Σχέδια επί χάρτου κάνει το κράτος για τον Συνεργατισμό (VID)

Λύση με κρατική εγγύηση, φαίνεται να περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός σε περίπτωση, που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, που φέρουν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ανάμεσά τους και τραπεζικά ιδρύματα του τόπου, να γλυκοκοιτάζουν το υγιές κομμάτι του Συνεργατισμού.

Με τα δεδομένα ως έχουν:

- Οι καταθέσεις στον Συνεργατισμό, υπερβαίνουν κατά €2 δισ. το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων.

- Συνεπάγεται ότι ο δυνητικός επενδυτής θα λάβει υποχρεώσεις €2 δισ. περισσότερες.

- Ως εκ τούτου θα πρέπει

να λάβει και περιουσιακό στοιχείο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του SIGMA για να υπάρξει εξισορρόπηση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να έχει καταλήξει ότι:

- Ο επενδυτής θα λάβει ομόλογο €2 δισ.

- Το ομόλογο θα εκδοθεί από το Φορέα Διαχείρισης, του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού.

- Το κράτος θα εγγυηθεί το ομόλογο.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Συνεργατισμού, ανέρχονται στα 6,4 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπό αυτά τα δεδομένα το ομόλογο των 2 δισ. αντιστοιχεί στο 28% περίπου της αξίας των "κόκκινων" δανείων του Συνεργατισμού.

- Όφελος πέραν του 28%, που μπορεί να προκύψει μέσω της διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων του Συνεργατισμού από τον Φορέα, θα καταλήγει στο κράτος.

- Εάν το όφελος υπερβαίνει κατά πολύ το 28%, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες για προσέλκυση και ιδιωτικών κεφαλαίων στον Φορέα. ====

Όπως άλλωστε ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξή του στην Σημερινή, η συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων, θα καταστήσει πιο αποτελεσματικό τον Φορέα Διαχείρισης και θα επιτρέψει στο σχήμα να αναλάβει και άλλα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το τραπεζικό σύστημα του τόπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα