Ρωσική μαφία και βόλτες Κυπρίων με ιδιωτικά τζετ στη Μόσχα

Ακούσθηκαν όντως πράγματα και θαύματα από τον Διαχειριστή, χθες στη Βουλή, για τη Λαϊκή
Δεν έμεινε σχεδόν τίποτε από την πρώην Λαϊκή για να πάρουν οι πιστωτές - «Διαβρώθηκαν σε μελέτες, δικηγορικά έξοδα και άλλες διαδικασίες»

Χαραμάδες σε ένα πολύ σκοτεινό παρελθόν, με πρωταγωνιστές τη ρωσική μαφία και καταστήματα των δύο κυπριακών τραπεζών που λειτουργούσαν στη Ρωσία,

Κύπριους που πηγαινοέρχονταν στη Μόσχα με ιδιωτικά τζετ, ξέπλυμα χρήματος και άλλες παράνομες ενέργειες άνοιξαν, χθες, στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής από όσα ακούσθηκαν από τον Ειδικό Διαχειριστή της Λαϊκής Κρις Παύλου.

Από το στόμα του Διαχειριστή ακούστηκε, όμως, και μια πικρή αλήθεια, ότι δηλαδή οι πιστωτές της Λαϊκής δεν πρέπει να ελπίζουν πολύ σε επιστροφή έστω και μέρους της περιουσίας τους. Κι αυτό διότι με τις μελέτες, τα δικηγορικά έξοδα και άλλες διαδικασίες έχουν διαβρωθεί τα όποια εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία.

Όπως, εξάλλου, δήλωσε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου, η Αρχή Εξυγίανσης «άλλαξε πλεύση» και, επικαλούμενη νομικά προβλήματα, ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατο να διατεθούν τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής στους πιστωτές της.

Όλα τα πιο πάνω ελέχθησαν στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας στο εξωτερικό, θέμα το οποίο συνεχίζει και θα συνεχίσει να συζητείται στην Επιτροπή και τις επόμενες εβδομάδες.

Τα ήλεγχε η μαφία
Εντός της αίθουσας, ο Ειδικός Διαχειριστής Κρις Παύλου ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της τράπεζας της Ρωσίας, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συζήτηση με επενδυτή για να πωληθεί.

Με παρέμβασή τους οι καταθέτες της Λαϊκής, εκπρόσωποι του Συνδέσμου που συνέστησαν, του ΣΥΚΑΛΑ, είπαν ότι η ρωσική Κεντρική Τράπεζα ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της θυγατρικής της Λαϊκής για παράνομα δάνεια, ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Ο Ειδικός Διαχειριστής ανέφερε πως, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων προς πώληση των υποκαταστημάτων της Ρωσίας, σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε η όποια ενημέρωση από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας για ξέπλυμα χρήματος ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αλλά γινόταν λόγος για παράνομα δάνεια.

Απεκάλυψε στη συνέχεια πως η μαφία είχε υπό τον έλεγχό της καταστήματα και «των δύο Τραπεζών στη Ρωσία» και είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρο ότι αυτά δεν αγοράστηκαν για εμπορικούς λόγους, ενώ μίλησε για Κύπριους που πηγαινοέρχονταν με ιδιωτικά τζετ στη Ρωσία.

Είπε χαρακτηριστικά:
«Έπαιρναν τα τζετ και έκαναν τις βόλτες τους και Κύπριοι και Ελλαδίτες της πρώην Λαϊκής. Δεν υπήρχε λόγος να αγοραστεί. Όλοι έχουμε τις ιδέες μας γιατί αγοράστηκε».

Σε ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου, ποιοι Κύπριοι έπαιρναν τα τζετ, ο κ. Παύλου, είπε:
«Στην αγωγή που έχουν κάνει εναντίον του Ανδρέα Βγενόπουλου υπάρχουν και πέντε Κύπριοι».

Συμφωνίες για πώληση
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών, ο Διαχειριστής είπε ότι έκλεισαν συμφωνίες για την πώληση των υποκαταστημάτων στη Ρουμανία και τη Σερβία, οι οποίες τελούν υπό την έγκριση των Κεντρικών Τραπεζών των χωρών αυτών και ότι σε δύο εβδομάδες αναμένεται να κλείσει συμφωνία και για τα υποκαταστήματα της Ουκρανίας.

Για την επενδυτική στην Ελλάδα, ο κ. Παύλου είπε πως η προοπτική είναι θετική, ενώ σε ό,τι αφορά στη Μάλτα είπε πως προ ημερών υπήρξε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας για τα απαγορευτικά μέτρα που επιβλήθηκαν με αίτηση των κουρεμένων καταθετών, η οποία εφεσιβλήθηκε. Πρόσθεσε πως οι προσπάθειες για πώληση θα συνεχιστούν, παρά τα ασφαλιστικά μέτρα.

Πάντως δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ευχολόγια και λαϊκισμό όσα λέγονταν πριν από δυο-τρία χρόνια για επιστροφή του 40% ή του 20% της αξίας των περιουσιακών στοιχείων στους πιστωτές.

Τι απέμεινε για πώληση
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι έχουν υποβληθεί προτάσεις για εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής στην Ουκρανία, καθώς και για το καλό περιουσιακό στοιχείο στη Μάλτα, που αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα, λόγω αγωγών από κουρεμένους της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, όπως και η επενδυτική τράπεζα στην Ελλάδα, που κινείται με αρκετά θετικό ρυθμό.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι σε καμία Αρχή Εξυγίανσης δεν έχει δαπανηθεί τόσος χρόνος για εξυγίανση, σημειώνοντας πως θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία, ώστε να γνωρίζουν οι πιστωτές τι κάνουν.

Ο κ. Ζαχαρίου δεν παρέλειψε να πει ότι η Αρχή Εξυγίανσης άλλαξε πλεύση από την προηγουμένη συνεδρία μέχρι τη χθεσινή.
«Κατά τη συζήτηση στην προηγούμενη συνεδρία, ανέφερε, η Αρχή Εξυγίανσης άφησε να νοηθεί ότι μελετά το ενδεχόμενο στο τέλος του χρόνου να διαθέσει τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής στους πιστωτές. Τώρα άλλαξε πλεύση και, επικαλούμενη νομικά προβλήματα, ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι αδύνατο».

Αφού σημείωσε ότι οι βουλευτές έθεσαν σωρεία ερωτημάτων σε σχέση με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, είπε ότι ζητήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών να διερευνήσει κατά πόσο μπορεί να τεθεί τέρμα στη διαδικασία με την Αρχή Εξυγίανσης με διάθεση των περιουσιακών στοιχείων στους πιστωτές. Πρόσθεσε ότι όλα αναμένεται να απαντηθούν σε 15 ημέρες, όταν θα συνεχισθεί η συζήτηση του θέματος.

Να απασχολήσουν τις διωκτικές Αρχές
Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως, πέραν του γεγονότος ότι ελέγχονται οι αποφάσεις της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας του 2013 ως ζημιογόνες και καταστροφικές για την κυπριακή κοινωνία, παρατηρείται ότι και η διαδικασία διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής στο εξωτερικό παραπαίει.

«Υπάρχουν -είπε- πολλά ανοικτά ζητήματα για χειρισμούς που έγιναν στο παρελθόν, αλλά και κατά τα τελευταία χρόνια. Πολλά από τα ερωτήματα οδηγούν στους κεντρικούς τραπεζίτες εκείνης της εποχής».

Ο κ. Δαμιανού χαρακτήρισε «πράγματα και θαύματα τα όσα ακούσθηκαν από τον Διαχειριστή για τη μαφία που διείσδυσε σε συγκεκριμένες τράπεζες, που αγοράστηκαν από τις τράπεζές μας, για Κύπριους που πηγαινοέρχονταν με τζετ, σε μια διαδικασία εξαγοράς τραπεζών και για το γνήσιο της προσπάθειας εξαγοράς εκείνων των τραπεζών».

«Η κατάσταση είναι ανησυχητική -είπε- και υπήρξαν παραδοχές ότι έχουν διαβρωθεί σημαντικά οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής προς ζημιά της οικονομίας και των πιστωτών. Πρόκειται για μια πολύ γκρίζα εικόνα. Όσα ελέχθησαν στη συνεδρία πρέπει να απασχολήσουν και τις διωκτικές Αρχές, αφού έγιναν αναφορές για πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων, πέραν εκείνων που γνωρίζουμε ότι διερευνώνται».

Περδίκης: Γνώριζαν όλοι ότι ήταν άντρο της μαφίας
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, στις δικές του δηλώσεις, τόνισε ότι δεσμεύτηκε προς τους καταθέτες και τους μετόχους για τα περιουσιακά της Λαϊκής και πρόσθεσε ότι το Κίνημα θα τρέξει αυτό το θέμα μέχρι το τέλος.

«Αυτά που ακούστηκαν στη Βουλή είναι συνταρακτικά, ότι δηλαδή, εν γνώση των ελεγκτικών Αρχών της Κύπρου και του Διαχειριστή της Λαϊκής Τράπεζας, παράρτημα της Λαϊκής Τράπεζας στη Ρωσία, σύμφωνα με τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα, ήταν άντρο της παρανομίας, της διακίνησης βρόμικου χρήματος, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου.

Αυτή η κατηγορία είναι βαρύτατη, όταν διατυπώνεται το 2016», είπε και πρόσθεσε πως είναι πάρα πολύ σκληρό να διαπιστώνεται, με βάση τη μαρτυρία του Διαχειριστή της Λαϊκής, ότι «εμπλέκονται και Κύπριοι, που έτρωγαν, έπιναν και ασελγούσαν στην περιουσία της Κεντρικής Τράπεζας».

«Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε όλους τους εμπλεκόμενους στη Βουλή, ώστε να υπάρξει και ποινική διερεύνηση του θέματος, ανεξάρτητα από την αξία του συγκεκριμένου υποκαταστήματος στη Ρωσία», δήλωσε.

Απομυζούν και τους νεκρούς
Η καταληκτική δήλωση του Γιώργου Περδίκη είναι δηλωτική της εικόνας των «σάπιων τραπεζών», όπως χαρακτηρίσθηκαν χθες στην Επ. θεσμών. Είπε συγκεκριμένα:
«Η κλοπή του 2013 συνεχίζεται με την απομύζηση ενός νεκρού, με αμοιβές συμβούλων και δικηγορικά έξοδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα