Ρίχνουν γέφυρες συνεργασίας

Σήμερα η συνάντηση του Προέδρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα
Μήνυμα για στήριξη της Ιορδανίας και του Λιβάνου στο προσφυγικό θα μεταφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στη Βαλέτα της Μάλτας

Το άνοιγμα της πρεσβείας της Ιορδανίας στην Κύπρο εντός του 2016 ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως Κύπρος και Ιορδανία παραμένουν δεσμευμένες στην ενίσχυση της αμοιβαία επωφελούς σχέσης τους. Ο

Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που άρχισε χθες τις επίσημες επαφές του στην ιορδανική πρωτεύουσα, παρέστη χθες το πρωί στην τελετή διδυμοποίησης Πάφου και Αμμάν, στο Δημαρχείο του Αμμάν, όπου και του απονεμήθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης από τον Δήμαρχο Ακέλ Μπελατζί. Ο κ. Μπελατζί μαζί με τον Δήμαρχο της Πάφου υπέγραψαν, κατά τη διάρκεια της τελετής, συμφωνία διδυμοποίησης των δυο πόλεων.

Ενδυνάμωση σχέσεων
Αναφερόμενος στους παραδοσιακούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους λαούς της Κύπρου και της Ιορδανίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητά του για τη θετική επίδραση που θα έχει η διδυμοποίηση των δύο πόλεων στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας, κάνοντας λόγο για περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης των ήδη εξαίρετων σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Χασεμιτικού Βασιλείου. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία του ανοίγματος της πρεσβείας της Ιορδανίας στη Λευκωσία το 2016, σημειώνοντας ότι θα διευκολυνθεί η περαιτέρω επέκταση της υφιστάμενης συνεργασίας, εγκαινιάζοντας μια νέα διάσταση στις διμερείς σχέσεις.

Ηθική υποχρέωση για μελλοντικές γενεές
«Ιδιαίτερα στην ταραχώδη περιοχή μας πρέπει να ανοίξουμε δρόμους συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ των εθνών, και να ενισχύσουμε τις επαφές μεταξύ των χωρών και των λαών μας σε όλους τους τομείς, είτε είναι ο οικονομικός, είτε ο πολιτιστικός, είτε ο κοινωνικός», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας, «έχουμε ηθική υποχρέωση να θέσουμε το παράδειγμα για άλλες χώρες της περιοχής που αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρά προβλήματα, για το πώς να αρχίσουν έναν διάλογο και πώς να τον διατηρήσουν, αλλά, το πιο σημαντικό, έχουμε ηθική υποχρέωση προς τις μέλλουσες γενεές».

Γέφυρα συνεργασίας
Ο Δήμαρχος του Αμμάν Ακέλ Μπελτατζί αναφέρθηκε και αυτός, με τη σειρά του, στις ιστορικές σχέσεις των δυο πόλεων από την Ελληνορωμαϊκή περίοδο, σημειώνοντας ότι υπάρχει προοπτική γι' ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο πλευρών στο μέλλον. Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος μίλησε για έναρξη μιας ουσιαστικής σχέσης μεταξύ των δυο χωρών. Μετά την ολοκλήρωση της υπογραφής της συμφωνίας, οι δυο πλευρές αντήλλαξαν δώρα, με τον Δήμαρχο Πάφου να δωρίζει στον ομόλογό του μια προτομή της Αφροδίτης. Το απόγευμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε επαφές στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Αμμάν, ενώ σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Ιορδανό Βασιλιά.

Το πρόγραμμα του Προέδρου
Εν τω μεταξύ, κατά την παρουσία του στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα συγκληθεί στη Μάλτα, αύριο Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να μεταφέρει στην ΕΕ μήνυμα στήριξης τόσο στην Ιορδανία όσο και τον Λίβανο, γι' αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος θα προτείνει στους ομολόγους του στη Βαλέτα την οικονομική στήριξη των χωρών αυτών, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες τους, καθώς μόνο στην Ιορδανία υπολογίζεται ότι έχουν εισρεύσει 1.200.000 πρόσφυγες από τη Συρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της ολοκλήρωσης του συνεδρίου στη Μάλτα την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναχωρήσει για επαφές σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα