Ρουμανία: Οι εκπαιδευτικοί σταματούν την απεργία-Ικανοποίηση αιτημάτων τους

Οι εκπαιδευτικοί στη Ρουμανία θα θέσουν τέλος στην απεργία τους, που διήρκεσε τρεις εβδομάδες, έπειτα από την ικανοποίηση εν μέρει των μισθολογικών αιτημάτων τους, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα συνδικάτα, όμως η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με περαιτέρω κινητοποιήσεις από το υγειονομικό προσωπικό και άλλους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα.

Οι εκπαιδευτικές ενώσεις είχαν ζητήσει γενική αύξηση μισθών κατά 25% και επενδύσεις για ενίσχυση των υποδομών και των διδακτικών μέσων -- ζητούσαν επίσης αύξηση

του μισθού των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών ώστε να φθάσει τουλάχιστον τον εθνικό μέσο όρο.

Ένας πρωτοδιόριστος εκπαιδευτικός στη Ρουμανία αμείβεται με κάτω από 2.400 λέι μηνιαίως (περίπου 512,35 ευρώ), όχι πολύ περισσότερα από το ήμισυ του μέσου εθνικού μηνιαίου μισθού των 4.554 λέι (972,19 ευρώ).

Η κυβέρνηση θα αυξήσει τον μισθό των εκπαιδευτικών κατά 25% από τον Ιούνιο μέσω έκτακτου διατάγματος, με το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος να φθάνει τα 2,7 δισ. λέι.

Θα δώσει επίσης στο εκπαιδευτικό προσωπικό χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ετήσια μπόνους έως το 2027.

Όμως η κυβέρνηση θα συνδέσει μόνο τους μισθούς των πρωτοδιόριστων με τον εθνικό μέσο όρο σταδιακά από το 2024 βάσει ενός νέου νομοσχεδίου για το μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα που μένει ακόμη να ανακοινωθεί και να εγκριθεί.

Το 2024 θα διεξαχθούν στη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προεδρικές, βουλευτικές, τοπικές εκλογές και εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι εκπαιδευτικοί προχώρησαν σε απεργία στις 22 Μαΐου για πρώτη φορά μετά το 2005, και χιλιάδες κατέβηκαν σε διαδηλώσεις σε πόλεις σε όλη τη Ρουμανία, ζητώντας "Αξιοπρέπεια" σε μια περίοδο διψήφιου πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων, με χαμηλή εμπιστοσύνη σε κρατικούς θεσμούς.

Οι υγειονομικοί, οι αστυνομικοί και οι σιδηροδρομικοί έχουν κατέβει επίσης σε διαδηλώσεις διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς, τις ελλείψεις προσωπικού και τις συνθήκες εργασίας, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο απεργιών.

Η κυβέρνηση συνέλεξε φέτος χαμηλότερα έσοδα από ό,τι σχεδίαζε και δέχεται πιέσεις για να φέρει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα τέλη του 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα