Σε επίπεδα ρεκόρ η κεφαλαιοποίηση αγοράς των εταιρειών στον κόσμο

Η Κίνα μειώνει τη διαφορά από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την κατάταξη της PwC

Σημαντική αύξηση της τάξης των $2.597 δις ή 15% σε σύγκριση με το 2017 έχει σημειώσει η κεφαλαιοποίηση αγοράς των 100 μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο, σύμφωνα με την κατάταξη Global Top 100 της PwC . Η αύξηση αυτή προστίθεται στην αντίστοιχη αύξηση

12% που καταγράφηκε το 2017, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να συνεχίζει να αυξάνεται σε ετήσια βάση μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Ποσοστό 48% της αύξησης αυτής αποδίδεται σε εταιρείες των ΗΠΑ, οι οποίες καταλαμβάνουν περισσότερες από τις μισές θέσεις της κατάταξης Top 100 (54 εταιρείες έναντι 55 το 2017), ενώ αντιπροσωπεύουν το 61% της συνολικής κεφαλαιοποίησης αγοράς, έναντι 63% πέρσι. Εντυπωσιακή άνοδο 57% σε σύγκριση με το 2017, σημειώνει η κεφαλαιοποίηση αγοράς των εταιρειών με έδρα την Κίνα, με 12 κινεζικές εταιρείες να συγκαταλέγονται στις Top 100 έναντι 10 πέρσι. Στην κατάταξη περιλαμβάνονται επίσης και δύο εταιρείες από το Χονγκ Κονγκ, έναντι μίας το 2017.

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη καταγράφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αύξηση της κεφαλαιοποίησης αγοράς των εταιρειών της, δείχνοντας σημάδια ανάκαμψης, από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, που είχε επιφέρει ισχυρό πλήγμα στις ευρωπαϊκές εταιρείες. Ο αριθμός των ευρωπαϊκών εταιρειών στην κατάταξη Top 100 αυξήθηκε από 22 σε 23, ενώ το μερίδιο αγοράς της παρέμεινε σταθερό στο 17%.

Τις καλύτερες επιδόσεις σε όρους απόλυτης αύξησης της κεφαλαιοποίησης αγοράς καταγράφει η Amazon, κερδίζοντας $278 δις ή 66% σε αξία συγκριτικά με το 2017. Ακολουθούν δύο εταιρείες με έδρα την Κίνα: Η Tencent, με αύξηση $224 δις ή 82% και η Alibaba, με αύξηση $201 δις ή 75%. Οι επόμενες τρεις εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις σε απόλυτους όρους προέρχονται όλες από τις ΗΠΑ: Microsoft, Alphabet και Apple. Σε ό,τι αφορά την κατάταξη ανά κλάδο, η τεχνολογία εξακολουθεί να προηγείται των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με τα καταναλωτικά αγαθά να ακολουθούν στην τρίτη θέση. Οι τρεις κορυφαίες εταιρείες της κατάταξης προέρχονται και φέτος από τον κλάδο της τεχνολογίας – Apple, Alphabet και Microsoft – ενώ ακολουθούν η Tencent στην πέμπτη θέση και το Facebook στην όγδοη, από την έκτη θέση στην οποία βρισκόταν πέρσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα