Ραχόι: Πρόωρες εκλογές 21/12 – Παράνομη κυβέρνηση Καταλονίας

Λιτός αλλά περιεκτικός ο Ισπανός Πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τον λαό της Ισπανίας χαρακτηρίζοντας την σημερινή μέρα ως μια από τις θλιβερότερες στην ιστορία της χώρας.

Απαντώντας στη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας, ενεργοποίησε το άρθρο 155 και έπαυσε σύσσωμη την καταλανική κυβέρνηση και προκήρυξε πρόωρες εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου.

LIVE/Ισπανία: Μονομερής ανεξαρτησία,εκλογές κι'αβέβαιο αύριο

«Πρέπει να είμαστε

ψύχραιμοι και να εμπιστευτούμε την Ισπανία. Πρέπει να το σταματήσουμε με ειρηνικό τρόπο. Θα επιστρέψουμε στην ομαλότητα», ανέφερε.

«Είναι απαραίτητο οι πολίτες της Καταλονίας να πάρουν πίσω την φωνή τους και να επιστρέψουν σε ένα κανονικό κράτος. Προκηρύσσω πρόωρες, ελεύθερες εκλογές, δεν ήθελα να φθάσω ποτέ σε τέτοιο σημείο. Το κράτος μας έχει τα εργαλεία να υπερασπιστεί το Σύνταγμα», υπογράμμισε ο Ισπανός Πρωθυπουργός.

«Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική, θλιβερή και γεμάτη από φόβο και άγχος» πρόσθεσε.Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.

Επίσης, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου, μια εκλογική διαδικασία που θα είναι «δίκαιη, ελεύθερη και νόμιμη», όπως υπογράμμισε.

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση «δεν στοχεύουν στην αναστολή της αυτονομίας, αλλά στην αποκατάσταση του νόμου και την επιστροφή της ομόνοιας» στην Καταλονία, σημείωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του. Επίσης ανακοίνωσε την αποπομπή των εκπροσώπων της κυβέρνησης της Καταλονίας στη Μαδρίτη και στις Βρυξέλλες και το κλείσιμο των καταλανικών «αντιπροσωπειών» σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός των Βρυξελλών.

«Πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους» τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο Μαριάνο Ραχόι υπενθύμισε ότι έχει τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos.

Keywords
Τυχαία Θέματα