Σαρρής και Σταυράκης ενώπιον της Ερευνητικής για «χρυσά διαβατήρια»

Μετά τον Χάρη Γεωργιάδη σειρά παίρνουν οι πρώην Υπουργοί Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και Χαρίλαος Σταυράκης για να καταθέσουν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις.

Δείτε εδώ: «Σφαγή» Χάσικου- Γεωργιάδη: «Τα εγω εν τζιαι αλλού»-«Παρά να κάνεις τον μάγκα»

Ο Μιχάλης Σαρρής διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών κατά την περίοδο δημιουργίας της αρχικής μορφής του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, το 2007, επί προεδρίας του Τάσσου

Παπαδόπουλου.

Ο Χαρίλαος Σταυράκης διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών επί της προεδρίας του Δημήτρη Χριστόφια, από την εκλογή του μέχρι τον Αύγουστο του 2011, μια περίοδο που χαρακτηρίζεται ως ορόσημο για την πορεία της Κυπριακής Οικονομίας, λίγο μετά την έκρηξη στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Λεπτό προς λεπτό οι καταθέσεις των δυο στο Economy Today.

Σαρρής: Ίσως έκλειναν μάτια εκεί που έπρεπε να ήταν ανοικτά

«Οι δεκασμοί μεγάλοι», ορισμένες αποφάσεις δεν λαμβάνονταν με αντικειμενικά κριτήρια, εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι ίσως έκλειναν μάτια εκεί που έπρεπε να ήταν ανοικτά, είπε ενώπιον της Επιτροπής ο κ.Σαρρής.

Ο κ. Σαρρής σημείωσε ωστόσο, ότι εκ του αποτελέσματος δεν ξέρει αν αυτό ισχύει. Είναι υποθετικό.

«Ήταν στα όρια της νομιμότητας οι επενδυτές. Το 2013 - Ήταν λάθος ο προσανατολισμός του Προγράμματος. Τον Μάρτιο του 2013 δεν ήταν μέσα στα όσα απασχολούσαν την κυβέρνηση, λόγω της δυσμενούς κατάστασης της κυπριακής οικονομίας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι τον Απρίλιο του 2013 είχε κατατεθεί η αλλαγή του Σχεδίου με τον κ. Σαρρή να αναφέρει ότι τότε είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση τέλος του Μάρτη.

Ο κ. Σαρρής πιστεύει ότι ήταν μεγάλο ρίσκο να επικεντρωθεί η προσαρμογή της οικονομίας πάνω σε ένα τομέα, ο οποίος είχε δημιουργήσει την κρίση του 2008.

Όπως συζητείται τώρα θα έπρεπε να ήταν η καινοτομία και η τεχνολογία οι στόχοι του Προγράμματος.
«Έπρεπε να ξέρουμε ότι ένας σημαντικός αριθμός των δυνητικών επενδυτών ήταν στα όρια της νομιμότητας. Τα αρνητικά περισσότερα από τα θετικά», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Νικολάτος σημείωσε ότι ίσως δεν έχει νόημα να ρωτηθεί αν υπήρχαν πολιτικές παρεμβάσεις αφού ο κ. Σαρρής δεν μετείχε σε καμιά διαδικασία πολιτογράφησης.

Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι εκ του αποτελέσματος έγινε μία ριζική αλλαγή στο Πρόγραμμα, άλλαξε ο χαρακτήρας του Προγράμματος, προσανατολίστηκε στον Κατασκευαστικό τομέα και να απονθαρρυνθούν οι γνήσιοι επενδυτές.

Δεν συμμετείχε σε Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο ενέκρινε οποιαδήποτε κατ' εξαίρεση πολιτογράφηση, σημείωσε επίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα