Ρωσία: Ο Όλεγκ Ορλόφ υπερασπίζεται το δικαίωμά του να διαφωνεί με τον Πούτιν

Ο βετεράνος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Όλεγκ Ορλόφ κάλεσε σήμερα δικαστήριο της Μόσχας να τον αθωώσει για την κατηγορία της δυσφήμησης των ενόπλων δυνάμεων καθώς μίλησε κατά του πολέμου στην Ουκρανία, λέγοντας ότι οι Ρώσοι έχουν το δικαίωμα να διαφωνούν με τον πρόεδρό τους.

Ο 70χρονος Ορλόφ υπερασπιζόταν τον εαυτό του σε μια υπόθεση που βασίζεται σε άρθρο του που χρονολογείται από το Νοέμβριο 2022 και στο οποίο έχει γράψει ότι η Ρωσία υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν

έχει κατρακυλήσει στον φασισμό.

«Πού ορίζεται ότι ο αρχηγός μας των ενόπλων δυνάμεων (ο Πούτιν) αντιλαμβάνεται πάντα ορθά, όχι μόνο τα συμφέροντα της Ρωσίας, αλλά και τα συμφέροντα των πολιτών της;», ανέφερε ο Ορλόφ στην τελική του αγόρευση στη δίκη του που ξεκίνησε τον Ιούνιο.

«Και εάν οι ιδέες ενός μέρους των Ρώσων πολιτών για τα δικά τους συμφέροντα δεν ταιριάζουν με αυτές του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, δεν έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν γι’ αυτό;».

«Αλλά σ' αυτή την περίπτωση, ο πρόεδρος δεν είναι πλέον πρόεδρος, αλλά ένας πνευματικός και κοσμικός ηγέτης … Ή μήπως οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ρωσίας είναι τώρα αλάθητοι, όπως ο πάπας;».

Στη δική της τελική αγόρευση, η εισαγγελία ανέφερε ότι οι πολίτες είχαν υποχρεώσεις και δικαιώματαμ όπως η ελευθερία του λόγουμ και σε αυτές περιλαμβάνονται το καθήκον τήρησης των νόμων. Ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται να γίνονται «προκλήσεις με στόχο τον διχασμό της κοινωνίας των πολιτών».

Με βάση την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του Ορλόφ, ωστόσο, η εισαγγελία δήλωσε ότι ζητά πρόστιμο 250.000 ρουβλίων (2.500 δολαρίων) αντί για ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια που θα μπορούσε να αξιώσει με βάση τους νόμους που ψηφίστηκαν λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

Ο δικαστής αναμένεται να λάβει απόφαση αργότερα σήμερα.

Καταστολή

Ο Ορλόφ είναι ένας από τους πιο γνωστούς και πιο αξιοσέβαστους υπερμάχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Από το 1999, ήταν ένας από τους επικεφαλής της οργάνωσης Memorial, που ήταν μεταξύ των βραβευθέντων με το Νόμπελ Ειρήνης το 2022, ένα χρόνο αφού κηρύχθηκε παράνομη και διαλύθηκε στη Ρωσία.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει εντείνει τα μέτρα καταστολής για κάθε μορφή πολιτικής διαφωνίας και έχει καταστήσει αδίκημα τη «δυσφήμηση» των ενόπλων δυνάμεων ή την παρέκκλιση από τις κυβερνητικές αναφορές για τον πόλεμο, τον οποίο χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Μεταξύ άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων που φυλακίστηκαν φέτος, ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών τον Απρίλιο για προδοσία και διασπορά «ψευδών πληροφοριών» για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η πιο γνωστή προσωπικότητα της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο Αλεξέι Ναβάλνι, καταδικάστηκε σε επιπλέον κάθειρξη 19 ετών τον Αύγουστο για σειρά κατηγοριών που σχετίζονται με «εξτρεμιστική» δραστηριότητα, επιπρόσθετα της ποινής των 11,5 ετών που ήδη εκτίει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα