Πυρά για βανδαλισμούς στο μνημείο Γρίβα-«Δε θα το συγχωρήσω του Νίκου» (VID)

Για τους βανδαλισμούς στο μνημείο και πλοιάριο του Γρίβα Διγενή μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο αρχιτέκτονας Χάρης Φεραίος.

Αρχικά ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο που άφησαν οι κυβερνώντες στο έλεος του Θεού το μνημείο – μουσείο του Στρατηγού Γρίβα Διγενή, αλλά και το πλοίο «Σειρήν».

«Ο Διγενής δε ζήτησε ποτέ να του κάνουμε μνημείο. Ζήτησε να γίνει ένα έργο για το ίδρυμα». Συμπλήρωσε ότι το ίδρυμα Διγενή δημιουργήθηκε για να δίνονται υποτροφίες στα παιδιά των αγωνιστών και όταν δεν υπήρχαν αγωνιστές, να γίνονται μελέτες για την κυπριακή ιστορία.

Πρόσθεσε ότι οι αγωνιστές από μόνοι

τους αποφάσισαν να γίνει ένα μνημείο με δικά τους έξοδα στο κτήμα του.

Ο κ. Φεραίος ανέφερε ότι από τότε που ανέλαβε δήμαρχος ο κ. Χρίστου δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν άδεια. «Πήγα και τον βρήκα και του είπα ότι οι αγωνιστές θα πάνε στο δικαστήριο και του ζήτησα άδεια για την αποθήκευση του πλοιαρίου». Επεσήμανε ότι το πλοιάριο ανήκει στην κυπριακή πολιτεία.
Σημείωσε ότι αποτελεί αρχαιολογικό μνημείο, καθώς είναι το μοναδικό με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό. «Το 1940 μετέφερε όλους τους αγωνιστές της αντίστασης από τον Πειραιά στην Τουρκία».

Επεσήμανε ότι του απάντησαν ότι είναι πολιτικός ο λόγος που δε δίνεται άδεια με αποτέλεσμα ο καθένας να μπαίνει και να κάνει βανδαλισμούς πάνω στον ανδριάντα του Διγενή και στο πλοιάριο.

Ακόμη είπε ότι το 1993 πραγματοποιήθηκε έρανος και μάζεψαν ένα πόσο κοντά στο εκατομμύριο, καθώς όλος ο κόσμος έδινε.

«Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι φίλος μου και ίσως οφείλει πολλά σε μένα για είναι εκεί που είναι τώρα και ας με διαψεύσει», είπε προσθέτοντας ότι ζήτησε να τον δει.

Διευκρίνισε ότι θα έβλεπε τον Πρόεδρο τον περασμένο Αύγουστο στο Τρόοδος και κάθε μέρα περνούσε από την Προεδρική κατοικία, ενώ τη μια μέρα που δεν μπορούσε τον ειδοποίησαν ότι μπορούσε ο Πρόεδρος να τον δει. «Ήξερε ότι θα λείπω, ήξερε την τον θέλω και για αυτό δε θα του το συγχωρήσω. Το είπα του Μάριου Πελεκάνου και περιμένω απάντηση».

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Διγενής ήταν ιδιοφυΐα για να καταφέρει να κάνει τον αγώνα. «Αντιδρούσε στους εσωτερικούς εχθρούς, αλλά και εξουδετέρωνε τις ακαματοσύνες των δικών του ανθρώπων».  

Δείτε το βίντεο: 

Keywords
Τυχαία Θέματα