν ένα κορίτσι 5 ετών να συγκαταλέγεται στα άτομα που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των επιδρομών αυτών. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καμία αιτιολόγηση οιωνδήποτε επιθέσεων κατά αμάχων», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στις εκτοξεύσεις ρουκετών εκ μέρους της Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσε ότι «η αύξηση της έντασης είναι πολύ επικίνδυνη. Οι εκτοξεύσεις των ρουκετών θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα και καλώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρα να αποφύγουν περαιτέρω αύξηση της έντασης. Ο ΟΗΕ διαθέτει όλα τα μέσα που διαθέτει καταβάλλοντας προσπάθειες να αποφευχθούν  περαιτέρω εχθροπραξίες με καταστροφικές συνέπειες κυρίως για τους αμάχους".

Συνεχίζοντας ο κ. Βένσλαντ ανέφερε ότι "όλα τα εμπλεκόμενα μέρη φέρουν ευθύνη ώστε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο». Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, επέκρινε έντονα τις δηλώσεις Βένσλαντ, δια της οποίας, σε απόσπασμά της, εξέφρασε τη λύπη για τον θάνατο του ηγετικού στελέχους της Ισλαμικής Τζιχάντ, Ταϊσίρ Τζιάμπαρι.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, το σαουδαραβικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια μετέδωσε ότι αποστολή Αιγυπτίων στρατιωτικών και αξιωματούχων των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας θα μεταβούν το Σάββατο στο Ισραήλ σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης μεταξύ του Ισραήλ και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι "καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κατάστασης, πραγματοποιώντας συνεχείς επαφές με τα αντιμαχόμενα μέρη".

Διαβάστε ακόμη: Άρχισε η ισραηλινή επιχείρηση «Χαραυγή» κατά της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισλαμικής Τζιχάντ,islamikis tzichant