Ρωσία: Το διαστημόπλοιο Luna-25 συνετρίβη στη Σελήνη

Συνετρίβη στη Σελήνη το διαστημικό σκάφος Luna-25, η πρώτη αποστολή της Ρωσίας στο φεγγάρι εδώ και 47 χρόνια.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κρατική διαστημική εταιρεία της Ρωσίας, Roskosmos, δήλωσε ότι έχασε την επαφή με το σκάφος λίγο μετά την εμφάνιση ενός προβλήματος καθώς το σκάφος είχε μεταφερθεί σε τροχιά προσγείωσης το Σάββατο. Η προσγείωση ήταν προγραμματισμένη

για τη Δευτέρα.

«Η συσκευή κινήθηκε σε μια απρόβλεπτη τροχιά και έπαψε να υπάρχει ως αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης με την επιφάνεια της Σελήνης», ανέφερε η Roskosmos σε δήλωση.

Η αποτυχία αυτής της αποστολής κύρους υπογραμμίζει την πτώση της διαστημικής ισχύος της Ρωσίας από τις μέρες δόξας του ανταγωνισμού του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Μόσχα ήταν η πρώτη που εκτόξευσε έναν δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη – τον Sputnik 1, το 1957 - και ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδι στο διάστημα το 1961.

Η Ρωσία δεν έχει επιχειρήσει αποστολή στο φεγγάρι από το Luna-24 το 1976, όταν ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ κυβερνούσε το Κρεμλίνο. Το Luna-25 υποτίθεται ότι θα εκτελούσε μια  προσγείωση στον νότιο πόλο της Σελήνης στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με Ρώσους διαστημικούς αξιωματούχους.

Η Ρωσία αγωνίζεται ενάντια στην Ινδία, της οποίας το διαστημικό σκάφος Chandrayaan-3 έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί στον νότιο πόλο της Σελήνης αυτή την εβδομάδα, και ευρύτερα με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που και οι δύο έχουν προηγμένες σεληνιακές φιλοδοξίες.

Διαβάστε επίσης: Μόσχα: Σημειώθηκε «μη φυσιολογική κατάσταση» στο διαστημόπλοιο Luna-25

Πηγή: ΚΥΠΕ-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα