Σε επ’ αόριστον απεργία πείνας ο Κενάν Αγιάς – Συγκέντρωση αλληλεγγύης

Σε επ’ αόριστον απεργία πείνας κατέρχεται από σήμερα το πρωί ο Κούρδος αγωνιστής Κενάν Αγιάς ο οποίος κρατείτε στις Κεντρικές Φυλακές περιμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσής του από το Εφετείο τις επόμενες μέρες, για το αν τελικά οι κυπριακές Αρχές τον παραδώσουν στις γερμανικές και κατ’ επέκταση στις τουρκικές Αρχές.

Το Εφετείο θα αποφασίσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας αν θα παραδώσει τον Αγιάς στη Γερμανία η οποία εξέδωσε κατόπιν συνεννόηση με την Τουρκία, ένταλμα εναντίον του Κούρδου αγωνιστή με την κατηγορία

της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Συγκεκριμένα οι Γερμανοί θεωρούν χωρίς να έχουν τουλάχιστον παρουσιάσει κάποιες ενδείξεις ή τεκμήρια πως ο Κενάν Αγιάς συμμετείχε ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε τοπική ομάδα του PKK (το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση) σε επαρχεία της Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Απριλίου, σε πρώτο βαθμό και συγκεκριμένα στο επαρχιακό δικαστήριο της Λάρνακας προεδρεύοντος του δικαστή Παπαθανασίου, αποφασίστηκε όπως οι κυπριακές Αρχές παραδώσουν στους Γερμανούς τον Κενάν Αγιάς. Πράγμα που κατά τον ίδιο τον Κούρδο αγωνιστή και τους ανθρώπους που είναι γύρω του, θεωρείτε πως θα τον οδηγήσει κατ’ ευθείαν στα χέρια των Τούρκων. Επιπλέον η κίνηση αυτή αν υλοποιηθεί και εν τέλει παραδοθεί ο Αγιάς από τις κυπριακές στις γερμανικές Αρχές, αυτομάτως κατατάσσει την Κύπρο στις χώρες που έμμεσα ή άμεσα, συστρατεύονται με τις διώξεις κατά Κούρδων και το ανελέητο κυνηγητό της Άγκυρας εναντίον τους.

Ο Κενάν Αγιάς ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο πάνω από μια δεκαετία και από το 2011 υπό το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα, έχει στείλει επιστολή στον ΠτΔ, την ΠτΒ και άλλους Αξιωματούχους επισημαίνοντας τις πολιτικές και ιστορικές παγίδες και τους κινδύνους που ελλοχεύει η άδικη παράδοσή του στις γερμανικές και κατ’ επέκταση στις τουρκικές Αρχές.

Πρόκειται εξάλλου για έναν άνθρωπο ο οποίος φυλακίστηκε από τα 17 του χρόνια μέχρι περίπου τα 29 του από τους Τούρκους επειδή ως μαθητής συμμετείχε σε διαδηλώσεις για την ελευθερία των Κούρδων. Στις φυλακές της Τουρκίας επίσης, από τις κακουχίες, έχασε τον αδερφό του ο οποίος ήταν επίσης κρατούμενος για τους ίδιους λόγους. Συνεπώς η απόφαση του εφετείου θα κρίνει ουσιαστικά αν θα επιστρέψει τον Κενάν Αγιάς στον εφιάλτη που έζησε για πάνω από μία δεκαετία στα νιάτα του, ή αν θα σώσει τον ίδιο και την ιστορική υπόληψη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης

Προκειμένου να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους Κούρδοι και Κύπριοι αλληλέγγυοι στον Κενάν Αγιάς που ξεκίνησε επ’ αόριστον απεργία πείνας από σήμερα το πρωί, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση σήμερα στις 5:30 το απόγευμα στην πλατεία ελευθερίας. Μετά την συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία προς τις κεντρικές φυλακές όπου κρατείται ο κούρδος αγωνιστής και από σήμερα απεργός πείνας Κενάν Αγιάς.

Πηγή: Σημερινή 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κενάν Αγιάς – Συγκέντρωση,kenan agias – sygkentrosi