Σε αφρικανικές χώρες περιοδεύει ο Σολτς για θέματα ενέργειας-μετανάστευσης

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς πραγματοποιεί αυτό το Σαββατοκύριακο την τρίτη επίσκεψή του στην υποσαχάρια Αφρική μέσα σε δύο χρόνια, την ώρα που η σημασία μιας πλούσιας σε ενέργεια περιοχής στην οποία το Βερολίνο έχει παραδοσιακά μικρή ανάμειξη φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Θα επισκεφθεί τον σημαντικό παραγωγό ενέργειας τη Νιγηρία, καθώς και τη Γκάνα, με τις μεταναστευτικές ροές και την αστάθεια στη Δυτική Αφρική να βρίσκονται επίσης στην ατζέντα του.

Ο Βουλευτής των Πρασίνων Άντον Χοφράϊτερ δήλωσε πως η Γερμανία και η Ευρώπη ολόκληρη έχουν συνειδητοποιήσει ότι

χρειάζονται την Αφρική περισσότερο από όσο πίστευαν.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Γερμανία στράφηκε στο Κατάρ για το υγροποιημένο αέριο που χρειάζεται για να τροφοδοτήσει τις βιομηχανίες της. Το ενδεχόμενο σύρραξης σε όλη τη Μέση Ανατολή αποτελεί ακόμη μια υπενθύμιση της σημασίας της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας.

Το πετρέλαιο είναι η μοναδική μεγαλύτερη εξαγωγή της Νιγηρίας στη Γερμανία και οι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο προσθήκης φυσικού αερίου σε αυτό το μείγμα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ειδικά στη Γκάνα υπάρχουν ειδικοί πληροφορικής που οι γερμανικές μεσαίες εταιρείες θέλουν απεγνωσμένα να αποκτήσουν.

Το ταξίδι θα είναι επίσης μια ευκαιρία για τον Σολτς να προωθήσει το επιχείρημά του ότι η δημιουργία οικονομικών ευκαιριών στις χώρες προέλευσης είναι ο καλύτερος τρόπος μείωση των μεταναστευτικών ροών αλλά και αντιμετώπισης της γήρανσης του πληθυσμού στη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης: Η «στροφή» Μπάιντεν μετά τη διεθνή πίεση και τον αριθμό θυμάτων στη Γάζα

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα