Πυρά από αντιπολίτευση για την αναπομπή του νόμου των εκποιήσεων

Επανέρχεται και ενισχύει την επιχειρηματολογία της αναπομπής του νόμου των εκποιήσεων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, προτάσσοντας και λόγους αντισυνταγματικότητας.

 Συγκεκριμένα κρίνει ότι υπάρχει παραβίαση πέντε άρθρων του Συντάγματος.

 Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι:

"Αποτέλεσμα όλων των τροποποιήσεων και άλλων επιμέρους τροποποιήσεων είναι η αύξηση του συνολικού χρονικού διαστήματος εκτέλεσης των εξασφαλίσεων, που χορηγήθηκαν για σκοπούς εξασφάλισης του ενυπόθηκου χρέους και η επέμβαση εκ των υστέρων επί των όρων της σύμβασης δανείου, προστατεύοντας μόνο ένα εκ των συμβαλλομένων

στη σύμβαση δανείου, ήτοι τον ενυπόθηκο οφειλέτη και αφήνοντας εκτεθειμένο τον ενυπόθηκο δανειστή".  

 Το θέμα πρέπει να κλείσει σημειώνει ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Οικονομικών. Συγκεκριμένα δήλωση: «Και να σταματήσει η καθυστέρηση στην όλη διαδικασία, είναι ζημιά δεν είναι θέμα τραπεζών και δανειζομένων, είναι το σύνολο της οικονομίας που θα υποστεί αυτή τη ζημιά».

Η Βουλή έχει εξουδετερώσει την αποτελεσματικότητα του νόμου των εκποιήσεων κατά τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος λίγες ημέρες πριν από τη συζήτηση των αναπομπών του προέδρου της Δημοκρατίας στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής και ακολούθως στην ολομέλεια του Σώματος, διατυπώνει εκ νέου την έντονη αντίθεση της κυβέρνησης στα όσα η Βουλή έχει αποφασίσει.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, «θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά, καλοπροαίρετα πιθανώς, που η Βουλή επιθυμεί να επιλύσει, θα υπάρξει επιβάρυνση για τους δανειολήπτες, για τον κόσμο, και όχι ελάφρυνση τελικά, αλλά και αποσταθεροποίηση για το τραπεζικό σύστημα και συνεπώς και αρνητική επίπτωση στην οικονομία».

 Το ΑΚΕΛ έχοντας ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τις αναπομπές επανέρχεται και βάλλει κατά της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου, Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι «οι εκποιήσεις δεν εμποδίζονται με τη νομοθεσία. Αυτή παρέχει δυνατότητα στους δανειολήπτες να διεκδικήσουν δικαιότερη μεταχείριση από τις τράπεζες. -- Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τις τράπεζες, όχι για τις ευάλωτες και μη προνομιούχες ομάδες της κοινωνίας». 

 Άστοχα και αβάσιμα επιχειρήματα στην αναπομπή, βλέπει, ο Σύνδεσμος Προτασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, ο οποίος διερωτάται για τις προθέσεις όσων προκάλεσαν και εξανάγκασαν, όπως αναφέρει, αυτή την αναπομπή. 

«Δυστυχώς όλη η Αναπομπή είναι κατάσπαρτη από ανακριβή δεδομένα και υποθετικά σενάρια, πάνω στα οποία κατασκευάζονται επιχειρήματα, απλώς και μόνο για να προβληθεί αβάσιμη και αστήρικτη κινδυνολογία», αναφέρει.

 Η ΕΔΕΚ κάνει λόγο για αυθαιρεσία από τις τράπεζες, η οποία διακρίνεται όσο προχωρούν οι εκποιήσεις. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΔΕΚ, Μαρία Παναγιώτου, «αξιοποιούν αδυναμίες της νομοθεσίας και νομικά μέσα που τους προσφέρει η επικείμενη νομοθεσία, ώστε να προχωρούν σε αδικαιολόγητες υπερχρεώσεις, να μην συνεργάζονται εποικοδομητικά για την αναδιάρθρωση του δανείου με στόχο την αύξηση του δανείου και, τελικά, την εκποίηση της περιουσίας που είναι ενυπόθηκη».

 Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ζητεί ο Πρόεδρος των Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών. «Μια ολιγόλεπτη συνεδρία λίγο πριν την Ολομέλεια στέλνει το μήνυμα ότι όλα έχουν κριθεί (με κάποιο τρόπο) και ότι η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών θα έχει μόνο τυπικό χαρακτήρα.

 Αν κάποιοι θεωρούν ότι το νομοσχέδιο δεν είναι ώριμο, ακόμα έχουμε περίπου μία εβδομάδα να το συζητήσουμε και να το βελτιώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Το Ε.ΛΑ.Μ. καλεί όσους στήριξαν τον νόμο για τις εκποιήσεις, να αλλάξουν επιτέλους πολιτική και να σπεύσουν στο πλευρό των πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα