Σχέδιο «Εστία»: Αυτά είναι τα κριτήρια για συμμετοχή

Τις πρόνοιες του σχεδίου «Εστία» ανέλυσε στις Τομές στα Γεγονότα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας του Yπουργείου Οικονομικών, Ανδρέας Χαραλάμπους.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση κατά πόσο ισχύει ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο δίδεται η εντύπωση ότι «ο συνεπής δανειολήπτης είναι περίπου βλάκας και επιβραβεύονται οι κακοπληρωτές, κάποιοι δικαιολογημένα και κάποιοι όχι» απάντησε ότι τα στοιχεία που διέπουν το σχέδιο έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και αντιμετωπίζουν το σημαντικό πρόβλημα

της μείωσης των ΜΕΔ.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα ποσά τόνισε ότι αποτελούν τα μέγιστα όρια, τόσο στα εισοδηματικά κριτήρια όσο και στα ποσά της αξίας της κατοικίας και των εισοδημάτων, επισημαίνοντας ότι δεν σημαίνει ότι κατηγορίες, εισοδηματικές τάξεις ή άτομα με χαμηλότερα περιουσιακά στοιχεία αποκλείονται.

Εξηγώντας γιατί ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που έθεσαν είπε ότι οι δικαιούχοι είναι άτομα με δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία, μπορεί να είναι δάνειο πρώτης κατοικίας ή δάνειο μικρομεσαίας επιχείρησης, οπότε το χαρακτηριστικό των δικαιούχων είναι ότι έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία. Άρα υπάρχει προστασία πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με τον Ανδρέα Χαραλάμπους.

Όσον αφορά στο δεύτερο κριτήριο, το εισοδηματικό, επανέλαβε ότι είναι οι 50.000 ευρώ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καλύπτονται κατηγορίες κάτω από τις 50.000 ευρώ. Εξηγώντας για τα περιουσιακά στοιχεία και γιατί τέθηκε στο 125% της αξίας της κατοικίας, είπε ότι αάν κάποιος έχει πολλά περιουσιακά στοιχεία πέραν από την πρώτη κατοικία δεν χρειάζεται βοήθεια. Επίσης, για να γίνει πιο κατανοητό έδωσε το παράδειγμα ότι εάν κάποιου η ακίνητη περιουσία κάποιου που είναι σε υποθήκη είναι στις 100.000 ευρώ για να είναι δικαιούχος πρέπει να έχει άλλη περιουσία λιγότερη από 125.000 ευρώ.

Στο ερώτημα κατά πόσο δίνονται κίνητρα μέσω του σχεδίου, απάντησε ότι τα σχέδιο προνοεί ότι κάποιος είναι δικαιούχος εάν είχε ΜΕΔ τέλος Σεπτεμβρίου του 2017, άρα κάποιος που αποφασίζει μετά να μπει στο σχέδιο δεν θα είναι δικαιούχος.

Όσον αφορά σε δανειολήπτες που μετέπειτα βρέθηκαν σε δυσμενή θέση και εάν η ομπρέλα θα προστατεύσει και αυτούς, ανέφερε ότι το σχέδιο έχει ένα έκτακτο χαρακτήρα και προσπαθεί να δώσει λύση για θέματα που αντιμετωπίσαμε το 2013 και συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα, δεν γίνεται προσπάθεια να λυθούν τα μελλοντικά προβλήματα, αφού η σημερινή κατάσταση σε θέμα ανάπτυξης σήμερα είναι πολύ καλύτερη. Λόγω των περιορισμένων δημοσιονομικών χώρων πρέπει να μπαίνουν προτεραιότητες.

Τόνισε ότι το πρόβλημα μας είναι τα άτομα τα οποία έχουν πρόβλημα με τα ΜΕΔ ενώ με το ίδιο σχέδιο γίνεται αντιμετώπιση ενός δύσκολο χαρτοφυλακίου των ισολογισμών των τραπεζών.

Κλείνοντας ανέφερε ότι είναι ένα πολύ καλό σχέδιο που βοηθά όλους.

Keywords
Αναζητήσεις
παραδειγμα δικαιουχων του σχεδιου εστια
Τυχαία Θέματα