Χριστοδουλίδης: Στόχος η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού

«Στόχος μας είναι μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού που θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το ευρωπαϊκό δίκαιο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ» είπε χθες βράδυ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης Foreign Policy Association (Σύνδεσμος Εξωτερικής Πολιτικής), στη Νέα Υόρκη.

Όπως έγραψε και ο ίδιος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αισθάνθηκε ιδιαίτερη τιμή

για την πρόσκληση σε αυτή την εκδήλωση, καθώς του δόθηκε η ευκαιρία να μοιραστεί με τους παρεβρισκόμενους τις σκέψεις του.

Truly honored by the @FPA_ORG invitation to share my thoughts + exchange ideas on #Cyprus + developments in EastMed pic.twitter.com/fFAGHA1gPU

— NikosChristodoulides (@Christodulides) June 3, 2016

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε ότι μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013, η Κύπρος μέσα από σκληρή δουλειά και θυσίες κατάφερε να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία για πραγματικές μεταρρυθμίσεις και ανάκαμψη της οικονομίας και αναδιάρθρωση του τραπεζικού αλλά και του δημόσιου τομέα.

Πρόσθεσε ότι δύο χρόνια μετά η Κύπρος καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ο τραπεζικός της τομέας αναπτύσσεται και η Κυβέρνηση προχώρησε με τις δύσκολες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι στόχος είναι μια συνολική διευθέτηση που θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το ευρωπαϊκό δίκαιο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ και όπου θα υπάρξει μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σύστημα διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για επίτευξη λύσης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ενώ έχει επιτευχθεί συναντίληψη σε ένα σημαντικό αριθμό θεμάτων που σχετίζονται με τα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και της Κατανομής Εξουσίας, του Περιουσιακού, της Οικονομίας και της ΕΕ, είναι σημαντικό να σημειώσουμε – για να δοθεί μια σαφής και ακριβής εικόνα της κατάστασης πραγμάτων- ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμούσες διαφορές στα προαναφερθέντα τέσσερα κεφάλαια». Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «δεν έχουμε ακόμη κάνει οποιεσδήποτε ουσιαστικές συζητήσεις σε δύο καθοριστικά κεφάλαια, αυτό των εδαφικών αναπροσαρμογών και αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι είναι «κρίσιμης σημασίας να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος: πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι, να παρουσιάσουμε στο λαό ένα ξεκάθαρο σχέδιο χωρίς εποικοδομητικές ασάφειες και κενά που θα έθεταν σε κίνδυνο την εφαρμογή του».

Πρόσθεσε δε, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι πιστεύει πως είναι δυνατή η λύση εντός του 2016 αν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εμπλακούν με σοβαρότητα υποβάλλοντας εποικοδομητικές προτάσεις σε όλα τα εκκρεμούντα θέματα και αποφεύγοντας ενέργειες που θα έθεταν σε κίνδυνο το καλό κλίμα.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Τουρκίας, ανέφερε ότι η συμβολή της Τουρκίας κατά τρόπο απτό είναι κρίσιμης σημασίας, προσθέτοντας πως βασιζόμαστε πάνω στην επιρροή που ασκούν οι ΗΠΑ στην Τουρκία και προς αυτό το σκοπό «εργαζόμαστε στενά με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ η οποία έχει ένα έντονο και ενεργό ενδιαφέρον στις προσπάθειες για επανένωση».

Εξάλλου, αναφέρθηκε στην πετυχημένη εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Κυβέρνησης, έχοντας στενές φιλικές σχέσεις με τους γείτονες της, επισημαίνοντας τις τριμερείς συνεργασίες που διατηρεί ως αποτέλεσμα πρωτοβουλιών της.

Πρόσθεσε επίσης ότι η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εν πολλοίς αποτελέσει καταλύτη στη διαμόρφωση των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ σημείωσε ότι η εμπλοκή μεγάλων εταιρειών στον τομέα της Ενέργειας στην κυπριακή ΑΟΖ αποδεικνύει τις εξαιρετικές προοπτικές που υπάρχουν για την Κύπρο στον τομέα αυτό. Ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος επιδιώκει τους ενεργειακούς της στόχους σύμφωνα πάντοτε με το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, και εργάζεται στενά με τους γείτονες της για τη δημιουργία σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Σπύρο Βουτσινά, ο οποίος υπήρξε διακεκριμένο μέλος της ελληνο-αμερικανικής κοινότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα