Ρυθμίζεται η δράση και προστασία των υπό κάλυψη Αστυνομικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ολοκλήρωσε την κατ' άρθρο συζήτηση των τεσσάρων νομοσχεδίων που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία, μετά και από την κατ' άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τη λειτουργία και προστασία των υπό κάλυψη αστυνομικών και απομένει η συζήτηση ενός κανονισμού, ώστε η δέσμη των έξι νομοθετημάτων, το συντομότερο, όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου,

σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, είπε ότι το νομοσχέδιο συντάχθηκε με χρήση νομοθεσιών άλλων χωρών και του προτύπου της Βρετανίας, στην οποία υπάρχει το αγγλοσαξονικό δίκαιο όπως και στην Κύπρο.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει με λεπτομέρεια τη δραστηριοποίηση των υπό κάλυψη Αστυνομικών, με τρόπο που να περιορίζεται η από μέρους τους αυθαιρεσία. Οι υπό κάλυψη αστυνομικοί θα μπορούν να αξιοποιηθούν και για την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η δραστηριότητα των υπό κάλυψη αστυνομικών περιορίζεται στην πρόληψη και πάταξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων που επισύρουν ποινές φυλάκισης από τρία έτη και άνω.

Πρόσθεσε ότι περιέχονται διατάξεις για την κατάλληλη εκπαίδευση των Αστυνομικών που θα ενεργούν υπό κάλυψη και τον βαθμό εμπλοκής τους σε παράνομες ενέργειες.

Ο κ. Νικολάου είπε πως υπήρξε υπόθεση δράσης υπό κάλυψη Αστυνομικού, η οποία επέφερε ποινικό αδίκημα και δυστυχώς βρέθηκε να διώκεται ποινικά. Πρόσθεσε πως τελικά ο Γενικός Εισαγγελέας ανέστειλε τη δίωξη.

Επίσης, ανέφερε, προβλέπεται η δραστηριοποίηση τους υπό προϋποθέσεις με παράλληλη ταυτότητα και περιέχονται διατάξεις για την προστασία τους ή μη αποκάλυψη της ταυτότητας τους και τον τρόπο κατάθεσης τους ενώπιον του Δικαστηρίου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε, ακόμα, ότι υπάρχουν ρυθμίσεις για προστασία των υπό κάλυψη Αστυνομικών σε περίπτωση αποκάλυψης της ταυτότητας τους.

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, ανέφερε ότι συγκεκριμένα μέλη θα τύχουν της κατάλληλης ειδικής εκπαίδευσης για να μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, σημειώνοντας ότι η δραστηριότητα υπό κάλυψη, περικλείει από μόνη της σοβαρούς κίνδυνους.

Περαιτέρω ,περιέχονται διατάξεις για την προστασία τους στο πλαίσιο του περί προστασίας μαρτύρων νόμου, είπε.

“Αν δεν θεσπιστούν αποτελεσματικά μέτρα, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε καταπολέμηση της διαφθοράς στην Αστυνομίας”, ανέφερε τέλος.

Ο κ. Γεωργίου δήλωσε ότι άρχισε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα η συζήτηση του νομοσχεδίου για τους υπό κάλυψη αστυνομικούς, το οποίο περιλαμβάνεται στη δέσμη των νομοσχεδίων που έχουν στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα