Σαν μαινόμενος ταύρος στην «Αρένα»

Καταιγιστικός στα πρώτα 25 λεπτά ο Απόλλωνας, πήρε σπουδαία νίκη στην έδρα της ΑΕΚ. Απογοητευτικοί οι Λαρνακείς, έπεσαν για 1η φορά από την κορυφή

ΑΕΚ 1
27΄ Τρισκόφσκι
ΑΠΟΛΛΩΝ 3
5΄ Παπουλής, 15΄ Μάγκλιτσα, 24΄ πεν. Ντα Σίλβα

Ένας μαινόμενος στα πρώτα 25 λεπτά Απόλλωνας πήρε τεράστια νίκη επί της ΑΕΚ και έστειλε σαφές μήνυμα πως μπορεί να κτυπήσει τον τίτλο. Τρία γκολ σε διάστημα 18 λεπτών

(Παπουλής, Μάγκλιτσα, Ντα Σίλβα), έκριναν νωρίς τον αγώνα. Έστω και αν η ΑΕΚ μείωσε γρήγορα, ο Απόλλωνας δεν κοίταξε ξανά πίσω. Η ομάδα της Λεμεσού έκανε σωστή διαχείριση του προβαδίσματος για μία ώρα παιχνιδιού και έφυγε θριαμβεύτρια.

Το πλάνο του Αυγουστή δούλεψε άψογα. Βοήθησαν τα απανωτά γκολ, που σπάνια έρχονται με τέτοια συχνότητα σε ντέρμπι, αλλά μετρά η τάση και η προσέγγιση. Αυτή ήταν η 1η ήττα των Λαρνακέων στο νέο τους σπίτι, που τους έριξε από την κορυφή, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η εικόνα στα πρώτα στάδια ήταν τραγική. Και γιατί δέχτηκε τρία γκολ, αλλά και γιατί έχανε το έδαφος κάτω από τα πόδια της. Είναι αποτέλεσμα που πρέπει να προβληματίσει την ΑΕΚ.

Το 90λεπτο
Από την ώρα που, πριν καλά-καλά ζεσταθούν οι ομάδες, ήρθε το γκολ του Απόλλωνα, πολλά άλλαξαν στον σχεδιασμό (αλλά και στο ηθικό) τους. Ο Παπουλής έκανε το 0-1 στο 5΄και η ομάδα μπορούσε να βάλει στο παιχνίδι το δικό του μοτίβο. Που λίαν συντόμως απέφερε και 2ο γκολ με τον Μάγκλιτσα, και ο καθένας αντιλαμβάνεται τι σήμαινε το 0-2 σ' εκείνο το χρονικό σημείο.

Ο Απόλλωνας ήταν το απόλυτο αφεντικό, η ΑΕΚ τα είχε χαμένα και πλέον η κατάσταση πήρε ονειρικές διαστάσεις για την ομάδα της Λεμεσού και εφιαλτικές για τους Λαρνακείς. Στο 24΄ ήρθε το πέναλτι και το 0-3 (Ντα Σίλβα) και πλέον όλα έδειχναν γαλάζιο θρίαμβο. Ο Ιδιάκεθ έριξε εσπευσμένα τον Άλβες, η ΑΕΚ από "σπόντα" ξαναμπήκε στο παιχνίδι με το τέρμα του Τρισκόφσκι και παραλίγο να μειώσει περαιτέρω πριν από την ανάπαυλα με το δοκάρι του Μπόλιεβιτς.

Πάντως το τέρμα του Σκοπιανού (σωστά μέτρησε), οι διαμαρτυρίες και η μίνι σύσκεψη Νικολαΐδη - Καλησπέρα πριν από την κατακύρωση, ήταν σημείο αναφοράς για ένταση και νεύρα. Απαράδεχτο σημείο η ρίψη κροτίδας στον Βάλε, που έμεινε για λίγα λεπτά στο έδαφος και πήρε "σουβενίρ" ένα κάψιμο στο σβέρκο. Οι ομάδες πήγαν στην ανάπαυλα με τον Απόλλωνα να έχει ένα απόλυτα δίκαιο προβάδισμα. Δεν ήταν μόνο τα τρία γκολ και οι ευκαιρίες. Το ποσοστό κατοχής 67% ήταν πολύ χαρακτηριστικό.

Η ΑΕΚ έπρεπε να πάρει το απόλυτο ρίσκο, ο Απόλλωνας να κάνει διαχείριση, να κρατήσει χαμηλό τέμπο. Οι Λαρνακείς προσπάθησαν άμεσα να πιέσουν και να μεταφέρουν την μπάλα στα πέριξ και εντός της περιοχής τον φιλοξενουμένων. Κέρδισε 2 κόρνερ, έκανε την 1η φάση στο 52΄, στάθηκε όμως τυχερή ένα λεπτό μετά, όταν ο Απόλλωνας άγγιξε το 4-1, δείχνοντας την ικανότητά του να μεταφέρει γρήγορα την μπάλα και να βγάζει αυτοματισμούς.

Ο χρόνος περνούσε και σαφώς, με βάση και τη γενική εικόνα, η ομάδα της Λεμεσού όδευε με αυξημένη ταχύτητα προς τη νίκη. Έδωσε κάποιο χώρο, αλλά δεν επέτρεπε στην ΑΕΚ να γίνει απειλητική και σε κάθε ευκαιρία έβγαζε και αντεπιθέσεις. Με 70 μετρημένα λεπτά, το ενδεχόμενο ανατροπών έμοιαζε απομακρυσμένο.

Με τη χαμένη ευκαιρία του Χαραλαμπίδη στο 76΄ πήγε μάλλον και η τελευταία ελπίδα της ΑΕΚ για να πάρει ένα βαθμό. Όμως ήταν το δέντρο και όχι το δάσος στην εικόνα. Ο Απόλλωνας δεν είχε πρόβλημα, είχε μάλιστα ευκαιρίες και για 4ο γκολ. Χωρίς πίεση κράτησε το 3-1 και πήρε μία απόλυτα δίκαιη και μεγάλη νίκη.

ΑΕΚ: Μίνιο, Καταλά, Μοϊσόφ, Ορτίθ, Χαραλάμπους, Λαμπάν (26' Άλβες), Μπόλιεβιτς, Λαρένα, Εγγλέζου (61' Χαραλαμπίδης), Ακοράν, Τρισκόφσκι.

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Βάλε, Ρομπέρζ, Βινίσιους, Ζοάο Πέδρο, Γκόμες, Σακέτι, Κυριάκου, Ντα Σίλβα (85' Ρέινολντς), Μπεντόγια (66' Σαρδινέρο), Παπουλής, Μαγκλίτσα (77' Πίεχ).

Οι 11άδες, οι αλλαγές
Τέσσερεις αλλαγές από τον Σωφρόνη Αυγουστή σε σχέση με τον τελευταίο αγώνα του 2016 με αντίπαλο την ΑΕΖ. Οι Βάλε, Ρομπέρζ, Σακέτι και Μαγκλίτσα πήραν θέση στην 11άδα. Εκτός έμειναν οι Κίσσας, Αγγελή, Σαρδινέρο και Πίεχ. Η ομάδα της Λεμεσού άρχισε με τον Σακέτι και τον Κυριάκου πίσω από τον Ντα Σίλβα και τους Μπεντόγια και Παπουλή στα άκρα. Δύο αλλαγές από τον Ιμανόλ Ιδιάκεθ.

Κατ΄ επιλογήν η μία (έξω ο Τρουγιόλς, μέσα ο Λαμπάν), αναγκαστική η 2η με τον Εγγλέζου στη θέση του Τετέ (ένιωσε ενοχλήσεις). Ο Ισπανός τεχνικός άφησε για άλλη μια φορά στον πάγκο τον Άλβες και ξεκίνησε στην κορυφή τον Τρισκόφσκι. Αμέσως μετά το 3-0, απέσυρε τον Λαμπάν και έριξε μέσα τον Βραζιλιάνο φορ κάνοντας πιο επιθετικό τον σχηματισμό του.

Στο 61΄ μπήκε ο Χαραλαμπίδης στη θέση (και στην τακτική) του Εγγλέζου. Φρεσκάρισμα στα άκρα η 1η αλλαγή του Αυγουστή με Σαρδινέρο αντί Μπεντόγια στο 66'. Έντεκα λεπτά μετά, πάλι φρέσκα πόδια μπροστά με Πίεχ αντί Μάγκλιτσα. Στο 85΄η 3η αλλαγή με Ρέινολτς αντί Ντα Σίλβα.

ΤΟ ΦΙΛΜ
2’ Κεφαλιά από τον Λαρένα, μαζεύει ο Βάλε
5΄ Πλάγιο φάουλ για τον Απόλλωνα, ο Παπουλής με κεφαλιά στο 1ο δοκάρι κάνει το 0-1.
15΄Λάθος του Καταλά, προβολή-κλέψιμο του Μπεντόγια και βγάζει μόνο τον Μάγκλιτσα, που με σουτ από την περιοχή κάνει το 2-0.
18' Ο Παπουλής από τη γωνία της μεγάλης περιοχής στέλνει φαλτσαριστό σουτ, αλλά αστοχεί ελάχιστα.
23' Ανατροπή του Μάγκλιτσα από τον Ορτίθ. Πέναλτι για τον Απόλλωνα.
24' Ο Ντα Σίλβα εκτελεί από τα 11 βήματα και κάνει το 0-3.
27' Ο Τρισκόφσκι σκοράρει με ανάποδο ψαλίδι. Την στιγμή της πάσας (προς την απέναντι πλευρά) του Εγγλέζου ήταν σε θέση οφσάιντ, όμως ο Σακέτι έκανε προσπάθεια να αποκρούσει και η μπάλα άλλαξε πορεία για να καταλήξει στον Σκοπιανό.
34’ Κεφαλιά του Βινίσιους, απέκρουσε ο Μίνιο.
38’ Σουτ του Μπόλιεβιτς, η μπάλα κτυπά σε αμυντικό και στο δοκάρι.
52΄Ο Άλβες από οριακή θέση έφυγε στην πλάτη της άμυνας του Απόλλωνα, αλλά σούταρε άστοχα.
53' Μεγάλη ευκαιρία με τον Πέδρο να σουτάρει μόλις έξω από εξαιρετική θέση.
56΄Ο Ντα Σίλβα προσπάθησε από το κέντρο του γηπέδου να κρεμάσει τον Μίνιο, η μπάλα πάνω από τα δοκάρια.
60' Φάουλ του Τρισκόφσκι, η μπάλα έξω.
68΄Ο Μπεντόγια στην περιοχή, προσπαθεί να περάσει και τον Μίνιο, αλλά η μπάλα του φεύγει και πάει έξω.
70΄ Μακρινό σουτ του Χαραλάμπους δίπλα από το κάθετο δοκάρι.
76' Σε πολύ καλή θέση ο Χαραλαμπίδης αστοχεί.
78΄ Μόνος ο Πίεχ, εκτελεί αλλά στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.
88΄ Γυριστό σουτ του Πίεχ, λίγο έξω η μπάλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα