Πυρά Τουρκίας και ΗΠΑ κατά Ρωσίας για τη σύλληψη του αν. Αρχηγού των Τατάρων

Οι ΗΠΑ καταδικάσαν τη φερόμενη σύλληψη από τις Ρωσικές Αρχές του αναπληρωτή αρχηγού του κύριου αντιπροσωπευτικού σώματος των Τατάρων της Κριμαίας και τουλάχιστον 45 άλλων μελών της εθνοτικής ομάδας.

Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι ο Nariman Dzhelyalov, αναπληρωτής πρόεδρος του Mejlis των Τατάρων της Κριμαίας, συνελήφθη

το Σάββατο από τις ρωσικές αρχές κατοχής στην Κριμαία. Αναφέρει ότι τουλάχιστον 45 άλλοι Τάταροι της Κριμαίας έχουν επίσης συλληφθεί.

Καλούμε τις ρωσικές αρχές κατοχής να τους απελευθερώσουν αμέσως, ανέφερε η ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντάς τη σύλληψη ως την τελευταία σε μια μακρά σειρά πολιτικά υποκινούμενων επιδρομών, κρατήσεων και τιμωρητικών μέτρων εναντίον του Mejlis και της ηγεσίας του.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε νωρίτερα μια ανώνυμη «ενημερωμένη πηγή» που ανέφερε ότι ο Dzhelyalov και άλλοι τέσσερις κάτοικοι της Κριμαίας συνελήφθησαν σε σχέση με κατεστραμμένο αγωγό φυσικού αερίου στο χωριό Perevalnoye, στον αυτοκινητόδρομο από τη Συμφερόπολη προς τη Γιάλτα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, ανάρτησε tweet το Σάββατο λέγοντας ότι η Ρωσία «κλιμάκωσε τον τρόμο στην κατεχόμενη Κριμαία» κρατώντας πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Dzhelyalov.

Σφοδρή αντίδραση Τουρκίας

Σύμφωνα με το Anadolu, o εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Tanju Bilgic, δήλωσε ότι έλαβε είδηση ​​ότι ο Nariman Dzhelyal, αναπληρωτής επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης των Τατάρων της Κριμαίας, συνελήφθη και οδηγήθηκε σε άγνωστο μέρος μετά από επιδρομή στο σπίτι νωρίς το Σάββατο.

"Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ανησυχία", δήλωσε ο Bilgic, προσθέτοντας ότι η Τουρκία αναμένει από τον Dzhelyal, και τους τέσσερις άλλους Τατάρους της Κριμαίας που συνελήφθησαν μαζί του να "επιστρέψουν στα σπίτια και τις οικογένειές τους το συντομότερο δυνατό".

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Στην Τουρκία ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Γειτονία και Διεύρυνση

Keywords
Τυχαία Θέματα