Πυρετώδεις διαβουλεύσεις με φόντο το μέλλον του Κυπριακού

Παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών προς την πλευρά που πρέπει(Τουρκία), έτσι ώστε να διαφοροποιήσει την στάση της, με τρόπο που να επιτρέπει την συνέχιση των συνομιλιών, από το σημείο που σταμάτησαν στο Μοντ Πελεράν, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπαν κι Μουν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε αργά χθες το βράδυ μια ημέρα γεμάτη με ζυμώσεις και διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της Ευρώπης αλλά και άλλων ξένων κρατών, για το Κυπριακό. Τελευταίο στη σειρά τηλεφωνημάτων που προηγήθηκαν, αυτό με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ,

στον οποίο αφού μετέφερε το τι ακριβώς έγινε στο Μοντ Πελεράν, ζήτησε την δική του συμβολή έτσι ώστε να συνετιστεί η άλλη πλευρά, για να μπορέσουν να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

#Now: Telephone conversation of President @AnastasiadesCY and #UN Secretary General, #CyprusProblemTalks, #MontPelerin

— NikosChristodoulides (@Christodulides) November 23, 2016

Νωρίτερα ο Μπαν κι Μουν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος του μετέφερε την δική του εκδοχή για τα όσα έγιναν στο ελβετικό θέρετρο.

Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüştü. pic.twitter.com/xHyqxYhusB

— KKTCCumhurbaşkanlığı (@KKTCCB) November 23, 2016

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μπαν κι Μουν προσφέρθηκε ακόμα μια φορά να παράσχει τις καλές του υπηρεσίες για να βοηθήσει τους δύο ηγέτες με όποιο τρόπο επιθυμούν, ώστε να προχωρήσει μπροστά η ειρηνευτική διαδικασία,

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, ο Μπαν κι Μουν "κάλεσε τους δύο ηγέτες να προβληματιστούν σχετικά με την κατάσταση, μετά το αδιέξοδο στο οποίο έφτασαν και να εξετάσουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα, προκειμένου να τροχοδρομήσουν και πάλι τη διαδικασία".

Επαναλαμβάνοντας την αναφορά της χθεσινής του δήλωσης, "ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι δεν ήταν ασυνήθιστο για τις ειρηνευτικές διαδικασίες να έρχονται αντιμέτωπες με κρίσεις, ιδιαίτερα στην τελική δύσκολη ευθεία. και ενθάρρυνε τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί να αρθούν των αυξανόμενων πιέσεων και να είναι θαρραλέοι στην αντιμετώπιση των προκλήσεων".

Ταυτόχρονα ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε στους δύο ηγέτες την κοινή αποφασιστικότητα και το κοινό όραμα που μοιράζονταν από κοινού, όταν τους συνάντησε κατά την έναρξη του πρώτου γύρου των συνομιλιών στο Μοντ Πελεραν, της Ελβετίας, στις 7 Νοεμβρίου. Και "ενθάρρυνε τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και να προσπαθήσουν να επιτύχουν αυτό το έτος μία συμφωνία, για χάρη των μελλοντικών γενεών".

Συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους

Νωρίτερα μέσα στην χθεσινή ημέρα ο Νίκος Αναστασιάδης, είχε επαφές με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στους οποίους μετέφερε την πραγματική εικόνα των όσων έλαβαν χώρα στο Μοντ Πελεράν και πως κατέληξε η προσπάθεια σε προσωρινό αδιέξοδο. Ζήτησε επίσης την δική τους συμβολή για να ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις που να επιτρέψουν την συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με εποικοδομητικό τρόπο και όχι όπως έγιναν στο Μοντ Πελεράν 2.

#NOW: Telephone conversation of President @AnastasiadesCY and President @JunckerEU, #CyprusProblemTalks

— NikosChristodoulides (@Christodulides) November 23, 2016

Συνομιλία και με τον Τζό Μπάιντεν

Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, τον οποίο ενημέρωσαν για τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες.

President Akıncı had a phone call with the US @VP President Joe Biden. pic.twitter.com/gp24PIsBSy

— KKTCCumhurbaşkanlığı (@KKTCCB) November 23, 2016

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, θα γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα, έτσι ώστε οι διαδικασία των συνομιλιών να μπορέσει να συνεχιστεί, αφού καμφθεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι στο σημείο αυτό, οι εξελίξεις δεν εξαρτώνται πλέον από τις δυο πλευρές εντός Κύπρου, τόσο όσο εξαρτώνται από τις πιέσεις διεθνούς κοινότητας και Ευρώπης, προς την Τουρκία. Εξαιρετικής σημασίας είναι επίσης οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Τουρκίας και Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα