Σε Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, κάλεσε ο Χ. Παντελίδης

Να καταλήξουν άμεσα σε συμφωνία επί ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο κάλεσε τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), o Βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Χρύσης Παντελίδης, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της 70ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής

των Αντιπροσώπων, συνεχίστηκαν σήμερα στη Μαδρίτη οι εργασίες της 70ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC).

Σημειώνεται ότι τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Χάρης Γεωργιάδης και το Μέλος της Επιτροπής, Χρύσης Παντελίδης.

Όπως αναφέρεται, σε παρέμβασή του στο πλαίσιο συζήτησης για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Παντελίδης επισήμανε ότι η διεθνής κατάσταση και οι εξελίξεις στη Γάζα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ευελιξίας σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές.

Κάλεσε τα θεσμικά όργανα της Ένωσης να καταλήξουν άμεσα σε συμφωνία επί ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα όλων των κρατών μελών και, κυρίως, θα στηρίζει τα κράτη πρώτης υποδοχής, στη βάση της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης και των βαρών.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει δυσανάλογο αριθμό μεταναστευτικών ροών, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά κυρίως λόγω της διοχέτευσης από την Τουρκία χιλιάδων αιτητών ασύλου, από τα κατεχόμενα μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές.

Ως αποτέλεσμα αυτού, συνέχισε, το ποσοστό των αιτούντων καθεστώτος διεθνούς προστασίας στην Κύπρο υπερβαίνει το 5% του συνολικού πληθυσμού, που είναι με διαφορά το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Ζήτησε τη στήριξη της Κύπρου από την ΕΕ και υπογράμμισε την ανάγκη θέσπισης ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού συντονισμού για το μεταναστευτικό και σύναψης σχετικών συμφωνιών της ΕΕ με τρίτες χώρες.

Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση του θέματος της ενεργειακής κρίσης και της πράσινης μετάβασης, ο κ. Παντελίδης αναφέρθηκε στις δυνατότητες για συνεισφορά κάθε κράτους μέλους της ΕΕ στην πράσινη μετάβαση, αναφέροντας το παράδειγμα της Κύπρου της οποίας η  ηλιοφάνεια υπερβαίνει τις 300 μέρες τον χρόνο.

Υπογράμμισε επίσης τη μεγάλη σημασία των διακρατικών διασυνδέσεων στον ενεργειακό εφοδιασμό των χωρών της ΕΕ, κάνοντας ειδική αναφορά  στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Euro-Asia Interconnector, που συγχρηματοδοτείται μερικώς από την ΕΕ ως ευρωπαϊκό έργο  κοινού ενδιαφέροντος και θα συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Τέλος, αναφέρεται ότι ο κ. Παντελίδης, επεσήμανε τη σημασία του εν λόγω έργου αφού, όπως ανέφερε, θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, θα επεκτείνει το ευρωπαϊκό δίκτυο στη Μέση Ανατολή και θα ενισχύσει τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα