Ρίχνονται στη μάχη των εκλογών οι Ευρωπαίοι

Οι Ευρωπαίοι καλούνται από σήμερα ως και την Κυριακή στις κάλπες, σε μια τετραήμερη εκλογική διαδικασία, από την οποία θα αναδειχθούν τα μέλη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η εκλογική διαδικασία δεν θα καθορίσει απλώς και μόνο την πολιτική των Βρυξελλών την επόμενη πενταετία, αλλά πιθανόν το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του οράματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Το 2014 εθνικιστικές παρατάξεις εχθρικές έναντι της ΕΕ διπλασίασαν τις έδρες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πέντε χρόνια αργότερα, οι δημοσκοπήσεις

καταδεικνύουν ότι οι ευρωσκεπτικιστές θα κερδίσουν ακόμα περισσότερο έδαφος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία ρίχνονται πρώτοι στη μάχη των ευρωεκλογών.

Η διαδικασία άρχισε νωρίς το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 22.00 το βράδυ.

Η καταμέτρηση θα αρχίσει μόλις κλείσουν οι κάλπες και στην τελευταία χώρα-μέλος, το βράδυ της Κυριακής.

Οι πολίτες του ΗΒ ψηφίζουν σήμερα, σχεδόν δύο μήνες αφότου η χώρα τους τυπικά θα αποχωρούσε από την ΕΕ.

Θα επιλέξουν 73 ευρωβουλευτές, σε συνολικά 12 περιφέρειες, οι οποίοι δεν μπορούν να είναι σίγουροι ούτε καν πως θα πάνε να καταλάβουν τις έδρες τους τον Ιούλιο.

Παραδοσιακά η συμμετοχή στις ευρωεκλογές είναι χαμηλή, με το ρεκόρ προσέλευσης να μην ξεπερνά το 38%, ωστόσο εκτιμάται ότι φέτος ίσως το ενδιαφέρον να είναι αυξημένο, λόγω του εκκρεμούς Brexit.

Αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη θέση είναι το νεοσύστατο Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος είχε κερδίσει και τις ευρωεκλογές του 2014.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι υποχωρούν στην τέταρτη ή και πέμπτη θέση, μετά τους Εργατικούς, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και σε κάποιες μετρήσεις και τους Πράσινους.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να έχουν ξεκαθαρίσει αργά το βράδυ της Κυριακής, πριν αρχίσει η σκληρή διαπραγμάτευση, που θα κρατήσει εβδομάδες, μεταξύ των κομμάτων, για να σχηματιστεί σταθερή πλειοψηφία στο ΕΚ, και μεταξύ των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, για να επιλεγούν οι διάδοχοι του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και των επικεφαλής άλλων ευρωπαϊκών θεσμών-κλειδιών.

Αρκετοί περιμένουν ότι οι συγκρούσεις θα αρχίσουν την Τρίτη, όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να παραμερίσει την απαίτηση του ΕΚ να είναι κάποιος από τους ηγέτες των ισχυρότερων πολιτικών ομάδων που θα επιλεγεί για την προεδρία της Κομισιόν.

Αν και μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων αναμένεται να αντιμετωπίσει με απόλυτη αδιαφορία τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες, οι κυβερνήσεις στην Ουάσιγκτον, στη Μόσχα, στο Πεκίνο και αλλού παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για να διακρίνουν αν θα προκύψουν ενδείξεις αδυναμίας ή ισχύος στη μεγαλύτερη οικονομική κοινότητα του πλανήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα