Σχέσεις Αστυνομίας – Ισραηλινών: Ιδού οι 2+1 περιπτώσεις συνεργασίας»

Δεν λέει να κοπάσει ο σάλος αναφορικά με την εταιρεία Ισραηλινών που έχει κατασκευάσει βαν, το οποίο παρέχει υπηρεσίες παρακολούθησης.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό η συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ και του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρουσία και του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού της Αστυνομίας, ο οποίος ενημέρωσε τον Άντρο Κυπριανού για την πορεία των ερευνών αλλά και τις σχέσεις της

Αστυνομίας με τους Ισραηλινούς.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της συνάντησης, ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε ότι οι σχέσεις των ισραηλινών εταιρειών με την Αστυνομία δεν είναι τέτοιες που να παρεμποδίζουν την Αστυνομία να κάνει τις έρευνες που διεξάγει τα τελευταία 24ωρα στο κατασκοπευτικό βαν.

Ο Κύπρος Μιχαηλίδης τόνισε ότι ο εξοπλισμός της εταιρείας δεν έχει σχέση με την Αστυνομία. Λίγο αργότερα, σχετικές δηλώσεις έκανε και ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος επιβεβαίωσε τον Αρχηγό για τις σχέσεις της Δύναμης με τους Ισραηλινούς και διεμήνυσε ότι δεν προκύπτει κανένα κώλυμα και πως οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται κανονικά.

Οι περιπτώσεις που συνεργάστηκε η Αστυνομία με τους Ισραηλινούς

– Η Αστυνομία, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την εβραϊκή κοινότητα Κύπρου, συνεργάζεται όταν αυτό κριθεί απαραίτητο ή ζητηθεί με τους εδώ εκπροσώπους της κοινότητας, προκειμένου να παρέχει ασφάλεια. Ένα απ’ τα παραδείγματα είναι οι υπηρεσίες ασφάλειας που παρείχε η Αστυνομία πέρσι, κατά τους εορτασμούς του Χάνουκα, στις 3 Δεκέμβρη. Το SigmaLive είχε αποκαλύψει πέρσι σχετική επιστολή που αναφερόταν στις χρεώσεις που επέβαλε η Αστυνομία Κύπρου.

Τότε μίλησε στο SigmaLive ο ίδιος ο Shahak Avni, Πρόεδρος της Εβραϊκής κοινότητας Κύπρου και υπεύθυνος Ασφαλείας των ισραηλινών εδώ, ο οποίος απέρριπτε το περιεχόμενο της επιστολής και τόνιζε τις αγαστές σχέσεις της κοινότητας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

– Δεύτερο παράδειγμα συνεργασίας της Αστυνομίας με τους Ισραηλινούς εντοπίζεται, όπως ενημερώνεται το SigmaLive, πίσω στο 2009, όταν η Αστυνομία αγόρασε από εταιρεία ένα λογισμικό, το οποίο έδινε τη δυνατότητα για επεξεργασία τηλεπικοινωνιακών δεδομένων στις περιπτώσεις δικαστικού εντάλματος. Η Αστυνομία πλήρωνε ετήσιο τέλος για το λογισμικό αυτό στην κατασκευάστρια εταιρεία. Όπως ενημερώνεται το SigmaLive, η εν λόγω εταιρεία μετά τη σύναψη της συμφωνίας, και συγκεκριμένα το 2014, ενημέρωσε την Αστυνομία ότι το ετήσιο τέλος θα πρέπει να πληρώνεται σε αντιπρόσωπο. Ο αντιπρόσωπος αυτός ήταν η εταιρεία NCIS, η οποία είναι ιδιοκτησίας του κ.Avni. Τρία χρόνια αργότερα ο αντιπρόσωπος ενημέρωσε ότι οι πληρωμές θα γίνονταν σε άλλη εταιρεία και έτσι από τότε οι πληρωμές δεν γίνονται στην NCIS.

– Τρίτο παράδειγμα είναι δυο περιπτώσεις, κατά τις οποίες απαιτήθηκε η λήψη κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης από την Αστυνομία στο πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων ληστειών. Να σημειωθεί εδώ, ότι στις περιπτώσεις όπου γίνονται παραβιάσεις περιουσιών και υπάρχουν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, η Αστυνομία ζητεί από τον τεχνικό που εγκατέστησε τα κλειστά κυκλώματα να παραδώσει cd στην Αστυνομία, στο οποίο καταγράφονται στιγμές που πιθανόν να φανούν χρήσιμες για εντοπισμό των δραστών. Η Αστυνομία πληρώνει τον τεχνικό ένα συγκεκριμένο ποσό. Όπως ενημερώνεται το SigmaLive, στις δυο αυτές περιπτώσεις, η εταιρεία που εγκατέστησε το κλειστό κύκλωμα ήταν και πάλι η NCIS.

Keywords
Τυχαία Θέματα