Ραγδαίες εξελίξεις μετά τις αποκαλύψεις ΣΙΓΜΑ για αμαρτωλά δάνεια

Κάποιες εκ των περιπτώσεων δεν ήταν σε γνώση των αρμοδίων εποπτικών οργάνων, οι οποίοι ενεργοποιούνται πλέον και θέτουν στο μικροσκόπιό τους πρόσωπα και καταστάσεις.

Μια απ' αυτές τις υποθέσεις, που αποκάλυψε το ΣΙΓΜΑ και εισέρχονται πλέον στο κάδρο των ερευνών, αφορούσε ενδεχόμενη ευνοϊκή μεταχείριση πρώην μέλους της Επιτροπείας της ΣΚΤ.

Οι εμπλεκόμενοι, βάσει των στοιχείων, συνδέονταν και με την "αμαρτωλή" υπόθεση της Focus.

Το "κολάνι"

των ερευνών άρχισε να σφίγγει και υποθέσεις που έφερε στο φως της δημοσιότητας το ΣΙΓΜΑ, τις προηγούμενες ημέρες.

Έχουν κεντρίσει την προσοχή αρμοδίων εποπτικών οργάνων και φορέων, όπως ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου. Σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση, άρχισε πειθαρχική έρευνα εναντίον δύο μελών του.

Αφορμή αποτέλεσε το ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ, της περασμένης Παρασκευής, για την περίπτωση παραχώρησης διευκολύνσεων από την Συνεργατική σε πρώην μέλος της Επιτροπείας της ίδιας τράπεζας και συνδεδεμένης σ' αυτόν εταιρείας, με τρόπο μάλιστα που δημιουργούσε υποψίες για ενδεχόμενη ευνοϊκή μεταχείριση και παρατυπίες.

Σε επικοινωνία του ΣΙΓΜΑ με τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΛΚ, Κυριάκο Ιορδάνου, μάς ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος έχει μελετήσει το σχετικό ρεπορτάζ του σταθμού μας και λειτουργοί του άρχισαν την διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης πειθαρχικών αδικημάτων από μέλη του.

Ερωτηθείς σχετικά με τη πειθαρχική διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κ.Ιορδάνου μάς είπε ότι σε μετέπειτα στάδιο,
η διαδικασία προβλέπει τη λήψη καταθέσεων και την συλλογή στοιχείων με στόχο την ετοιμασία πορίσματος, το οποίο θα προωθηθεί σε άλλα αρμόδια όργανα.

Στο μικροσκόπιο του Συνδέσμου Ελεγκτών, όπως, πληροφορούμαστε, έχει τεθεί και το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, καθώς θεωρεί πως εγείρονται διάφορα θέματα που εμπίπτουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του.

Πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ αναφέρουν δεν ενεργοποιείται μόνο ο Σύνδεσμος των Ελεγκτών για τις αποκαλύψεις του ΣΙΓΜΑ. Η πληροφόρησή είναι πως κάποιες από τις περιπτώσεις που έχουμε δημοσιοποιήσει, έχουν κινήσει το ενδιαφέρον κ΄άλλων αρμόδιων φορέων.

Υπενθυμίζεται ότι τα γεγονότα της υπόθεσης που αποκάλυψε το ΣΙΓΜΑ πλέον διερευνά πειθαρχικώς ο ΣΕΛΚ.Την περασμένη Παρασκευή, δημοσιεύσαμε το περιεχόμενο έκθεσης της Μονάδας Εσωτερικής Επιθεώρησης της Συνεργατικής, ημερομηνίας 27/08/2018. Εμφανίζει συγκεκριμένο πρόσωπο ως συνέταιρο, μέχρι το 2015, σε ελεγκτική εταιρεία, η οποία πλέον έχει τερματίσει τις εργασίες της.

Η εν λόγω εταιρεία ήταν σύμβουλος της πρώην ΣΠΕ Στροβόλου αναφορικά με το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας, όσο και στο Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

Η έκθεση αυτή επισημαίνει πως το όνομα της εταιρείας αυτής αναφερόταν σε δημοσιεύματα που την ενέπλεκαν σε σκάνδαλο χρηματοδότησης μεγάλων κομμάτων, την γνωστή υπόθεση "Focus".

Στην έκθεση γινόταν αναφορά σε "αδυναμίες" κατά τη διαδικασία παραχώρησης 19 πιστωτικών διευκολύνσεων, εκ των οποίων οι 18 παραχωρήθηκαν από την πρώην ΣΠΕ Στροβόλου.

Στις 30/4/2018, οι εν λόγω διευκολύνσεις παρουσίαζαν υπόλοιπο 7 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, καθυστερήσεις πέραν των 1,3 εκατ., με το συνολικό ακάλυπτο ποσό να φτάνει τα 4,3 εκατομμύρια.

Τα συμπεράσματα του ελέγχου εντοπίζουν πράματα και θάματα. Ουσιαστικά, διαπιστώνονταν πράματα και θάματα.

Τέσσερεις σελίδες της έκθεσης είναι αφιερωμένες, αποκλειστικά, σε συμπεράσματα που ενδεχομένως να κάψουν αρκετούς.

Περιοριζόμαστε στα εξής:

Λογαριασμοί χωρίς φακέλους, αναδιαρθρώσεις τερματισμένων δανείων, σωρεία πιστωτικών διευκολύνσεων χωρίς ικανοποιητικές εξασφαλίσεις, αφού δεν είχαν τύχει καν αξιολόγησης.

Ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει και το ότι εκχωρήθηκε έναντι χρηματοδότησης σχεδόν 300 χιλιάδων ευρώ, μη χαρτοσημασμένο αγοραπωλητήριο έγγραφο, το οποίο δεν ήταν καταχωρισμένο στο Κτηματολόγιο.

Αναφερόταν επίσης στην έκθεση, πως "οι συγκεκριμένοι πελάτες πιθανόν να έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης".

Η Μονάδα Εσωτερικής Επιθεώρησης προέβη σε εισηγήσεις διεξαγωγής ερευνών για ενδεχόμενη διάπραξη αστικών, ποινικών και πειθαρχικών αδικημάτων εναντίον στελεχών της πρώην τράπεζας.

Να σημειωθεί κλείνοντας, ότι οι εξελίξεις αποτελούν και μία απάντηση σε όσους επιχείρησαν να αποδώσουν σε αποπροσανατολισμό την αποκάλυψη των σοβαρών αυτών υποθέσεων.

Υποθέσεις που, όπως τονίσαμε εξαρχής, άπτονται του δημοσίου συμφέροντος. Και μάλιστα κάποιες, όπως αποδεικνύεται, δεν ήταν σε γνώση των εποπτικών φορέων.Η όλη ουσία είναι να προχωρήσουν οι έρευνες για να λάμψει η αλήθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα