Σ.Ατουν: Το ΦΑ θα περάσει από Τουρκία ακόμα και χωρίς λύση

Είτε λυθεί το Κυπριακό είτε όχι, το φυσικό αέριο του Ισραήλ θα μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, δήλωσε ο "υπουργός ενέργειας" των κατεχομένων Σουνάτ Ατούν, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν έχει ανάγκη την Κυπριακή Δημοκρατία και πως το Ισραήλ έχει ανάγκη το ψευδοκράτος και την Τουρκία για να το κάνει αυτό.

Σε ομιλία του στην Έβδομη Ενεργειακή Σύνοδο Τουρκίας στα Άδανα, ο Σουνάτ Ατούν είπε ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Ευρώπη μπορεί να γίνει μόνο μέσω της Τουρκίας.

“Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο αυτούς τους φυσικούς πόρους να τους μεταφέρει. Είτε

υπάρξει λύση στην Κύπρο είτε όχι, το Ισραήλ θα μεταφέρει το φυσικό του αέριο στην Τουρκία. Εδώ εμφανίζεται μια μεγάλη ευκαιρία για την ‘τδβκ’. Κι εμείς ζητούμε αυτή τη δυναμική. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο του Ισραήλ. Πλέον το Ισραήλ δεν χρειάζεται τη νότια Κύπρο. Το Ισραήλ έχει ανάγκη την ‘τδβκ’ και την Τουρκία για να μεταφέρει το φυσικό αέριο με αγωγό”, ανέφερε ο Σουνάτ Ατούν.

Στη συνέχεια ευχήθηκε να γίνουν νέες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι αυτό το αίτημα το συζήτησε με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας.

“Ο κ. Αλμπαϊράκ βλέπει θετικά αυτό το θέμα. Στις συνομιλίες που είχαμε με τον Υπουργό μας ζητήσαμε να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε, να συνεχίσει το Μπαρμπαρός τις έρευνες του στη θάλασσα και να ανοίξει γεώτρηση στη ξηρά. Ασφαλώς πρέπει να καθίσουν οι δύο κυβερνήσεις και να το μελετήσουν αυτό λεπτομερώς. Ασφαλώς ως υπουργείο ενέργειας της ‘τδβκ’ θέλουμε να ξέρουμε πού είναι τα αποθέματά μας. Με τις νέες έρευνες θα το μάθουμε αυτό”, ανέφερε.

Ο Σουνάτ Ατούν είπε ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο ένα ενεργειακό πέρασμα, είναι ταυτόχρονα και ένα ενεργειακό εμπορικό κέντρο, προσθέτοντας ότι “η γεωγραφική κατάσταση της ‘τδβκ’ και η κήρυξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Τουρκία μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία. Η διεθνής κοινότητα έχει ένα σημαντικό ενδιαφέρον γι αυτή την περιοχή. Αυτό το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στην ενέργεια. Υπάρχει και μια πολιτική προοπτική εδώ”.

Για τις συνομιλίες για το Κυπριακό ο Σουνάτ Ατούν είπε συνεχίζονται για 40 χρόνια και επηρέασαν πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά τους Τ/κ. “Οι διαπραγματεύσεις δεν θα συνεχιστούν επ’ άπειρον. Ο μόνος στόχος της νοτίου Κύπρου είναι όσο το δυνατόν να κυριαρχήσει επί ολοκλήρου του νησιού”, είπε.

Ο Σουνάτ Ατούν είπε ότι στις τελευταίες συνομιλίες είχαν κι εκείνοι τις κόκκινες γραμμές τους, λέγοντας ότι από τις πιο σημαντικές είναι η ύπαρξη του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, η δεύτερη είναι οι αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας και η τρίτη το εδαφικό. Ανέφερε ότι η πολιτική ισότητα είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο. “Η ε/κ πλευρά ήθελε υποχωρήσεις στο θέμα των εγγυήσεων. Επιπλέον ήθελαν και έδαφος και σε σύγκριση με το 2003 ζήτησαν 1% έδαφος περισσότερο. Ήθελαν μια συμφωνία που να υπερασπίζεται τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς. Γι’ αυτό τον λόγο η διαδικασία αυτή τη στιγμή είναι σε αδιέξοδο”, ανέφερε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα