Υπουργικοί πονοκέφαλοι πριν τις εκλογές- Aτασθαλίες&έρευνες

Με μορφή χιονοστιβάδας μοιάζουν οι ατασθαλίες και οι παρατυπίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά και αφορούν το δημόσιο βίο.

Η γκάφα της διαρροής θεμάτων

Τελευταίο, είναι το θέμα της διαρροής των θεμάτων των εξετάσεων των διορισίμων καθώς επίσης και οι καταγγελίες για πιθανή εμπλοκή συμφερόντων. Για τα θέματα αυτά, έχει διαταχθεί έρευνα σε δυο επίπεδα.

Από την μια για να διαφανεί από πού προήλθε η πρόωρη δημοσιοποίηση θεμάτων εξετάσεων λίγη ώρα πριν από την έναρξη της εξέτασης και

από την άλλη έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας μετά από καταγγελίες για σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε αρμόδιους που εμπλέκονται στο θέμα.

Η αντιτρομοκρατική άσκηση που προκάλεσε τρόμο έφερε έρευνα

Αναστάτωση προκλήθηκε την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου αντιτρομοκρατική άσκηση στο κλειστό γήπεδο Palais de Sport στη Λεμεσό για την οποία όπως διαφάνηκε δεν ήταν ενήμερη η ηγεσία της Αστυνομίας. Ο Αρχηγός Αστυνομίας όπως και ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασαν δημόσιες απολογίες για την αναστάτωση που προκλήθηκε και παράλληλα διέταξαν διεξαγωγή διοικητικής έρευνας προκειμένου να διαφανούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η άσκηση. Όπως επίσημα διαμηνύθηκε, η Ηγεσία της Αστυνομίας θα είναι αμείλικτη εκεί και όπου υπάρχουν αδικήματα από μέλη του Σώματος.

Το σκάνδαλο των Τουρκοκυπριακών τεμαχίων γης

Το θέμα της διαχείρησης της τουρκοκυπριακής γης ήταν ένα από τα ζητήματα που κυριάρχισε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο νυν Υπουργός, Κωνσταντίνος Πετρίδης αφότου παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο από τον τέως Υπουργό Σωκράτη Χάσικο ήρθε αντιμέτωπος με το θέμα της διαχείρισης των περιουσιών αυτών.

Όπως ο ίδιος ο Υπουργός ανέφερε τον περασμένο Σεπτέμβριο στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης για το θέμα, μετά και τις αποκαλύψεις του Δημάρχου Πάφου για ύπαρξη σκανδάλων στο εν λόγω ζήτημα, λόγω των αδυναμιών αλλά και του διαχρονικά πρόχειρου σχεδιασμού και προγραμματισμού, παρατηρήθηκαν παρατυπίες, αυθαιρεσίες και παρανομίες που είναι σε γνώση της Κυβέρνησης και οι κυρίως αφορούν:

1. Υπεκμίσθωση ή εκχώρηση του μισθίου, σε τρίτο μη δικαιούχο πρόσωπο.
2. Παράνομη εκμετάλλευση και κερδοσκοπία από μη δικαιούχους.
3. Τιμές που δεν αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές αξίες, εξού και τα μικρά έσοδα του Ταμείου.
4. Μη υιοθέτηση κριτηρίων. Εδώ ενδεχομένως να προκύπτουν και θέματα αμεροληψίας ή αντικειμενικότητας λειτουργών.
5. Αγοραπωλησίες με σκοπό τον πλουτισμό κατά παράβαση των προϋποθέσεων που τέθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και τις σχετικές Γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα.
6. Εξοχικές κατοικίες χρησιμοποιούνται είτε ως αποθήκες είτε ως εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ σε κάποιες κτίστηκαν τουριστικά διαμερίσματα με κολυμβητήρια.

Βασική επιδίωξή της Κυβέρνησης στο προσεχές μέλλον σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, είναι ο περεταίρω εξορθολογισμός της διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών και η πάταξη των αυθαιρεσιών, παρατυπιών και παρανομιών με συγκεκριμένα μέτρα.

Μνημείο συστημικής διαφθοράς εξάλλου χαρακτηρίστηκε από τον Υπουργό η κατάσταση στο Τμήμα Αναδασμού και δεν είναι τυχαίο που έχει μετακινηθεί αυτό το Τμήμα στο Υπουργείο Εσωτερικών, τόνισε.

Προαγωγές και μεταθέσεις στο ΥΠΕΞ φέρνουν προσφυγές

Στο Διοικητικό Δικαστήριο βρέθηκαν περιπτώσεις προαγωγών και μεταθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών με την κατηγορία, μεταξύ άλλων, ότι «εξυπηρέτησαν κομματικά συμφέροντα».

Στην τελευταία ετήσια έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, εκφράζει σαφώς την αντίθεσή του στην απόφαση του Υπουργού, ο οποίος «θα έπρεπε να ακολουθήσει τις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, που είναι και ο Νομικός Σύμβουλος της Δημοκρατίας» για τη διεξαγωγή γραπτών εξετάσεων στις οποίες θα πρέπει να κληθούν να παρακαθίσουν όλα τα πρόσωπα που υπέβαλαν αίτηση.

«Σε κάθε περίπτωση ο Γενικός Εισαγγελέας θα έπρεπε να ενημερωθεί για τις προθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα οδηγηθεί εκ νέου η διαδικασία στο δικαστήριο», αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεσή του.

Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και οι αντιδράσεις

Αντιδράσεις ήγειρε η αποκρατικοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων του Λιμανιού Λεμεσού. Ο Γενικός Ελεγκτής, σε ειδική έκθεσή του για το θέμα, κάνει επισημάνσεις αναφορικά με τα έσοδα του κράτους έναντι των κερδών που θα έχει η εταιρεία, θέτει και θέμα εμπλοκής του Υπουργού Μεταφορών, Μάριου Δημητριάδη, στον καταρτισμό των όρων της συμφωνίας για την εμπορικοποίηση του λιμανιού, διατυπώνοντας έντονες αμφιβολίες κατά πόσον είναι νόμιμο ένας Υπουργός να έχει εμπλοκή σε καθορισμό των λεπτομερών όρων της συμφωνίας, η οποία θα ετίθετο ενώπιον των προσφοροδοτών.

Σε σχέση με την έγκριση των συμβολαίων από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τόνισε ότι αυτό ήταν θέμα του Συμβουλίου Προσφορών του Υπουργείου και όχι του Υπουργικού. Ο Μάριος Δημητριάδης επέμενε ότι το Συμβούλιο Προσφορών πήρε τις αποφάσεις και έκανε εισηγήσεις, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τις συμβάσεις και εξουσιοδότησε για την υπογραφή τους.

Σε διαθεσιμότητα αξιωματικός που φέρεται να ξυλοκόπησε εθνοφουρό

Σε άμεση διαθεσιμότητα τέθηκε αξιωματικός της ΕΦ με τον Υπουργό Χριστόφορο Φωκαίδη να ζητεί άμεση ολοκλήρωση έρευνας σχετικά με το ζήτημα που είδε το φως της δημοσιότητας στις 13 Νοεμβρίου. Στρατιώτης ο οποίος μετέβη στο ΓΝ Λεμεσού ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον Διοικητή του.

Ο εν λόγω αξιωματικός τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα μετά από εντολή του ΥΠΑΜ.

Φάκελος Υγεία: Έρευνα στην έρευνα

Ολοένα και φουντώνουν οι εντάσεις στον τομέα της Υγείας, με τις απανωτές παραιτήσεις γιατρών αλλά και τις μεταθέσεις γιατρών που προκαλούν αντιδράσεις. Τελευταίες έρευνες που απασχόλησαν το Υπουργείο αυτό είναι οι ποινική έρευνα εναντίον 5 πνευμολόγων του ΓΝ Λεμεσού καθώς κι η διεξαγωγή διοικητικής και πειθαρχικής έρευνας εναντίον γιατρών με αφορμή μετάθεση άλλου γιατρού από το Νοσοκομείο Κυπερούντας στο ΓΝ Λεμεσού. Απαρατήρητη εν τω μεταξύ, δεν πέρασε και η καταδίκη γιατρών του δημοσίου για υποθέσεις μιζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα