Πυρκαγιές & δάση: Η φύση που αναγεννάται μέσα από τις στάχτες της (ΒΙΝΤΕΟ)

Αδιαμφισβήτητα δεν υπάρχει πιο αποτρόπαιο θέαμα  και εικόνα από την καμένη γη στα δάση και την ύπαιθρο. Ειδικά στην Κύπρο που οι δασικές εκτάσεις είναι περιορισμένες και το νησί μας υποφέρει από περιόδους περιορισμένης βροχόπτωσης  και ανομβρίας, η διαφύλαξη των δασών θα πρέπει να είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Η αποκατάση της φυσικής καταστροφής μετά από μια πυρκαγιά συνήθως χρειαζεται  πολλά χρόνια προκειμένου να επέλθει ξανά σε

ισορροποία το οικοσύστημα του νησιού. Ακόμη όμως και μέσα από τις καστροφικές πυρκαγιές, η φύση θα βρει τον τρόπο να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες και να φέρει καινούργια ζωή.

Είναι σίγουρα  δύσκολο να φανταστεί κανείς κάτι πιο δραματικό και τρομακτικό από μια δασική πυρκαγιά που σαρώνει τα πάντα στο δρόμο της. Φαίνεται σαν η απόλυτη εικόνα της καταστροφής. Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι πυρκαγιές μπορούν να απειλήσουν ζωές και περιουσιακά στοιχεία, και να καταστρέψουν χρόνια και συχνά δεκαετίες πλούσιας ανάπτυξης, δεν χάνονται τα πάντα.

Ειδικές μελέτες υποστηρίζουν ότι  μπορεί, υπό ορισμένες περιστάσεις,  να υπάρξουν κρυμμένα μακροπρόθεσμα οφέλη που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές οι οποίες ωστόσο προκαλούνται από φυσικά αίτια.  Σε πολλές περιπτώσεις, πέραν από κακόβουλες ενέργειες ή αμέλια,  οι δασικές πυρκαγιές είναι φυσικά περιστατικά που παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανανέωση στον κύκλο της δασικής ζωής.

Διαβάστε επίσης: LIVE: Η επόμενη μέρα της καταστροφής - Ο απολογισμός κι οι ευθύνες

Η μεγάλη εικόνα

Ακόμη και μια μεγάλη και σοβαρή πυρκαγιά συνήθως δεν εξαφανίζει ολόκληρο το δάσος. Οι θερμοκρασίες και οι συνθήκες ποικίλλουν μέσα σε μια πυρκαγιά. Τα καταφύγια πυρκαγιάς είναι συχνά διασκορπισμένα σε ένα δάσος. Πρόκειται για φυσικές, υγρές περιοχές που προστατεύονται από τη φωτιά  και είναι ικανές να παρέχουν πηγή σπόρων  για να βοηθήσουν στον επανατοποθέτηση των γύρω καμένων περιοχών μετά από πυρκαγιά.

Οι πυρκαγιές ανοίγουν επίσης τους θόλους του δάσους για να επιτρέψουν στο φως του ήλιου να φτάσει στο δάπεδο του δάσους, ωφελώντας τα πολλά φυτά που είναι δυσανεκτικά στη σκιά και δεν μπορούν να επιβιώσουν με περισσότερα ανθεκτικά στη σκιά φυτά.

Υποστηρίζεται επίσης ότι ορισμένες  πυρκαγιές είναι ένας  τρόπος για να ξεκαθαρίσετε την ακαταστασία. Μπορούν να σπάσουν τα θρεπτικά συστατικά και τα μέταλλα καίγοντας φυτά και άλλα συντρίμμια, όπως παλιούς κορμούς, φύλλα και πυκνή βλάστηση και να τα αποκαταστήσουν στο έδαφος, δημιουργώντας έτσι μια πιο εύφορη περιοχή. Η αύξηση των διαθέσιμων θρεπτικών συστατικών στο έδαφος μετά την πυρκαγιά βοηθά επίσης στη δημιουργία της τέλειας συνθήκης για την ενίσχυση της μικροβιακής ζωής στο δάπεδο του δάσους.

Η επίσημη ιστοσελίδα της Κυβέρνησης του Καναδά  φιλοξενεί στη σελίδα της ανάλυση με τίτλο «Γιατί τα δάση χρειάζονται πυρκαγιές, έντομα και ασθένειες»

Η πυρκαγιά συχνά εξαλείφει τυχόν διεισδυτικά ζιζάνια, έντομα και ασθένειες που ενδέχεται να έχουν επηρεάσει μια συγκεκριμένη δασική τοποθεσία, παρέχουν  την ευκαιρία στην περιοχή να ξεκινήσει εκ νέου με τα εγγενή είδη. Όπως αναφέρει το National Geographic, οι πυρκαγιές μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση ενός οικοσυστήματος διεισδυτικών ειδών που δεν έχουν προσαρμοστεί σε κανονικές πυρκαγιές άγριων εκτάσεων. Ενώ τα ζώα και τα φυτά εντός των οικοσυστημάτων που είναι επιρρεπή σε πυρκαγιά έχουν προσαρμοστεί για να ευδοκιμήσουν σε έναν κύκλο πυρκαγιών, τα διεισδυτικά φυτά και τα ζώα είναι λιγότερο πιθανό να ανακάμψουν και θα μπορούσαν έτσι να ελεγχθούν ή ακόμη και να εξαλειφθούν από το οικοσύστημα που εισέβαλαν.

Μερικές φορές δημιουργούνται νέα λιβάδια μετά από πυρκαγιά και υπάρχουν πολλά είδη ζώων που βόσκουν που μπορούν να επωφεληθούν από την αλλαγή. Η φυσική σειρά ειδών μέσα στην τροφική αλυσίδα προσαρμόζεται και αποκαθίσταται στην αλλαγμένη οικολογία. Η ζωή λοιπόν συνεχίζεται.

Η ζωή αναγεννάται μέσα από τις στάχτες

Μετά από μια πυρκαγιά  υπάρχει η δυναντότητα για νέα ζωή, με νέα είδη να βλαστούν γρήγορα για να κάνουν χρήση των πρόσφατα διαθέσιμων θρεπτικών ουσιών.

Το Fireweed είναι συχνά το πρώτο είδος που φέρνει μια νέα κοκκινίλα χρώματος στο άγονο τοπίο μετά τη φωτιά. Ο ρόδινος-μωβ ανθισμένος μίσχος του ανθίζει μετά την πυρκαγιά του δάσους και το fireweed είναι απαραίτητο για την επανεισαγωγή της βλάστησης σε μια καμένη περιοχή . Το φυτό αυτό πεθαίνει πίσω καθώς άλλα φυτά σιγά-σιγά μεγαλώνουν, αλλά οι σπόροι παραμένουν στο έδαφος για πολλά χρόνια, περιμένοντας μια νέα φωτιά ή διαταραχή να ανοίξει το χώρο και να φέρει ξανά φως για να ανανεώσει τη βλάστηση.

Ελεγχόμενες πυρκαγιές

Στις ΗΠΑ υπάρχει μάλιστα η περίπτωση  για χρήση  προδιαγεγραμμένης πυρκαγιάς  που λαμβάνεται  με τη συμβουλή ενός εξειδικευμένου επαγγελματία. Συγκεκριμένα στην Οκλαχόμα, η φωτιά χρησιμοποιείται για διάφορους στόχους διαχείρισης φυσικών πόρων.

Όπως σημειώνουν οι Υπηρεσίες δασών της Οκλαχόμα οι στόχοι αυτοί είναι :

Μείωση συσσώρευσης καυσίμων - Η περιοδική καύση μειώνει την ετήσια συσσώρευση καυσίμων σε δάση και λιβάδια μειώνοντας την ένταση της φωτιάς και δημιουργώντας ένα οικοσύστημα λιγότερο ευαίσθητο σε καταστροφικές πυρκαγιές.

Βελτίωση οικοτόπων άγριας φύσης - Η περιοδική καύση βελτιώνει τον βιότοπο για την άγρια ​​φύση της Οκλαχόμα τροποποιώντας την κάλυψη και την ποιότητα και τον όγκο των τροφίμων.

Αύξηση της βιοποικιλότητας - Η περιοδική καύση προκαλεί περιβαλλοντικές αλλαγές που έχουν ως αποτέλεσμα κοινότητες φυτών και ζώων που προσαρμόζονται στη φωτιά.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το National Geographic , οι ελεγχόμενες δασικές πυρκαγές  εχουν καθιερωθεί  ως τρόπος για την πρόληψη πιο καταστροφικών φυσικών πυρκαγιών.

Η συσσώρευση οργανικής ύλης που αποσυντίθεται στο έδαφος είναι καύσιμο για πυρκαγιές. Χωρίς περιοδική πυρκαγιά για να την ξεκαθαρίσει, μια φυσική πυρκαγιά μπορεί να αναπτυχθεί και να κινηθεί γρήγορα, προκαλώντας πολύ περισσότερες ζημιές από μια προκαθορισμένη καύση- χωρίς τις παραμέτρους ασφάλειας

H ευθύνη της ανθρωπότητας

Στο τέλος, είναι αλήθεια ότι το βάρος της πρόληψης ανεξέλεγκτων πυρκαγιών βαρύνει την ανθρωπότητα. Σχεδόν το 85% των πυρκαγιών προέρχονται από ανθρώπινη δραστηριότητα και πρέπει να αναλάβουμε δράση για να αποτρέψουμε αυτές τις καταστροφικές πυρκαγιές. Αλλά η καταστολή δεν είναι αρκετή. Η φύση υπό ορισμένες συνθήκες, αναφέρει το National Geographic,  χρειάζεται φωτιά και επωφελείται από την περιοδική καύση. Στην πραγματικότητα, η καταστολή από μόνη της μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, στερώντας τη φύση από το ισοδύναμο του ανοιξιάτικου καθαρισμού και οδηγώντας σε πιο ζεστές, μεγαλύτερες φλόγες όταν η συσσωρευμένη δασική φθορά  πάρει φωτιά.« Η κατανόηση και η εκτίμηση των πλεονεκτημάτων της φωτιάς είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε πραγματικά τα σπίτια, τον πληθυσμό και το οικοσύστημα μας ασφαλή από τους κινδύνους του», καταλήγει μεταξύ άλλων το άρθρο..

Keywords
Τυχαία Θέματα