Ρωσία:Συγγενείς θυμάτων γυναικοκτονιών απέστειλαν επιστολή στον υπ.Δικαιοσύνης

Οι οικογένειες θυμάτων γυναικοκτονιών στη Ρωσία απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας σήμερα στον υπουργό Δικαιοσύνης μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού του, ο οποίος προσπάθησε να υποβιβάσει το εύρος της ενδοοικογενειακής βίας, που πρόσφατα αποποινικοποιήθηκε στη Ρωσία.

Οι συγγενείς τεσσάρων γυναικών που φονεύθηκαν «από τυράννους της οικογένειάς τους» απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Αλεξάντρ Κονοβάλοφ ζητώντας να διενεργηθεί εσωτερική έρευνα εναντίον του υφυπουργού

του Μαξίμ Γκαλπερίν, ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook η ένωση παροχής νομικής βοήθειας «Zona Pravda» που εκπροσωπεί τις οικογένειες.

Αιτία: Υπόμνημα που έστειλε ο Γκαλπερίν προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο οποίο εκτιμούσε ότι «παρουσιάζεται με υπερβολικό τρόπο η έκταση του προβλήματος της ενδοοικογενειακής βίας, η σοβαρότητά του και το εύρος του μεροληπτικού του χαρακτήρα απέναντι στις γυναίκες στη Ρωσία».

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την άποψη αυτή του εκπροσώπου της Ρωσίας στο ΕΔΑΔ και ζητάμε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αναρωτηθεί για την ικανότητα του υφυπουργού του», τονίζουν οι οικογένειες των θυμάτων.

Ο Ρώσος υφυπουργός Δικαιοσύνης με τον υπόμνημά του απαντούσε σε ερωτήσεις του ΕΔΑΔ, το οποίο καταδίκασε το καλοκαίρι τη Ρωσία για μια υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας. Το ΕΔΑΔ επέκρινε έντονα τον ρωσικό ποινικό κώδικα που «δεν αναγνωρίζει» τα εγκλήματα αυτά, αλλά και τις ρωσικές αρχές «που διστάζουν να παραδεχθούν τη σοβαρότητα του προβλήματος».

Η Ρωσία αποποινικοποίησε σε μεγάλο μέρος το 2017 την ενδοοικογενειακή και τη συζυγική βία, ένα μέτρο που τότε είχε εγκρίνει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ερωτηθείς για το εύρος της ενδοοικογενειακής βίας στη Ρωσία ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

«Αναμφίβολα υπάρχει πρόβλημα, όμως δεν είναι στην ημερήσια διάταξη της προεδρίας. Δεν ασχολούμαστε με τέτοιου είδους ζητήματα», επεσήμανε.

Πολλές υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας που είδαν το φως της δημοσιότητας τα δύο τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει τις εκκλήσεις για αυστηροποίηση της νομοθεσίας στη Ρωσία, μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.

Μία βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να καταθέσει ένα νομοσχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση ως το τέλος του έτους, όμως καταγγέλλει ότι αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις.

«Οι αρχές αναλαμβάνουν μεγάλο κίνδυνο αν δεν ακούν τις γυναίκες. Εκπροσωπούν το 54% του πληθυσμού. Αν το καθεστώς δεν θέλει να τις σκέφτεται, θα αντιμετωπίσει μεγάλη αντίσταση», υπογράμμισε η βουλευτής αυτή, η Οξάνα Πουσκίνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία Συγγενείς, Δικαιοσύνη,rosia syngeneis, dikaiosyni