ΡΕΤΡΟ// Νίκος Προκόπης και Τάκης Ηροδότου (pic)

Δύο σπουδαίους ποδοσφαιριστές, δύο γκολτζήδες που ξεχώρισαν στις δεκαετίες ’70 και ’80 θα γνωρίσουμε σήμερα. Τον Νίκο Προκόπη και τον Τάκη Ηροδότου, που πέρασαν από την Ομόνοια Αραδίππου και τον ΑΠΟΕΛ, ενώ ο πρώτος έπαιξε και στον Πεζοπορικό, και ο δεύτερος ξεκίνησε από τον Ευαγόρα.

Είχαν γίνει ίνδαλμα για τους φίλους της Ομόνοια Αραδίππου όταν η ομάδα ήταν στην Α’ Κατηγορία και ταλαιπώρησαν πολλές αμυντικές γραμμές σημειώνοντας πολλά τέρματα. Και οι δύο προέρχονται από ποδοσφαιρική οικογένεια. Ο Νίκος συνάντησε στην Αραδίππου

τον αδελφό του Πανίκο, ενώ από την ομάδα πέρασε προς το τέλος της καριέρα του και ο μεγαλύτερος αδελφός τους, ο μ. Προκόπης Προκόπη, που διακρίθηκε στη μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του ’70. Ο Τάκης συνάντησε στον ΑΠΟΕΛ τους αδελφούς του Ηρόδοτο και Τούλη Ηροδότου.

ΝΙΚΟΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ

Η ιστορία του Νίκου Προκόπη μοιάζει με παραμύθι. Άρχισε μικρός το ποδόσφαιρο με τη Νέα Σαλαμίνα στο ΓΣΕ πριν από το 1974. Λίγο μετά τον εκτοπισμό (πρόσφυγας από την Καλοψίδα) πάει στην Αγγλία, όπου τελειώνει το σχολείο και παίζει ποδόσφαιρο στην περιοχή του Ολντ Τράφορντ.

Το 1977 επιστρέφει στην Κύπρο και διαμένει με την οικογένειά του στην Αραδίππου. Στην ομάδα της Ομόνοιας είναι ο αδελφός του Πανίκος και ήταν η πρώτη χρονιά της ομάδας στην Α’ Κατηγορία. Στην Ομόνοια ήταν και ο μεγαλύτερος αδελφός τους, ο μ. Προκόπης, που έκανε καριέρα στην ΕΠΑ. Ο Νίκος ήθελε να παίξει και αυτός στα «περιστέρια», όμως ανήκε στη Νέα Σαλαμίνα και έπρεπε να πάει μετεγγραφή. Τελικά η Ομόνοια Αραδίππου τον απέκτησε με 380 λίρες και κάποια… γουρούνια για «δώρο» αφού είχε χοροεσπερίδα η Σαλαμίνα. Ο Ν. Προκόπης λόγω στρατού (ήταν στην Πάφο), δεν μπορούσε να προπονείται κανονικά το 1979 και αγωνιζόταν στην εφηβική ομάδα. Καθιερώθηκε το 1980 με προπονητή τον Ιόντσο Άρσοφ και παίζει μέχρι το 1985 σημειώνοντας πολλά και καθοριστικά τέρματα. Πολυτεχνίτης, δυνατός και με δυνατό σουτ, ο Νίκος δεν ήταν μόνο ο κυνηγός κρούσης αλλά οργανωτής παιχνιδιού, κερδίζοντας τον θαυμασμό των φιλάθλων και όχι μόνο της ομάδας του. Μεταξύ άλλων ήταν στην Ομόνοια Αρ. τότε και οι Φάνος Β. Χριστοφίδης, Τ. Ηροδότου, Λεωνίδας, Στεφανάκης, Ν. Πέτρου, Πέρος, α/φοι Γιώρκα, Βασιλειάδης, Μισός κ.α.

Το ταλέντο του προκάλεσε το ενδιαφέρον μεγάλων ομάδων και έτσι το 1985 καταλήγει στο ΑΠΟΕΛ έναντι 26 χιλιάδων λιρών. Στους «γαλαζοκίτρινους» παίζει με τους Μουρς, Μακτέρμοντ, Κάσιτι, Μισό, Γ. Παντζιαρά, Τ. Αντωνίου, Π. Χ’’ Θωμά, Γ. Ιωάννου, Ν. Παντζιαρά, Μαραγκό, Κ. Παντζιαρά, Κλεάνθους, Βασιλείου, Ιωαννίδη. Έπαιξε δύο χρόνια στον ΑΠΟΕΛ και πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα (1985), ενώ πέτυχε γκολ και σε ευρωπαϊκά παιχνίδια. Για επαγγελματικούς λόγους (ήταν αστυνομικός στις Βρετανικές Βάσεις) έπρεπε να φύγει από τη Λευκωσία. Έτσι το 1987-88 παίρνει μετεγγραφή στον Πεζοπορικό έναντι 22 χιλιάδων λιρών. Παίζει εκεί 9 χρόνια και θα πανηγυρίσει πάλι ένα πρωτάθλημα (1988), που πήρε ο ΠΟΛ μετά από 34 χρόνια. Μαζί του στην ομάδα ήταν και οι Κ. Κουής, Στ. Παπαδόπουλος, Λιβαθηνός, Λάμπρου, Μπίαλον, Δαμιανού, Γ. Κωνσταντίνου, Λένος, Πασχάλης, Προδρόμου, Λάρκου κ.ά. Τερμάτισε το 1994 και μαζί με τον Πασχάλη είναι οι μόνοι που δεν συνέχισαν στην ΑΕΚ που δημιουργήθηκε εκείνη τη χρονιά. Τελευταίο του παιχνίδι ήταν κατά της Σαλαμίνας.

Από τα αξέχαστα αλλά και… πικρά παιχνίδια ήταν με την Ένωση στο Παραλίμνι το 1985. Όποιος έχανε, θα υποβιβαζόταν. Η Αραδίππου χάνει 5-4, υποβιβάζεται και ο Ν. Προκόπης σημειώνει και τα 4 τέρματα!

ΤΑΚΗΣ ΗΡΟΔΟΤΟΥ

Από τους καλύτερους επιθετικούς του κυπριακού ποδοσφαίρου και μόνιμος σκόρερ ο Τάκης Ηροδότου έγραψε τη δική του ιστορία και κέρδισε την αγάπη των φίλων της ομάδας του αλλά και τον θαυμασμό όλων των φιλάθλων. Έπαιζε με πάθος και μυαλό είτε ως κεντρικός επιθετικός είτε ως αριστερός εξτρέμ. Έβαζε γκολ συνήθως με το κεφάλι, αξιοποιώντας το ύψος και το άλμα που είχε αλλά ήταν πολύ καλός και με τα πόδια. Οι παράγοντες και οι φίλοι της Ομόνοιας Αρ. θεωρούν τον Τ. Ηροδότου ως τον κορυφαίο παίκτη που πέρασε από το σωματείο τους, τόσο για την προσφορά και τα τέρματά του όσο και για τον χαρακτήρα του. Η ΚΟΠ άλλωστε τίμησε τον Τάκη για το ήθος του. Στην Ομόνοια Αρ. έπαιξε 11 χρόνια, όσα και ο αριθμός που είχε τόσα χρόνια στη φανέλα που φορούσε.

Ο Τάκης Ηροδότου ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στον Ευαγόρα Πάφου το 1966 και αγωνίστηκε εκεί μέχρι το 1972. Παίκτης που είχε έφεση στο γκολ και φαινόταν πως θα παίξει σε μεγαλύτερη ομάδα. Στον Ευαγόρα τότε ήταν και οι Ζυμαράς, Πενταράς, Μερκής, Κουρούσιης, Τ. Χαραλάμπους, Στέφος, Αττίκης, Ζαμπυρίνης, Γιαλλούρης κ.ά.

Το 1972 θα πάρει μετεγγραφή για τον ΑΠΟΕΛ, στο οποίο ήδη αγωνιζόταν ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο τερματοφύλακας Ηρόδοτος, που πήγε από τον Ευαγόρα το 1969. Είχε υπογράψει και ήταν αποφασισμένος να καθίσει δύο χρόνια αφού δεν τον παραχωρούσε ο Ευαγόρας, όμως ο κανονισμός άλλαξε λίγο αργότερα και φόρεσε τη «γαλαζοκίτρινη» φανέλα. Παίζει στην ομάδα μέχρι το 1976 και πανηγυρίζει την κατάκτηση του τίτλου το 1972-73, ενώ παίζει με τον ΑΠΟΕΛ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα το 1974. Έπαιξε στο πρώτο παιχνίδι του πρωταθλήματος που ήταν με τον ΠΑΟΚ στο ΓΣΠ (2-3), όπου σημειώνει και ένα γκολ. Σ’ αυτό το πρώτο ιστορικό παιχνίδι του στην Α’ Εθνική ο ΑΠΟΕΛ έπαιξε με τους: Ηρόδοτο, Κολοκάση, Ν. Παντζιαρά, Τότη Κυπριανίδη, Οδ. Αθάνατο, Τ. Τιμοθέου, Λεωνίδα, (67’ Τ. Αντωνίου), Κρητικό, (26’ Σταυράκος), Τ. Ηροδότου, Α. Στυλιανού, Α. Μιαμηλιώτη.

Ο Τ. Ηροδότου θα παίξει στην Ομόνοια Αραδίππου από το 1976-1987, όπου αγωνίστηκε 7 περιόδους στην Α’ Κατηγορία. Μόνιμος σκόρερ πάντα ο Τάκης, που στο τέλος της καριέρας του έπαιξε και σε αγροτικές και ερασιτεχνικές ομάδες μέχρι τα 40 του χρόνια!

Αξέχαστο γκολ που πέτυχε ήταν στο Αραδίππου-Ομόνοια 1-1, με το οποίο σώθηκε η ομάδα του και έπαιρνε τον τίτλο ο ΑΠΟΕΛ το 1980. Ακόμα είναι και τα 7 τέρματα σε ένα παιχνίδι (με Ορφέα 11-1 για τη Β’ Κατηγορία) και όχι τυχαία ο Τάκης αποκαλείτο «μίστερ γκολ».

Keywords
Τυχαία Θέματα