Βοήθεια €37,5 εκατ. απ’ την ΕΕ σε Ιράν, Πακιστάν, Αφγανιστάν

Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους €37,5 εκατ. για τα άτομα που πλήττονται από συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές στο Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν και, συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Η Κομισιόν θα παράσχει €27 εκατ. για τη διάσωση των πιο ευάλωτων πληθυσμών στο Αφγανιστάν και η βοήθεια θα καλύψει τομείς όπως η φροντίδα τραυματισμών έκτακτης ανάγκης, τα τρόφιμα, το νερό, η υγιεινή, η στέγαση και η προστασία των πρόσφατα εκτοπισμένων. Οι ευάλωτοι Αφγανοί στο Πακιστάν θα επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση ύψους €5,5 εκατομμυρίων, η οποία

θα βοηθήσει πρωτίστως τους πρόσφυγες του Αφγανιστάν και εκείνους που πλήττονται από την επισιτιστική ανασφάλεια και τον υποσιτισμό ως αποτέλεσμα φυσικών καταστροφών. Περαιτέρω, €5 εκατομμύρια θα στηρίξουν τους πρόσφυγες του Αφγανιστάν στο Ιράν και θα παράσχουν επισιτιστική βοήθεια, καταφύγιο, προστασία, καθώς και εκπαίδευση για ευάλωτα παιδιά.

«Η βοήθεια που ανακοινώνουμε σήμερα, θα φθάσει στους πληγέντες από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στο Αφγανιστάν, τόσο στο εσωτερικό της χώρας και σε ολόκληρη την περιοχή, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», δήλωσε ο Επίτροπος Στυλιανίδης. «Η δέσμευση της ΕΕ για τον αφγανικό λαό παραμένει ακλόνητη. Είναι θεμελιώδες το ότι πρέπει να γίνεται σεβαστό το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Η Κομισιόν παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στις χώρες της περιοχής από τη δεκαετία του 1990. Τα κονδύλια κατανέμονται αυστηρά με βάση τις ανθρωπιστικές αρχές της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας και της ουδετερότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλους όσοι έχουν ανάγκη.

Από το 1994, η ΕΕ χορήγησε περίπου €1,4 δισεκατομμύρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή, επιπλέον της αναπτυξιακής βοήθειας της ΕΕ. Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ έχει αντιμετωπίσει τις πιο επείγουσες ανάγκες των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στο Αφγανιστάν και οι επιπτώσεις της στις γειτονικές χώρες, καθώς και τη βελτίωση των τοπικών ικανοτήτων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα