Ράντεφ: Ο αγωγός Βουλγαρίας-Σερβίας εγγύηση για διαφοροποίηση και ασφάλεια

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Σερβία την Κυριακή έπειτα από πρόσκληση του Σέρβου ομολόγου του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παρέστη στην τελετή έναρξης λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Σερβίας, κατά την οποία δήλωσε ότι ο αγωγός αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, καθώς αποτελεί εγγύηση για τη διαφοροποίηση και την ασφάλεια.

Στην ομιλία του, ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους

είπε ότι «σήμερα, δεν συνδέουμε απλώς τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου. Ο διασυνδετήριος αγωγός αποτελεί σύμβολο των αυξημένων τεχνολογικών δυνατοτήτων των χωρών μας και επιτυχημένης συνεργασίας».

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος χαρακτήρισε το 2023 ως μια επιτυχημένη και γόνιμη χρονιά, κατά την οποία η Σερβία, η Βουλγαρία και το Αζερμπαϊτζάν αποτελούν παράδειγμα συνεπούς εργασίας και αφοσίωσης για ένα πιο ασφαλές μέλλον. Υπενθύμισε ότι τον Φεβρουάριο ο ίδιος και ο Σέρβος ομόλογός του εγκαινίασαν τις εργασίες κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού στη Βουλγαρία, προσθέτοντας ότι τον Απρίλιο, ο ίδιος και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ εγκαινίασαν την πρωτοβουλία «Δακτύλιος Αλληλεγγύης».

Νωρίτερα την Κυριακή, οι Πρόεδροι Ράντεφ και Βούτσιτς είχαν διμερή συνάντηση.

Ο αγωγός φυσικού αερίου θα έχει μήκος 170 χιλιομέτρων (62 χιλιόμετρα στη Βουλγαρία και 108 χιλιόμετρα στη Σερβία) και προγραμματισμένη χωρητικότητα μεταφοράς 1,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως με δυνατότητα αντίστροφης ροής.

Η ΕΕ συγχρηματοδότησε το βουλγαρικό τμήμα του αγωγού με 27,6 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος Connecting Europe Facility Energy και με ακόμη 6 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε επίσης το σερβικό τμήμα του αγωγού με επιχορήγηση ύψους 49,6 εκατ. ευρώ μέσω του Προενταξιακού Μηχανισμού.

Το έργο είναι απαραίτητο για να μπορέσει η Σερβία να διαφοροποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου, να μειώσει την εξάρτηση των εισαγωγών από το ρωσικό φυσικό αέριο και να παρέχει εναλλακτικές διαδρομές εφοδιασμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα