«Πυρετός» για το Σκοπιανό- Απειλεί με παραίτηση ο Ντιμιτρόφ

Στη Νέα Υόρκη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, θα συνεχιστούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Σκοπίων, υπό τον διαμεσολαβητή του διεθνούς Οργανισμού, Μάθιου Νίμιτς.

Η πρώτη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, έπειτα από περίπου επτά ώρες.

Οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών έφυγαν από τα γραφεία του ΟΗΕ,

χωρίς να κάνουν δηλώσεις, προκειμένου να ενημερώσουν τηλεφωνικά τους πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Η χθεσινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των αποστάσεων, που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση από την πρόταση των Σκοπίων για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», στην οποία, ωστόσο, φαίνεται να επιμένουν τα Σκόπια.

Παράλληλα με τους ΥΠΕΞ συνεδρίασαν χθες και οι τεχνικές ομάδες.

Η διήμερη διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη αναμένεται να καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα των συνομιλιών, που διαρκούν ήδη έξι μήνες και έχουν σκοπό τη διευθέτηση του ονοματολογικού, ώστε τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και παράλληλα να αρχίσουν οι συζητήσεις για ένταξη τους και στην Ε.Ε.

Από τα ονόματα, που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης παραμένουν το «NovaMakedonija» και το «GornaMakedonija».

«Κόκκινη γραμμή» για την ελληνική κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης είναι και οι αλλαγές στο σύνταγμα των Σκοπίων.

Στο μεταξύ, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ απειλεί με παραίτηση στην περίπτωση, που δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις.

Όπως μετέδωσε ο Ελλαδικό ΜΜΕ, που επικαλέστηκε πηγές των Σκοπίων, ο Ντιμιτρόφ είναι έτοιμος να παραιτηθεί, αν δεν επιλυθεί το Σκοπιανό, υποστηρίζοντας πως θα ήταν το καλύτερο, αν αυτός είναι το εμπόδιο σε μια λύση.

Από την πλευρά του, ο Μάθιου Νίμιτς ερωτηθείς αν αυτό είναι το τέλος της διαδρομής, εννοώντας τη συνάντηση με τους κυρίους Κοτζιά και Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη, απάντησε «δεν ξέρω, αλλά μπορεί να είναι το τέλος της δικής μου διαδρομής».

«Είμαστε κοντά στη λύση» δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζαεφ, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και, σχολιάζοντας την εν εξελίξει συνάντηση των ΥΠΕΞ κ.κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, υπό τον Μάθιου Νίμιτς, τόνισε ότι οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, «που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα».

«Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο. Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης. Τώρα είμαστε κοντά. Καλώ τους πολιτικούς να επιδείξουν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω το δικό μου μερίδιο της ευθύνης στην λήψη των αποφάσεων. Στο τέλος οι πολίτες θα αποφασίσουν σε δημοψήφισμα δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα